Ga je uit elkaar dan moet je veel regelen. Je spreekt bijvoorbeeld samen af wat er met je levensverzekering gebeurt. Er is in de wet niets geregeld over het verdelen van een levensverzekering bij een scheiding of als je uit elkaar gaat. Welke afspraken je kunt maken hangt af van de manier waarop je getrouwd was of samenwoonde.
Als je in het huwelijk treedt en je maakt geen speciale afspraken van tevoren, dan ben je gehuwd in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat beide echtgenoten samen eigenaar zijn van alle bezittingen, zoals levensverzekeringen, spaarrekeningen, de inboedel, de auto enzovoorts. Van een levensverzekering zijn dus altijd beide echtgenoten eigenaar.
Ben je getrouwd voor 1 januari 2018? En heb je vooraf geen speciale afspraken gemaakt? Dan ben je gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat jullie samen eigenaar zijn van alle bezittingen. Bezittingen zijn bijvoorbeeld levensverzekeringen, spaarrekeningen, de inboedel, de auto enzovoorts. Op wiens naam iets staat is niet bepalend. Van een levensverzekering ben je dus altijd beiden eigenaar.
Ben je na 1 januari 2018 getrouwd zonder het maken van speciale afspraken? Dan ben je gehuwd in beperkte gemeenschap van goederen. In principe zijn jullie alleen samen eigenaar van de bezittingen die je tijdens je huwelijk verwerft. Alles wat je al had vóór je huwelijk blijft privébezit.
Heb je de levensverzekering afgesloten voor het huwelijk, dan hoort dit dus normaal gezien niet bij de gezamenlijke bezittingen.
Is de levensverzekering afgesloten tijdens het huwelijk, dan zijn altijd beide echtgenoten eigenaar.
De gemeenschap van goederen wordt ontbonden op het moment dat het verzoek tot echtscheiding door de advocaat is ingediend bij de rechter.
Het is gebruikelijk dat de advocaat het verzoek tot scheiding inschrijft in het huwelijksgoederenregister. Dit gebeurt in de gemeente waar het huwelijk is voltrokken. Zodra dat is gebeurd, ontvang je een schriftelijke bevestiging van jouw advocaat.
Als de levensverzekering in de boedel valt is het gemeenschappelijke bezit. Bij een scheiding maak je dan samen afspraken over de verdeling.
Maak je afspraken voordat je gaat trouwen dan worden die afspraken door een notaris vastgelegd in een schriftelijk stuk: de huwelijkse voorwaarden. Die afspraken bepalen dan wat gemeenschappelijk bezit is en wat niet.
In principe is de verzekering het eigendom van de verzekeringnemer. Het kan zijn dat dit in de huwelijkse voorwaarden anders is geregeld. Overleg eventueel met een deskundige. Dit kan bijvoorbeeld een (verzekerings)adviseur of een notaris zijn. Zij zoeken uit of jouw verzekering wel of geen gemeenschappelijk bezit is. Is de verzekering gemeenschappelijk bezit? Dan maak je bij een scheiding samen afspraken over de verdeling.
Heb je gekozen voor een geregistreerd partnerschap? Dan geldt precies hetzelfde als voor een huwelijk.
Maak je geen afspraken? Kijk dan voor meer informatie bij gemeenschap van goederen.
Maak je wel afspraken? Dan worden die afspraken door een notaris vastgelegd in een schriftelijk stuk: de partnerschapsvoorwaarden. Voor de bezittingen geldt precies hetzelfde als bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden.
Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap heeft voor een levensverzekeringen dezelfde gevolgen als een echtscheiding.
Heb je gekozen voor ongehuwd samenwonen? Dan kijk je op welke naam de levensverzekering staat. Die persoon – de verzekeringnemer – is dan meestal ook de eigenaar van de verzekering.
Het kan zijn dat dit in een samenlevingscontract anders is geregeld. Overleg bij twijfel eventueel met een deskundige. Dit kan bijvoorbeeld een (verzekerings)adviseur of een notaris zijn. Een deskundige kan uitzoeken of jouw verzekering wel of geen gemeenschappelijk bezit is.
Is de verzekering gemeenschappelijk bezit? Dan maak je samen afspraken over de verdeling.
Wij kunnen een verzekering pas aanpassen als duidelijk is welke afspraken jullie over de verdeling hebben gemaakt. Een levensverzekering kan op verschillende manieren verdeeld worden:
Bij een scheiding of einde van een geregistreerd partnerschap zijn diverse aanpassingen van de levensverzekering mogelijk.
Een paar voorbeelden van wijzigingen:
Zodra je samen hebt afgesproken wat er met de verzekering gebeurt kun je de levensverzekering wijzigen. Dit doe je via jouw adviseur. In je a.s.r. account vind je wie jouw adviseur is.
Let op: Of wijzigingen kunnen is afhankelijk van verschillende factoren. Soms kan het bijvoorbeeld niet door belastingregels die horen bij een verzekering (ook bekend als het fiscale regime). Soms is het administratief niet mogelijk om deze te veranderen.
Een verzekering kan bijvoorbeeld verpand zijn in het geval van een hypotheek. Is je levensverzekering verpand? Dan kun je de verzekering niet zomaar aanpassen. De pandhouder moet het altijd eens zijn met de wijziging.