Gelukkig zijn in het spel én de liefde? Zorg dan dat je over een aantal dingen hebt nagedacht voordat je gaat samenwonen of trouwen. Want wat gebeurt er met je bedrijf als je de liefde van je leven vindt, gaat samenwonen of aan elkaar het ja-woord geeft? In dit artikel lees je alles over de financiële gevolgen voor je eigen bedrijf als je gaat samenwonen of trouwen.
Zijn jij en je partner klaar voor de volgende stap en trekken jullie bij elkaar in? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat dat effect heeft op jouw eigen onderneming. Bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) ben je namelijk privé aansprakelijk voor schulden die gemaakt worden door jouw bedrijf.
Bij een besloten vennootschap (bv) geldt dit niet, tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur. De rechter kan dan besluiten iemand alsnog privé aansprakelijk te maken. Dit betekent dat schuldeisers ook bij jouw thuis kunnen komen. Ze mogen echter alleen beslag leggen op jouw eigen spullen. Spullen van jouw partner blijven buiten schot.
Als je een samenlevingscontract afsluit dien je duidelijke afspraken met elkaar te maken over eventuele schulden. In principe ben je niet verantwoordelijk voor de schulden van je partner, maar een deurwaarder kan wel beslag leggen op je inboedel. Het is dan aan jou om te bewijzen dat de spullen van jou zijn en niet van je partner. Ook kun je afspraken maken over wat er gebeurt met de schulden en het bedrijf als jullie gaan scheiden. Niet leuk om over na te denken, maar wel noodzakelijk. Deze afspraken worden vaak vastgelegd in een verrekenbeding. Als jullie samen een huis gaan kopen is het sowieso handig om een samenlevingscontract te hebben.
Ook is het handig om als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Met een AOV ben je verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid of langdurige ziekte. Zo weet je zeker dat als jij thuis komt te zitten, je partner er financieel niet alleen voor komt te staan. En dat jullie bijvoorbeeld de hypotheek van dat mooie, net gekochte huis, kunnen blijven betalen.
Woon je net samen, raak je arbeidsongeschikt. Wat heb jij geregeld, mocht je in zo'n situatie komen? En vooral, wat betekent het voor je financiën? Het is belangrijk om na te denken over wat het betekent als je arbeidsongeschikt raakt. In deze whitepaper zetten we voor je op een rij welke mogelijkheden er zijn om je in te dekken voor deze risico’s. Download nu onze whitepaper en kom niet voor financiële verrassingen te staan!
De mooiste dag van jullie leven: jullie trouwdag. De jurk is uitgezocht, de locatie gereserveerd en de taart gebakken. Niets staat jullie meer in de weg om in het echt verbonden te worden. Toch blijft er nog één vraag over voordat de grote dag aanbreekt: wordt er getrouwd in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden?
Wanneer jullie onder huwelijkse voorwaarden trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, wordt er vastgelegd welke goederen van jullie afzonderlijk en welke van jullie samen zijn. Mocht het huwelijk stranden, dan is in ieder geval duidelijk vastgelegd wat van wie is. Op die manier kun je er ook voor zorgen dat jouw zaak van jou blijft en je niet hoeft te onderhandelen met je voormalige partner over de verdeling van de schulden en de waarde van jouw bedrijf.
Het is verstandig om eens in de zoveel jaar de huwelijkse voorwaarden opnieuw te bekijken. De kans is namelijk groot dat de punten die jullie aan het begin van het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben vastgelegd, nu niet meer relevant zijn. Daarnaast kunnen andere dingen in de tussentijd relevant zijn geworden: bijvoorbeeld de kosten voor studerende kinderen.
Leg je geen huwelijkse voorwaarden vast? Dan trouw je in gemeenschap van goederen. Sinds 1 januari 2018 zijn de regels rondom het trouwen in gemeenschap van goederen veranderd:
Ben je na 1 januari 2018 getrouwd? Dan ben je in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd, tenzij je het anders hebt vastgelegd. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden van voor het huwelijk van jou blijven. Ze worden dus niet van jullie samen. Ook een eigen onderneming die voor het huwelijk al bestond, blijft privé en wordt geen gemeengoed.
Begin je een onderneming tijdens jullie huwelijk? Dan wordt deze ook van je partner. Bij een scheiding heeft je voormalige partner recht op 50 procent van het bedrijf.
Zijn jullie vóór 1 januari 2018 getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan is jouw partner mede-aansprakelijk voor jouw bedrijf. Het bedrijf valt namelijk onder het gemeengoed. Dit betekent dat zodra jullie gaan scheiden de winst van het bedrijf, maar ook eventueel gemaakte schulden, gedeeld moeten worden.
Omdat je uitgavenpatroon in de loop van je leven verandert, is het goed om af en toe na te denken over verschillende verzekeringen. Zo heb je natuurlijk je zorgverzekering en inboedelverzekering die je door de jaren heen hoger of lager zet. Dit geldt ook voor werkgerelateerde verzekeringen, zoals een AOV. Naarmate de kosten oplopen, kan het verstandig zijn een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Zo kun je altijd jouw levensstandaard behouden, ook als je door ziekte of een ongeval thuis komt te zitten.