Als het bod van jouw droomhuis is geaccepteerd is de volgende stap het regelen van een hypotheek. Misschien vind je dit spannend of ingewikkeld? Begrijpelijk, want een hypotheek heeft veel voorwaarden, het gaat om veel geld en je gaat voor een lange tijd een financiële verplichting aan. Een hypotheek van a.s.r. regel je altijd via een onafhankelijke financieel adviseur. Die is niet in dienst van a.s.r. of een andere geldverstrekker. Hij of zij daarom onafhankelijk adviseren welke hypotheek het beste bij jou past.
Een adviseur is onafhankelijk, omdat hij of zij niet een bepaald hypotheekproduct hoeft aan te bieden. Zij hebben de mogelijkheid om leningen van verschillende banken en verzekeraars te vergelijken. Hiermee krijg je een lening die op dat moment het beste past bij je persoonlijke situatie en wensen. Naast onafhankelijke adviseurs zijn er ook afhankelijke adviseurs. Wanneer je via een afhankelijke adviseur de lening regelt, dan zal hij of zij alleen hypotheekproducten van die bank adviseren. Je weet dan niet zeker of het hypotheekproduct het allerbeste past bij jouw toekomst en situatie.
Om een goed hypotheekadvies te kunnen geven, heeft de adviseur veel persoonlijke informatie van je nodig. Het is daarom belangrijk dat je jouw adviseur vertrouwt en je hiermee een klik hebt. Gelukkig bieden de meeste adviseurs een gratis eerste gesprek aan. De adviseur legt dan de werkwijze uit en geeft aan wat het hypotheekadvies kost.
Het traject begint met het bekijken van de persoonlijke situatie, zodat de adviseur kan bepalen wat voor jullie een goede lening is. De adviseur vraagt naar informatie over je werksituatie, inkomen, spaargeld, schulden, uitgavenpatroon en pensioen. Hiermee krijgt de adviseur de nodige informatie om een goed hypotheekadvies te geven. Vervolgens vraagt de adviseur naar jouw wensen. Denk hierbij aan toekomstplannen, hoogte van de maandlasten, of bieden zonder voorbehoud van financiering.
Een adviseur kijkt zowel naar het verleden als naar de toekomst. Misschien heb je al een bestaande hypotheek die valt onder oude gunstige regelingen. Of is er sprake van een scheiding of koop je samen met een partner en brengen jullie een ongelijk vermogen in. Ook onderwerpen als mogelijke arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden en scheidingen worden meegenomen in het advies. En misschien wil je je huis nu of later verbouwen of verduurzamen? Je adviseur kan uitleggen hoe je dit bij je hypotheek kunt meefinancieren. Bij a.s.r. kan dit bijvoorbeeld met de Verduurzamingshypotheek. Hiermee kun je een extra bedrag regelen voor het verduurzamen van je huis, zelfs bovenop jouw maximale hypotheek. Een Verduurzamingshypotheek sluit je tegelijk af met je hypotheek.
Na het kennismaken, de gehele situatie in kaart brengen, volgt het advies. De adviseur geeft jou één of meerdere opties voor een bepaalde lening van een bepaalde geldverstrekker. Hierin neemt hij of zij verschillende scenario’s mee en wordt ook rekening gehouden met de belasting. Wanneer je akkoord bent met het advies of een keuze hebt gemaakt uit zijn opties, dan zal de adviseur de hypotheek voor je aanvragen. De adviseur regelt het contact met de geldverstrekker. Jij hoeft alleen de benodigde documenten aan te leveren. Wanneer de geldverstrekker alle documenten heeft en gecontroleerd, dan krijg je een definitief renteaanbod. Vanaf dit moment heb je twee weken de tijd om dit door te ondertekenen. Daarna is de lening officieel!
Heb je nog geen onafhankelijke hypotheekadviseur? Zoek er dan één bij jou in de buurt.