Voedingssupplementen zijn vaak pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitaminen, mineralen of bioactieve stoffen. Veel fitnessers nemen eiwitshakes, maar de meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig. Met gevarieerd eten krijg je al voldoende voedingsstoffen binnen.
Wie hebben wel voedingssupplementen nodig? Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en veganisten bijvoorbeeld. Zij hebben bepaalde vitamines en mineralen meer nodig dan ze in hun normale voeding binnenkrijgen. Op de site van het Voedingscentrum is een overzichtelijke tabel te vinden met het advies per groep.
Een normaal persoon heeft geen sportsupplementen nodig. Alleen een topatleet kan baat hebben bij sommige vitaminesupplementen.
Voorbeelden van bekende sportsupplementen zijn:
- Eiwit- of proteïneshakes zijn vooral bedoeld voor hele intensieve sporters zoals bodybuilders en andere fanatieke krachtsporters. Ze helpen bij spiergroei en spierherstel;
- Sportvitaminen en mineralen. Vitamine D, vitamine C, magnesium, vitamine B1, natrium en multivitaminen worden het meest gebruikt:
- Vitamine C draagt bij aan behoud van je weerstand tijdens en na een
intense lichamelijke inspanning;
- Vitamine D zorgt voor snelheid in de spieren;
- Magnesium helpt tegen kramp in de spieren;
- Vitamine B1 zorgt voor een goede energiehuishouding;
- Natrium zorgt ervoor dat je geen vochttekort krijgt;
- Multivitamine is een algemene aanvulling op de voeding;
- Creatine kan helpen bij kortdurende maximale intervaltrainingen, zoals gewichtheffen of korte sprints;
- Cafeïne kan duursporters helpen in hun prestaties. Door het oppeppende effect voel je je energieker en verbetert je uithoudingsvermogen, alertheid en focus;
- Bietensap wordt ook vaak gebruikt door duursporters. Het hoge gehalte nitraat in zou de prestaties en het uithoudingsvermogen verbeteren. Of dat echt zo is, is niet goed genoeg onderzocht.
1. Voedingssupplementen zijn goed als je veel sport
Fabel. Er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde vitaminen een direct effect hebben op je sportprestaties. Sommige supplementen kunnen zelfs gevaarlijke ingrediënten bevatten! Van bietensap, magnesium, beta-alanine of natriumbicarbonaat is niet bewezen dat het je sportprestatie verbetert.
Alleen de sportsupplementen cafeïne en creatine(monohydraat) kunnen helpen nét nog wat meer uit de sportprestatie te halen. Maar eigenlijk hebben alleen topatleten baat bij sportsupplementen.
Een gezonde voeding is de basis. Laat die eiwitshakes, kruidenpreparaten etc. dus liever staan en ga voor een gevarieerd dieet waarin je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt! Kijk bijvoorbeeld eens naar onze blog over wat je voor en na het sporten het beste kunt eten.
2. Voedingssupplementen kun je nemen om af te vallen
Fabel. Van geen enkel afslanksupplement is ooit de werking aangetoond. Dimethylamylamine (DMAA) wordt soms aan voedingssupplementen toegevoegd. Van deze stof wordt beweerd dat het helpt om af te vallen, maar dat is nooit bewezen. Sterker nog: het staat op de dopinglijst en is verboden in Europa omdat de veiligheid niet is vastgesteld! Kijk dus uit met wat je inneemt om af te vallen.
Als je een extreem dieet volgt, zijn voedingssupplementen soms wel nodig ter aanvulling. Toch raden wij een extreem dieet af, omdat mensen na een extreem dieet vaak weer teruggaan naar hun ‘eigen’ ongezonde levensstijl, waardoor ze snel weer terug bij af zijn. Wil je echt duurzaam afvallen? Pas dan je levensstijl aan.
3. Te veel voedingssupplementen zijn slecht voor je
Feit. Bij voedingssupplementen kan een overdosis optreden. Daarom wordt aanbevolen om de vitamines uit voeding, in plaats van uit voedingssupplementen te halen. Naast een overdosering, zijn er ook andere negatieve effecten aan het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
Voedingssupplementen met een hoge dosering antioxidanten kunnen het risico op kanker verhogen. Neem je voedingssupplementen omdat je bijvoorbeeld zwanger of veganistisch bent? Houd je dan echt aan de ADH!
Wil je op een gezonde manier in beweging blijven? Doe dan mee met het beweegprogramma van a.s.r. Vitality. Hoe het werkt? Jij beweegt, wij belonen.
Door stappen te zetten, je hartslag te verhogen, fietsritten te maken of een sportles te volgen, verdien je Vitality Punten. Jouw verdiende punten kun je inwisselen voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Verdien bijvoorbeeld elke week spaartegoed voor cadeaukaarten van Bol.com of Zalando, krijg iedere maand cashback op een Apple Watch of Fitbit en scoor aan het einde van het jaar cashback op je aanvullende zorgverzekering bij a.s.r. of Ditzo. Ook kan je de punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel!
Vergeet die supplementen voor het sporten of om af te vallen! Met a.s.r. Vitality bereik je meer.