Ga naar de hoofdinhoud
Kunstschaatsen

Kunstschaatsen? Zo begin je met kunstrijden op een schaatsbaan

21 januari 2022

Kan je elk jaar niet wachten tot het schaatsseizoen weer aanbreekt én heb je gevoel voor ritme? Dan is kunstschaatsen misschien iets voor jou! De kunst van kunstschaatsen is dat je zowel sportief, creatief als muzikaal bezig bent. Houd je ervan om in de spotlights te staan? Perfect! Dan schud jij die sierlijke bewegingen zo uit je mouw. In deze blog lees je alles over kunstschaatsen en bereiden we je voor op je eerste les!

Wat is kunstschaatsen?

Kunstschaatsen wordt ook wel kunstrijden op de schaats genoemd. Solisten, paren en groepen schaatsers trotseren de ijsbaan en maken rotaties, sprongen en andere bewegingen op het ijs. En dit doen ze onder begeleiding van muziek. Cool! Met kunstschaatsen ben je voornamelijk bezig met het oefenen van nieuwe schaats elementen zoals pirouettes, passen of sprongen zoals: toeloop, flitz of lutz.

Hoe werkt kunstschaatsen?

Wil je leren kunstschaatsen op amateur of professioneel niveau? Kunstschaatsen op professioneel niveau betekent namelijk dat je ook meedoet aan wedstrijden. Tijdens een schaatswedstrijd laat je aan de hand van jouw kür zien wat jij kan! Een korte kür duurt maximaal 2 minuten en 50 seconden en een lange, vrije kür duurt bij dames 4 minuten en heren 4,5 minuten.

Waar bestaat een kür uit? 

Een kür is een serie van schaatselementen die bestaan uit een combinatie van sprongen, pirouettes, passen en eventueel liften op muziek. Een standaard kür bestaat uit 4 basiselementen en een paren kür bevat ook nog liften. Best een hoop dus!

Alle kunstschaats-elementen op een rij: sprongen, pirouettes, passen en liften

Sprongen, pirouettes, passen en liften. Duizelt het al voor je ogen? We zetten alle elementen van kunstschaatsen voor je onder elkaar!

Sprongen: 6 verschillende

In totaal zijn er zes verschillende sprongen, die ook nog eens onder te verdelen zijn in rand en teen sprongen.

  1. Loop (rittberger): je zet af met de achterkant van de buitenrand van een ijzer, draait rond in de lucht en land op de voet waarmee jij je afgezet hebt.
  2. Salchow: je zet af met de achterkant van de buitenrand van een ijzer, draait rond in de lucht en land op je andere voet.
  3. Axel: dit is de moeilijkste sprong omdat je naar voren springt. Je zet af met de voorkant van de buitenrand van een ijzer, draait rond in de lucht en land op je andere voet.
  4. Toeloop: dit is hetzelfde als de loop, alleen zet je af met de toe-picks en niet de buitenrand van je ijzer.
  5. Flip: je zet af met de voorste binnenrand, draait rond in de lucht en land op je andere voet.
  6. Lutz: je zet af met de achterste buitenrand en land op je andere voet.

Pirouettes: 3 soorten

Je kan vanuit drie basisposities een pirouette uitvoeren: staand, zittend en camel.

  1. Staande pirouette: je hoofd is in lijn met je ruggenwervel.
  2. Zittende pirouette: voer deze uit in een gehurkte positie. Je billen komen dan onder de knie van de schaats die op de grond staat uit.
  3. Camel pirouette: je hebt één been in de lucht te hoogte van de heupen en gelijk aan het ijs.

Passen: vrij spel tijdens het kunstschaatsen

Bij de passen kan je jouw creativiteit de vrije loop laten! Deze kies je namelijk zelf. Het zijn een serie van passen waarbij je heel veel combinaties kan maken met bijvoorbeeld voorwaarts of achterwaarts draaien, bewegingen met je armen of gehurkt schaatsen. Je kan hier tijdens een kür (wedstrijd) je punten mee verhogen!

Liften: bij paarrijden en ijsdansen

Liften voer je alleen uit bij paren en ijsdansen. Als je dit goed kan heb je echt een Dirty Dancing momentje te pakken! Bij het uitvoeren van een lift wordt er gekeken naar de snelheid, stabiliteit, ijsbedekking en positieveranderingen. Je hebt een paren-lift, twist-lift en dans-lift. Een paren- en twist-lift zijn eigenlijk altijd boven het hoofd. Een dans-lift niet! Deze liften zijn speciaal voor ijsdansers en duren maximaal 10 seconden.

Dit zijn de 5 disciplines van kunstschaatsen

Als je de ambitie hebt om te kunstschaatsen, is het goed om van tevoren te weten welke discipline het beste bij jou past. Het is tenslotte de bedoeling dat je doet wat je het allerleukst vindt! Kunstschaatsen bestaat uit deze 5 verschillende disciplines:

  1. Solo-rijden: je voert individueel een kür uit op het ijs.
  2. Paar-rijden: je voert samen met een partner een kür zo synchroon mogelijk uit. De geworpen sprongen en de dodenspiraal zijn vaak erg spectaculair!
  3. IJsdansen: verschilt net iets van paar-rijden. Bij ijsdansen dans je samen met je partner heel dichtbij elkaar en mag je elkaar niet langer dan 5 seconden loslaten. Ook mag je niet springen of boven het hoofd liften!
  4. Synchroonschaatsen: met een groep van maximaal 16 schaatsers voer je een kür uit. Hierbij is het belangrijk dat de groep zoveel mogelijk een eenheid vormt.
  5. Showrijden: dit kan zowel individueel als in groepsverband. Je geeft echt een show weg! Dat betekent dat het gaat om creativiteit en het uitbeelden van een thema. Ook vocale muziek is toegestaan en de kostuums keuze is vrij!
Spreekt één van deze disciplines jou aan en ben je benieuwd waar dit bij jouw in de buurt kan?

Schaats je beloningen binnen met a.s.r. Vitality
Denk jij met kunstschaatsen de show te stelen? Of wil je het gewoon een keer proberen? Laat de kans niet schieten om je door a.s.r. Vitality te laten belonen. Hoe? Heel simpel! Jij beweegt, wij belonen! Door regelmatig te bewegen, verdien je Vitality Punten. Je verdiende punten kan je vervolgens inwisselen voor leuke week-, maand- en statusbeloningen in de Vitality webshop.
 
Doe je mee?
Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality