Als je je eerste huis koopt, hoef je sinds 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen dankzij de nieuwe startersvrijstelling. Niet alleen starters, maar iedereen tot 35 jaar kan voor deze vrijstelling in aanmerking komen als je aan de voorwaarden voldoet. Wij zetten alle voorwaarden van de startersvrijstelling voor je op een rijtje.
Sinds 1 januari 2021 is er voor starters een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Als je als particulier een huis koopt waar je zelf in gaat wonen, betaal je normaal gesproken 2% overdrachtsbelasting over de hele koopsom. Als je aanspraak kunt maken op de startersvrijstelling hoef je deze overdrachtsbelasting niet te betalen. Dat scheelt behoorlijk wat geld. Je hebt daardoor minder eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Lees meer over de kosten koper in het blog hoeveel spaargeld heb je nodig voor je eerste huis?
Let op! Per 1 januari 2023 kom je alleen in aanmerking voor de vrijstelling, als de koopsom en de marktwaarde van de woning niet hoger zijn dan € 510.000. Zijn beide of één van deze bedragen hoger? Dan betaal je over de volledige koopsom alsnog 2% overdrachtsbelasting.
Deze vrijstelling moet het makkelijker maken voor starters op de woningmarkt. Hoewel het het een ‘startersvrijstelling’ heet, kunnen ook doorstromers hier in bepaalde gevallen gebruik van maken. De vrijstelling geldt voor iedereen die aan alle onderstaande voorwaarden voldoet. Ook als je niet je eerste, maar een volgende woning koopt.
• Je bent een natuurlijk persoon.
• Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud.
• Je gebruikt de woning die je koopt als hoofdverblijf.
• Je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van deze vrijstelling.
• De waarde van de woning is niet meer dan € 510.000.
• Je hebt schriftelijk en vooraf een verklaring afgegeven dat je aan de voorgaande punten voldoet.
Ga je samen een huis kopen en is één van jullie jonger dan 35 jaar en de ander ouder dan 35 jaar? Dan kan degene die nog geen 35 jaar is wel gebruik maken van de vrijstelling en de ander niet. Er wordt dan gekeken naar ieders aandeel van de woning. Word je allebei 50% eigenaar? Dan betaalt degene die ouder is dan 35 jaar 2% overdrachtsbelasting over 50% van de koopsom.
Je bent trouwens niet verplicht om gebruik te maken van de startersvrijstelling. Misschien ben je van plan om voor je 35e nog een ander en duurder huis te kopen. Wil je liever daar de vrijstelling voor bewaren? Dat kan dus.
Ga je je eerste huis kopen en zoek je een hypotheek die bij jou past? Een a.s.r. hypotheek sluit je af via een onafhankelijke adviseur. Die kijkt naar jouw persoonlijke wensen en situatie en kan je ook adviseren over de voorwaarden van de startersvrijstelling.
Zoek een adviseur