Ga naar de hoofdinhoud

Wat is de WIA en waar krijg je als werkgever mee te maken?

De Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) is de wet voor arbeidsongeschiktheid. De WIA bestaat uit de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) voor als je werknemer meer dan 35% arbeidsongeschikt is. En de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) voor als je werknemer volledig en blijvend arbeidsongeschikt is. Hieronder vind je alle informatie over de WIA en wat jij moet weten als werkgever.  
De WIA bestaat uit twee soorten wettelijke WIA-uitkeringen
  • WGA-uitkering
    WGA betekent Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Jouw medewerker krijgt een WGA-uitkering als je medewerker nog (deels) kan werken. De hoogte van de WGA-uitkering hangt, in de loongerelateerde periode, af van het laatstverdiende salaris van uw medewerker.  Lees meer over de WGA, een WGA-uitkering en hoe je eigenrisicodrager kunt worden voor de WGA.
  • IVA-uitkering
    IVA betekent Inkomensvoorziening Volledige Arbeidsongeschikten. Is de kans klein dat jouw medewerker weer kan werken? Dan krijgt je medewerker een IVA-uitkering. De IVA-uitkering is 75% van het loon vóór arbeidsongeschiktheid. 

Bekijk ook onze video:

Wanneer heeft je medewerker recht op een WIA-uitkering? 

Als je medewerker na 2 jaar ziekte nog niet (volledig) aan het werk is, kan je medewerker een WIA-uitkering aanvragen bij UWV. De loondoorbetalingsverplichting voor werkgevers stopt namelijk na 104 weken arbeidsongeschiktheid. Met een wettelijke WIA-uitkering krijgt jouw arbeidsongeschikte medewerker tot 70% van het bruto jaarinkomen. Het financiële verschil tussen het laatstverdiende loon en de WIA-uitkering heet een WIA-gat of WIA-hiaat

Hoe beoordeelt UWV de WIA-aanvraag van jouw medewerker? 
De WIA kijkt naar wat iemand nog wel kan. UWV beoordeelt dan ook of en hoeveel jouw medewerker nog kan werken. Er wordt gekeken welke functies jouw medewerker met zijn mogelijkheden nog kan verrichten en hoeveel je medewerker daarmee kan verdienen. Door dit af te zetten tegen het oude loon wordt bepaalt welke WIA-uitkering je medewerker krijgt. 
Wat kun je als werkgever doen voor je medewerkers?   

UVW betaalt de wettelijke WIA-uitkering van een arbeidsongeschikte medewerker. Maar als werkgever wil je natuurlijk het beste voor je mensen. Met de aanvullende verzekering van a.s.r. voor je medewerkers, zorg je voor een aanvulling op de wettelijke WIA-uitkering van je arbeidsongeschikte medewerker. Zo voorkom je een inkomensdaling bij arbeidsongeschiktheid en toon je goed werkgeverschap. Daarnaast draag je bij aan de duurzame inzetbaarheid van je personeel. Bij onze WIA-verzekeringen heb je verschillende mogelijkheden. Lees welke mogelijkheden dat zijn.

Hoe kun je een aanvullende verzekering regelen voor je medewerkers? 
Een aanvullende verzekering van a.s.r. voor je medewerkers sluit je af bij een onafhankelijk verzekeringsadviseur. Die kan veel beter inschatten wat goed werkt voor jou. En bij a.s.r. vinden we dat belangrijk. Zo weet je tenminste zeker dat je precies verzekerd wat nodig is. Bovendien kan jouw adviseur je veel administratieve zaken uit handen nemen. a.s.r. biedt verschillende aanvullende WIA-verzekeringen. 
Wij helpen je graag