Ga naar de hoofdinhoud

Als arbeidsdeskundige bij a.s.r. weet Christ Smulders alles van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers. In deze rol denkt hij graag met ondernemers mee om hun bedrijf draaiende te houden en uitval te voorkomen. Want als je nu als ondernemer goed voor jezelf zorgt, blijf je later inzetbaar voor je bedrijf en je omgeving. Christ geeft je 4 praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt.

Tip 1: Investeer in goede klanten

Goede klanten dragen bij aan jouw gemoedsrust als ondernemer. Want goede klanten zorgen voor inkomen en toekomstbestendigheid van je bedrijf. Blijf daarom investeren in klanten met wie de communicatie soepel loopt en die tijdig betalen. Juist ook in goede tijden, waarin alles ‘vanzelf’ lijkt te gaan. En investeer daarnaast in mogelijke nieuwe klanten voor wie je graag zou willen werken. Zo voorkom je dat je later te afhankelijk wordt van je huidige klanten.

Tip 2: Zorg dat je jezelf niet te zwaar belast

Overuren horen er soms bij, bijvoorbeeld bij de start van je onderneming of in drukke periodes. Maar zorg dat je tijdens normale werkweken ook voldoende tijd overhoudt. Voor je gezin, familie en vrienden, maar óók voor sporten en hobby’s. Door hiervoor tijd vrij te blijven maken, zorg je dat je regelmatig even kunt ‘opladen’. Doe je lichamelijk zwaar werk, investeer dan in wat je nodig hebt om jezelf niet lichamelijk te overbelasten. Dit kunnen betere materialen zijn, maar bijvoorbeeld ook extra mensen die jou kunnen ondersteunen. Kortom: zorg dat je jezelf geestelijk én lichamelijk niet te zwaar belast.

Arbeidsdeskundige aan het woord

Christ Smulders werkt inmiddels 30 jaar als arbeidsdeskundige, waarvan 25 jaar bij a.s.r. (voorheen De Amersfoortse). Hij omschrijft zijn klanten altijd als ‘het midden- en kleinbedrijf, met de nadruk op klein.’ De grootste voldoening haalt Christ uit het vinden van persoonlijke oplossingen. Deze lopen uiteen van een aangepaste vrachtwagen voor een chauffeur met knieklachten tot bijscholingen om vakmensen breder inzetbaar te maken.

Tip 3: Maak werk van je werkgeluk

Werkgeluk zorgt ervoor dat je positieve energie haalt uit je werk. Maar waar dit precies in zit, is voor iedereen persoonlijk. Als jij dit voor jezelf precies weet, kun je hier bewuster mee bezig zijn. Weet je dit niet precies voor jezelf, beantwoord dan minstens 3 van deze vragen: 

  • Geeft je werk jou positieve energie?
  • Wat vind je het leukst aan je werk?
  • Waar word je blij van?
  • Wat wil je ontwikkelen om gelukkiger te worden?
  • Wat maakt voor jou dat je met plezier je werk doet?

Kies vervolgens 1 antwoord waarmee je actief aan de slag gaat. Je zult zien: meer werkgeluk maakt ondernemen (nog) leuker!

Tip 4: Durf hulp te vragen van je omgeving

Je kunt zelf niet overal expert in zijn. Daarom is het als ondernemer slim om een goed professioneel netwerk om je heen te bouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boekhouder die je helpt met je administratie. Maar ook een arbeidsdeskundige die over de meest uiteenlopende zaken met je mee kan denken. Of het nu gaat om de ontwikkeling van je loopbaan, de inrichting van je werkplek of een tegenslag in je privésituatie. Je hoeft niet alles alleen op te lossen.

Heb jij een AOV nodig?

Twijfel je of je wel een AOV nodig hebt? Als je geluk hebt, val jij als ondernemer of zzp'er nooit uit. Maar er bestaat natuurlijk altijd een kans dat je wél voor korte of langere tijd uitvalt. En kun jij dan nog je vaste lasten, zoals de huur, de hypotheek of de studiekosten van je kinderen betalen? Iedere zelfstandig ondernemer heeft een financieel vangnet nodig. Bekijk daarom of een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook bij jouw ondernemerschap past.