Ga naar de hoofdinhoud
Home Wonderwoods - bos in de stad
Afbeelding van een gebouw met heel veel groen in een stad

Wonderwoods - bos in de stad

02 september 2024

Het zijn de 2 groenste torens van Nederland. Met Wonderwoods hebben we een verticaal bos van 6 voetbalvelden groot in hartje Utrecht. Met z’n 360 bomen en 9.640 struiken en heesters brengt Wonderwoods het bos terug naar de stad.

Verticaal bos

Het concept ‘verticaal bos’ werd in 2014 bedacht door de Italiaan Stefano Boeri, die in Milaan het Bosco Verticale ontwierp. Deze Christo van het groen, pakt zijn torens in met bomen en struiken. De groene torens zijn zeer geliefd en verschijnen in steeds meer steden over de hele wereld. Ook in Nederlandse sieren deze verticale bossen 2 steden. In Eindhoven staat de Trudo Toren, een 70 meter hoge toren voor sociale huurwoningen. En Wonderwoods in Utrecht bestaat uit 2 torens van 105 en 74 meter hoog waarin plaats is voor wonen, werken, ontspanning en vermaak. De 2 woontorens zijn verbonden met een loopbrug.

Schonere stadslucht

Waarom zijn deze groene torens zo geliefd? Groene torens zijn meer dan alleen maar mooie architectuur. Ze brengen de natuur naar de stad en laten zien dat groen en stenen heel goed samengaan. De bomen en planten op, in en rond de torens nemen CO2 en andere schadelijke gassen op en geven er zuurstof voor terug. Op deze manier gaat groen in de stad klimaatverandering tegen. Daarbij nemen de planten en bomen ook vervuilers op als fijnstof, pollen en uitlaatgassen. Zij zuiveren de lucht, waardoor de luchtkwaliteit verbetert.

Minder stress

Al dat groen heeft ook een positief invloed op de bewoners in en om de torens. Het is bekend dat wie uitkijkt op groen, zich rustiger en minder gestrest voelt. Ook de stad ervaart minder stress, hittestress om preciezer te zijn. Door beplanting in de stad ga je dit tegen.

Het groen is verder goed voor de biodiversiteit. Dit is het aantal verschillende soorten planten en dieren. Planten en bomen trekken vogels, vlinders en insecten aan. Daarnaast zorgt het groen voor een goede vochthuishouding door een teveel aan regenwater op te vangen. De planten en bomen gebruiken dat water in droge periodes. Ook dempen de bomen het stadsgeluid en hebben ze een positieve invloed op het energieverbruik. In de zomer houdt hun schaduw ons koel; in de winter beschermen ze de gebouwen – en de hele straat – tegen weer en wind.

Wonderwoods

De groene woontorens van Wonderwoods staan naast de Jaarbeurs in Utrecht. De hoogste toren, ontworpen door het architectenbureau van Stefano Boeri, heeft een verticaal bos met beplanting op de balkons en aan de buitenmuur. De andere toren is ontworpen door MVSA Architects en heeft vooral veel groen aan de binnenkant. Het project is ontwikkeld door ontwikkelconsortium KondorWessels Projecten en G&S Vastgoed. In totaal groeien er bijna 10.000 planten en 360 bomen, die elk jaar zo’n 5.400 kg koolstofdioxide gaan opnemen en 41.400 kg zuurstof produceren.

Flying gardeners

Het groen bestaat uit 10.000 vierkante meter bos en 20.000 vierkante meter struiken op de 2 gebouwen, in totaal 6 voetbalvelden groot. Het wordt bewaterd met opgevangen regenwater van de daken. De planten en bomen bestaan uit inheemse soorten die je ook op de Utrechtse Heuvelrug tegenkomt. Het onderhoud aan het groen wordt gedaan door ‘flying gardeners’, tuinmannen die abseilend langs de bomen en heesters gaan.

Wonderwoods ligt in het Beurskwartier, op loopafstand van het Centraal Station en de binnenstad van Utrecht. Het project bestaat uit koop- en huurwoningen, kantoren, een ruime centrale fietsenstalling, een ondergrondse parkeergarage, gezonde horeca, een ArtScience Museum Playlab, gym en ruimte voor bedrijven op de begane grond. a.s.r. real estate heeft namens het ASR Dutch Core Residential Fund 254 woningen, een gym en een restaurant in het groene vastgoedproject Wonderwoods gekocht. Ook kocht het ASR Dutch Mobility Office Fund al de kantoren, het Playlab, de voorzieningen op de begane grond en de onderliggende parkeergarage.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Vastgoed