Een testament. Niet iets waar je dagelijks mee bezig bent. Gelukkig niet. Maar het is wel goed om over na te denken: wel of geen testament. Heb je besloten een testament te willen? Of heb je jaren geleden een testament opgesteld? Wij hebben enkele tips die je misschien goed kunt gebruiken.
Bedenk vooraf eerst wat je in je testament wilt vastleggen. Wil je iemand uitsluiten? Wil je dat je partner niet de hele erfenis ontvangt? Wil je schenken aan goede doelen of een organisatie? Misschien wil je iemand aanwijzen die alles financieel regelt? Hoe wil je de voogdij regelen? Allemaal zaken om vooraf over na te denken voordat je naar de notaris gaat.
Heb je een testament opgesteld voor 1 januari 2010? Dan is het goed deze nogmaals te bekijken. Door verschillende veranderingen in de wet kan dit ingrijpende wijzigingen hebben, zowel positief als negatief. Tijd om je testament te updaten. Een testament kan in Nederland alleen worden opgesteld door een notaris. De notaris mag dit alleen doen voor mensen vanaf 16 jaar. Wil je zelf een document opstellen? Dan heet dat een codicil. Hier kun je spullen en voorwerpen verdelen, maar geen geld of aandelen.
Natuurlijk niet meteen om een testament te laten maken, maar in ieder geval om je te laten informeren. Wat kan wel en wat kan niet? Maak vooraf wel afspraken over de kosten. Soms is een kennismakingsgesprek gratis of wordt deze verrekend met de factuur na die tijd. Laat je goed informeren, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Wijzigt er iets in je situatie? Dan is het wel belangrijk om contact op te nemen met de notaris, zodat de notaris kan inschatten of het testament moet worden aangepast. Je testament wordt door de notaris gemeld bij het Centraal Testamentenregister.
Informeer de notaris vervolgens over je wensen en leg alles vast. En dat zijn niet alleen financiële zaken. Een aantal veelvoorkomende zaken in een testament zijn onderwerpen als:
Heb je alles met de notaris kunnen regelen? Dan ontvang je vervolgens een concepttestament. Check deze goed. Staat alles erin wat je wilt, zijn de afspraken duidelijk?
Als alles klopt, dan kan het testament worden ondertekend (passeren heet dat in notarissenjargon). Je krijgt een kopie. Het origineel blijft achter bij de notaris. Deze schrijft het testament in bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Als nabestaande kun je hier navragen of er een testament beschikbaar is.
Als je samenwoont zonder geregistreerd partnerschap, dan erf je niet automatisch van elkaar. Ben je dus niet getrouwd, maar woon je wel samen, dan kun je overwegen om een testament op te stellen.
Voorbeeld:
Sandra (48) en Ruud (52) zijn al 14 jaar samen. Ze zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap. Ruud overlijdt plotseling maar doordat er niets geregeld is voor Sandra, komt zijn gehele vermogen en nalatenschap bij zijn broer(s) en zussen terecht. Sandra staat wettelijk gezien met lege handen.
Een tweede huwelijk of een samengesteld gezin kan in sommige gevallen voor problemen zorgen bij het verdelen van de erfenis. Om problemen te voorkomen is het erg belangrijk dat je in zo’n geval de juiste informatie inwint, zodat je kinderen niet voor verrassingen komen te staan
Voorbeeld:
Koen (72) is getrouwd met Sylvia (68) en heeft een dochter uit zijn eerste huwelijk (Daphne). Als Koen niets regelt in een testament dan krijgt Sylvia bij zijn overlijden alles. Daphne kan haar deel pas opeisen wanneer Sylvia komt te overlijden, maar is er dan nog wat over? Zijn haar vaders bezittingen al verkocht of verdeeld of opgemaakt?
Is er iets in je situatie gewijzigd? Voorbeelden van veranderingen in uw situatie waarbij het verstandig is je testament te laten wijzigen:
Daarnaast kan een bijzondere verandering in uw omgeving, bijvoorbeeld een verandering van nabestaanden of begunstigden ook een goede reden zijn om opnieuw naar je testament te kijken. Misschien heb je geen contact meer met bepaalde familieleden of is de persoon die je hebt benoemd als gezaghebbende overleden? Neem dan contact op met je notaris.
Heb je uitvaartwensen, leg deze dan vast voor je nabestaanden. Heb je vragen over een uitvaartverzekering, of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met je onafhankelijk adviseur, of plan online een afspraak met ons in.