Curling is een teamsport die draait om strategie, communicatie en samenwerking! Deze ijssport heeft heel wat weg van jeu de boules. Je speelt alleen niet met ballen, maar schuift zware gepolijste granieten stenen over het ijs. Superfun! Benieuwd hoe curling precies werkt, wat de regels zijn en hoe dat ding nou heet? We vertellen het je in deze blog.
Curling is een sport die in twee teams op het ijs wordt gespeeld. Hoewel je bij de meeste teamsporten tegelijk met je tegenstander de strijd aangaat, schuif je bij curling om de beurt granieten stenen over het ijs naar het ‘huis’. Dit is een cirkelvormig gemarkeerd doelwit.
Hoe dichter de steen bij het midden van het huis terecht komt, hoe meer punten jouw team verdient. De route met de steen naar het huis wordt niet belemmerd door een tegenstander, maar eventueel door 2 vegers. Deze vegers halen het ijs weg en vegen de baan glad om de snelheid erin te houden. Kortom: een spannende, leuke maar vooral unieke sport!
Weetje: sinds 1998 is curling officieel een olympische sport op de winterspelen.
Een curlingbaan - ook wel curling sheet genoemd - is een ijsbaan van ongeveer 42,5 meter lang en 4,3 meter breed. De curlingbaan wordt voor elke wedstrijd gesprayd met een spray met fijne waterdruppels. Deze vriezen onmiddellijk aan en zorgen dat de baan spekglad is! Hierdoor is de loop van de steen gemakkelijker en is de baan naar het huis voorspelbaar.
Een curlingbaan bevat meerdere lijnen. Elke lijn heeft een ander belang. Deze lijnen vind je terug op een curlingbaan:
Curling speel je met twee teams van maximaal vijf spelers. Beide teams hebben een aanvoerder: de skip of skipper. De skip zet een strategie uit die het team volgt tijdens de wedstrijd. De strategie wordt bepaald in overleg met de andere spelers. Hierdoor weten alle spelers precies hoe zij de stenen moeten spelen!
Daarnaast zijn er ook twee vegers. De vegers van de werpende partij mogen te allen tijde overal op de baan vegen. Hierbij mag de steen absoluut niet aangeraakt worden. Spannend!
Een curlingwedstrijd bestaat uit verschillende rondes. Deze worden ‘ends’ genoemd. In elke end spelen de teams om de beurt acht stenen. Elke speler speelt twee stenen. In totaal worden er dus per end 16 stenen gegooid. In competitieverband worden er 10 ends gespeeld.
Het is de kunst om de stenen zo dicht mogelijk bij het midden van het huis te krijgen. Je scoort namelijk alleen punten in een end als jouw steen dichtbij het midden ligt. Wanneer de steen door de skip wordt gegooid, volgen de vegers de steen en vegen zij als dit nodig is. De skip observeert constant en geeft na het gooien van een steen instructies aan zijn teamgenoten. De skip doet er alles aan om een schot in de roos te schieten!
De skip bepaalt samen met de teamleden de strategie. Het is goed om te weten dat elke curlingsteen een ander doel kan hebben. Een curlingsteen kan bedoeld zijn als:
Anderen lazen ook: