Ga naar de hoofdinhoud

Met de WelThuis hypotheek is er veel mogelijk. Je kunt verschillende leningdelen combineren en voor elk leningdeel kun je de duur van de lening kiezen. Kies zelf hoe lang je de rente vastzet en hoe je de lening terugbetaalt. Ga je verhuizen? Dan kun je de rente meenemen naar een andere woning.

Dit wil je weten over de WelThuis hypotheek

Met de WelThuis hypotheek leen je geld voor de aankoop van je woning. Als je op zoek bent naar een hypotheek, zijn de rentevaste perioden, risicoklassen en de geldigheid van de hypotheekofferte belangrijke dingen om op te letten.

Rentevaste perioden

De lening van een WelThuis hypotheek kan uit één of meerdere leningdelen bestaan. Per leningdeel kun je kiezen hoe lang je de rente vastzet. Hiervoor kies je uit verschillende rentevaste periodes. De duur van die periodes ligt tussen één maand en 30 jaar rentevast. In het overzicht met onze actuele hypotheekrentes, zie je uit welke 15 rentevaste periodes je bij de WelThuis hypotheek kunt kiezen.

Risicoklassen

De risicoklasse van een hypotheek is afhankelijk van de verhouding tussen je lening en de waarde van je huis. Deze verhouding bepaalt in welke risicoklasse je lening zit. De WelThuis hypotheek kent 6 verschillende risicoklassen. Elke risicoklasse heeft een eigen rentetarief. 
In het overzicht met onze actuele hypotheekrentes zie je welke 6 risicoklassen de WelThuis hypotheek heeft en welke rentes daarbij horen. Als je terugbetaalt op de lening kan je risicoklasse veranderen en daardoor je rente dalen. Bij a.s.r. hoef je dat niet zelf in de gaten te houden, maar daalt de rente automatisch als je in een lagere risicoklasse komt. Koop je een woning met Nationale Hypotheek Garantie? Dan geldt altijd het laagste rentetarief. Lees meer hierover bij rente kan automatisch dalen.

Geldigheid hypotheekofferte

Vanaf het moment dat je de hypotheekofferte van ons krijgt, is deze 90 dagen geldig. Na deze 90 dagen verlengen wij de offerte automatisch met maximaal 270 dagen. Als je in deze periode naar de notaris gaat en de rente in jouw offerte is lager dan de rente op dat moment, dan moet je bereidstellingsprovisie betalen. Dat is een vergoeding voor elke dag dat je de offerte hebt verlengd. De bereidstellingsprovisie is elke dag 0,005% van het leningdeel waarvoor je de offerte hebt verlengd.
In je hypotheekofferte staat vanaf wanneer je mogelijk een bereidstellingsprovisie moet betalen. Ga je voor deze datum naar de notaris, dan betaal je nooit bereidstellingsprovisie.

Bij de WelThuis hypotheek kun je kiezen uit 3 manieren om de lening terug te betalen. Hieronder zie je hoe deze manieren van elkaar verschillen. Vraag je adviseur wat het beste bij jou past.

Je kiest bij het afsluiten van je hypotheek hoe lang je de rente wil vastzetten. Als deze rentevaste periode afloopt, betaal je de dan geldende rente. Als de rente op dat moment hoger is, worden ook je maandlasten hoger.

Van het leningbedrag op de startdatum van de lening mag je elk jaar 15% extra terugbetalen zonder extra kosten. Wil je meer terugbetalen, tussentijds je rente verlagen of overstappen naar een andere bank of verzekeraar? Dan betaal je soms een vergoeding aan ons.

Wanneer betaal je een vergoeding?

In deze gevallen betaal je ons een vergoeding:

  • Als je in een kalenderjaar meer terugbetaalt dan 15% van de originele lening. Je betaalt de vergoeding over het bedrag dat meer is dan deze 15%.
  • Als je tijdens je rentevaste periode overstapt naar een andere rente bij a.s.r. Je betaalt de vergoeding over het bedrag dat meer is dan 15% van het originele leningdeel.
  • Als je tijdens je rentevaste periode met je lening overstapt naar een andere bank of verzekeraar. Je betaalt de vergoeding over het bedrag dat meer is dan 15% van de originele lening.

De vergoeding die je dan moet betalen, wordt automatisch berekend in MijnHypotheek als je het bedrag invult dat je extra wilt terugbetalen. Je adviseur kan de vergoeding ook berekenen.

Wanneer hoef je geen vergoeding te betalen?

Op de einddatum van je rentevaste periode kun je zonder vergoeding kiezen voor een andere rente of overstappen naar een andere bank of verzekeraar.

  • Als je minder dan 15% van de originele lening extra terugbetaalt.
  • Als je een variabele rente hebt, kun je zonder vergoeding je rente vastzetten.
  • Als je jouw woning verkoopt, mag je je lening helemaal terugbetalen zonder vergoeding.
  • Als je overlijdt, kunnen je erfgenamen de lening binnen 12 maanden na je overlijden voor een deel of helemaal zonder vergoeding terugbetalen.
  • Als je de hele lening terugbetaalt op de einddatum van je lening.
  • Als je huidige rente van de rest van je rentevaste periode gelijk is aan of lager is dan het rentepercentage voor nieuwe leningen met dezelfde rentevaste periode.

Hoeveel hypotheekrente je betaalt, is ook afhankelijk van de verhouding tussen je lening en de waarde van je huis. Deze verhouding bepaalt in welke risicoklasse je lening zit. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan heb je de laagste rente en zit je lening in de laagste risicoklasse.

Risicoklassen voor leningen zonder NHG

Heb je een lening zonder NHG en is je lening hoger dan 55% van de waarde van je huis? Dan betaal je een opslag op je rente. Hoeveel meer rente je betaalt, hangt af van de risicoklasse waarin je lening zit. De WelThuis hypotheek kent de volgende risicoklassen:

  • 55% van de marktwaarde of minder
  • Kleiner of gelijk aan 56 – 65% van de marktwaarde
  • Kleiner of gelijk aan 66 - 85% van de marktwaarde
  • Kleiner of gelijk aan 86 – 95% van de marktwaarde
  • Kleiner of gelijk aan 96 – 110% van de marktwaarde
We controleren elke maand of jouw lening nog in dezelfde risicoklasse zit. We vergelijken daarvoor het openstaande bedrag van de lening met de bij ons bekende woningwaarde. Betaal je terug op de lening? Elke maand of een keer extra? Dan kan je lening daardoor in een lagere risicoklasse komen. Als dat zo is, verlagen we automatisch je hypotheekrente. Bekijk in onderstaande video hoe dit precies werkt.

Video: Automatische renteaanpassing bij terugbetaling
Is je huis meer waard geworden?

Is je huis meer waard geworden en denk je dat jouw lening naar een lagere risicoklasse kan? Stuur ons dan een gevalideerd taxatierapport met deze hogere waarde. Je kunt dit rapport uploaden in MijnHypotheek.

Goedkope taxatie van het huis

Is de hypotheek die je nodig hebt niet hoger dan 90% van de waarde van je woning? Als een desktoptaxatie voor de woning beschikbaar is, dan is dat in de meeste gevallen voldoende. Een desktoptaxatie kun je online opvragen en is een goedkope manier om de waarde van een huis te bepalen.

Andere bijkomende kosten

Houd naast de taxatiekosten ook rekening met andere bijkomende kosten, zoals notariskosten, advieskosten en eventueel de premie voor de Nationale Hypotheek Garantie. Bij een bestaand huis betaal je daarnaast overdrachtsbelasting. Houd bij een nieuwbouwhuis rekening met bouwrente. Je mag niet meer lenen dan 100% van de waarde van je woning. Deze extra kosten moet je dus betalen met je eigen geld nodig, zoals spaargeld of met de overwaarde van je vorige woning.

Verbouwing en een bouwdepot

Heb je een extra kamer nodig door gezinsuitbreiding? Of wil je een nieuwe keuken? Je kunt hiervoor (extra) geld lenen met de WelThuis hypotheek. De totale lening mag niet hoger zijn dan 100% van de waarde van je woning (na verbouwing). Het geld dat je leent voor de verbouwing zetten we voor je klaar in een bouwdepot. De rekeningen van je verbouwing lever je eenvoudig online in via je a.s.r. account. We betalen ze dan met het geld uit jouw bouwdepot.

Je woning verduurzamen

Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. leen je een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van het energielabel van de woning die je koopt. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt of wat dat precies kost. Het bedrag zetten we voor je klaar in een duurzaamheidsdepot.

Let op: met het geld van de Verduurzamingshypotheek kun je alleen bepaalde energiebesparende maatregelen betalen. Omdat we verduurzaming belangrijk vinden, heeft de Verduurzamingshypotheek de laagste rente van al onze hypotheken.

Aanvragen bij je WelThuis Hypotheek

De Verduurzamingshypotheek vraag je tegelijk aan met je WelThuis hypotheek. Je kunt daarmee tot € 65.000 extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Je hebt dan 2 jaar de tijd dit geld te besteden aan energiebesparende maatregelen. Voorwaarden zijn dat je Verduurzamingshypotheek en je WelThuis samen niet hoger zijn dan 106% van de waarde van je woning. Daarnaast moet je de totale lening met jouw inkomen kunnen betalen. Hoeveel je mag lenen met jouw inkomen, hangt ook af van het energielabel van je woning. Lees hierover meer in ons blog over een maximale hypotheek.

Standaard Verduurzamingshypotheek in renteaanbod

Heb je bij je hypotheekaanvraag geen extra budget gevraagd voor verduurzaming? Misschien heb je hier niet aan gedacht. Wij bieden bij het renteaanbod alsnog standaard de optie aan om € 10.000 extra te lenen met de Verduurzamingshypotheek. Je hoeft het alleen maar aan te kruisen op je renteaanbod. Het geld staat twee jaar voor je klaar.

Als je verhuist naar een andere woning en opnieuw kiest voor een hypotheek van a.s.r., kun je gebruikmaken van de verhuisregeling. Het rentepercentage van de hypotheek voor je ene woning, verhuist dan mee naar de hypotheek voor je volgende woning. De verhuisregeling werkt als volgt:

  • Je kiest bij het kopen van je volgende huis opnieuw voor een lening van a.s.r. Dan kun je het rentepercentage van de bestaande lening meenemen naar je nieuwe lening. We passen dit rentepercentage wel aan als er voor de nieuwe lening andere toeslagen of kortingen gelden. Het rentepercentage is geldig voor de rentevaste periode die nog overbleef nadat je de bestaande lening hebt terugbetaald.
  • Verhuis je naar een duurdere woning en heb je een hogere lening nodig dan de bestaande lening? Dan leen je dat extra bedrag tegen de rente van dat moment.
  • Je betaalt je bestaande lening terug met de opbrengst van de verkoop van je woning.

 

Je kunt alleen de rente van de bestaande lening meenemen naar een nieuwe lening in de volgende twee gevallen:

  • Je hebt de bestaande lening terugbetaald en je sluit de nieuwe lening af binnen 6 maanden daarna.
  • Je sluit een nieuwe lening af naast de bestaande lening. Betaal je de bestaande lening helemaal terug binnen een jaar nadat je de nieuwe lening hebt afgesloten? Dan kun je het rentepercentage van de bestaande lening meenemen naar je nieuwe lening.

Let op! De verhuisregeling geldt niet voor de Verduurzamingshypotheek en de Levensrente hypotheek. Daarvan kun je de rente niet meenemen naar een andere woning. Lees meer over de verhuisregeling in de algemene voorwaarden. Of bekijk de video hieronder.

Video: De verhuisregeling van a.s.r.
  • Persoonlijk en onafhankelijk hypotheekadvies
  • Ontdek of de WelThuis hypotheek bij jou past
  • Krijg inzicht in wat je maximaal kan lenen
Doen! Zo'n hypotheek van a.s.r.

Met een hypotheek van a.s.r. maak je een duurzame keuze. Lees hieronder wat a.s.r. nog meer voor je kan betekenen.

Een duurzamer huis levert je veel op. Lees tips en inspiratie over hoe jij duurzamer kunt wonen op ons platform. Met een hypotheek of verzekering van a.s.r. woon je (nog) duurzamer! Verwacht je door omstandigheden problemen met het betalen van je hypotheek? Dan zoeken we in goed overleg met jou naar een passende oplossing.
Hypotheek berekenen Afspraak maken met een adviseur Actuele rente bekijken Inloggen Veelgestelde vragen Whatsapp: 06 23 88 95 39 Telefoon: (030) 278 27 82 Contactformulier Algemene voorwaarden bij de lening voor je woning Complete lijst met energiebesparende maatregelen Voorwaarden actie gratis energieadvies