Wist je dat je voor je pensioen bij a.s.r. eigen keuzes hebt? Door die te maken, kies je voor een oude dag die bij jou past. We helpen je graag bij deze voorbereiding op later. Kies hieronder jouw situatie en ontdek vervolgens je mogelijkheden.
Ben je werkgever? Ga dan naar zakelijk pensioen.
Als je gaat trouwen of scheiden, heeft dat invloed op je pensioen. Ook arbeidsongeschiktheid en overlijden spelen een rol. Hoe dit zit, leggen we hier graag aan je uit.
Als je met pensioen bent ontvang je van a.s.r. je pensioen. Wil je weten wat onze betaaldata zijn? Of waar je het jaarlijkse overzicht van je pensioen vindt? Kijk dan op de pagina 'informatie over je lijfrente- of pensioenuitkering'.
De fiscale jaaropgave versturen wij altijd in de eerste week van februari. Heb je na 10 februari nog geen jaaropgave ontvangen? Neem dan contact op via asr.nl/contact of bel ons op 030-257 44 00.
Jaarlijks ontvang je van ons je Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Hierop staat onder andere welke pensioenregeling je hebt en wat je krijgt als je met pensioen gaat. Kan je je UPO niet vinden? Geen zorgen. Je vindt ‘m in je digitale dossier op Mijnpensioen.asr.nl.
Bij waardeoverdracht voeg je je pensioen van je oude werkgever en nieuwe werkgever samen. Of waardeoverdracht gunstig is hangt wel af van je persoonlijke situatie, je voorkeuren en de onderdelen van beide pensioenregelingen. Denk je eraan om je pensioenen samen te voegen? Lees dan eerst waar je aan moet denken bij waardeoverdracht.
Heb je hulp nodig bij je keuze? Neem dan contact op met een onafhankelijke pensioenadviseur.
Hoe je pensioen opbouwt en wat voor jou verzekerd is, hangt af van de soort pensioenregeling die je hebt. Er zijn drie soorten pensioenregelingen: uitkeringsovereenkomst, kapitaalovereenkomst en premieovereenkomst. Weet je niet welke pensioenregeling je hebt? Vraag het aan je werkgever. Ook staat dit op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO).
De lifecycles zijn samengesteld uit de volgende fondsen:
Afhankelijk van het beleggingsprofiel wordt er in de lifecycle tot 20 jaar (beleggingsprofiel Defensief), 13 jaar (beleggingsprofiel Neutraal) of 10 jaar (beleggingsprofiel Offensief) voor de pensioenrichtleeftijd voor 100% belegd in het bijbehorende ASR Pensioen Mixfonds. Daarna wijzigt de verhouding en wordt steeds meer in het ASR Pensioen Bedrijfsobligatiefonds en de ASR Pensioen Staatsobligatiefondsen met bepaalde looptijden belegd.
Voor de Middelloon- en Eindloonregelingen worden de pensioenpremies niet direct voor een deelnemer belegd. De pensioenuitkeringen van deelnemers zijn dus niet afhankelijk van de beleggingen. a.s.r. als geheel belegt alle ingekomen premies wel, dus ook deze pensioenpremies. Deze premies worden door a.s.r. Vermogensbeheer belegd in verschillende fondsen. Onder dit kopje (duurzaamheidsinformatie) geven wij meer toelichting over de manier waarop deze fondsen effect hebben op mens, maatschappij en milieu.
De financiële sector speelt een belangrijke rol in een groenere en duurzamere economie. Op Europees niveau is er nu een actieplan opgesteld: het Sustainable Finance Action Plan. Dit plan moet de financiële sector er toe bewegen om meer te beleggen in activiteiten die zich richten op de langere termijn en op duurzaamheid.
Eén van de Europese wetten die voortvloeit uit het actieplan is de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). De SFDR heeft als doel om informatieverschaffing over duurzame beleggingen binnen de financiële sector te verbeteren. We geven graag inzicht in hoe we beleggen en waarom.
Naast ons Socially Responsible Investment-beleid geven we ook meer inzicht over duurzaamheid via een Principles Adverse Impact Statement (PAI-Satement). Bij beleggen bestaat de kans dat er een mogelijk negatieve impact is. Dit worden ook wel de ongunstige effecten (van de beleggingen) genoemd. De wijze waarop wij met ongunstige effecten omgaan staat beschreven in het ‘PAI-Statement’. Daarnaast maken we kwartaalberichten waarin we de acties beschrijven die we nemen op het gebied van duurzaamheid. Die berichten vind je op de pagina Duurzame belegger . Op deze pagina vind je ook ons stembeleid en onze gedragscodes. Lees ook ons beloningsbeleid.
Binnen de beleggingen houden wij ons ook bezig met verschillende duurzaamheidskenmerken. We kijken dan naar sociale en ecologische kenmerken. In de precontractuele informatie lees je onder andere hoe wij omgaan met duurzaamheidsrisico’s. En hoe deze risico’s worden meegenomen in de wijze waarop wij beslissingen maken. Deze informatie is ook terug te vinden in laag 3 van de Pensioen1-2-3.
Onze beleggingsfondsen promoten duurzaamheid of hebben duurzaamheid als doel. Wij geven graag inzicht in hoe onze beleggingen presteren op het gebied van duurzaamheid. De informatie over hoe de onderliggende fondsen van de premieregelingen hebben gepresteerd vind je in de fondsjaarverslagen vanaf 2021. Deze worden in de loop van het jaar gepubliceerd op de betreffende fondspagina onder ‘Documenten’. De periodieke informatie over de lifecycles zal beschikbaar worden vanaf het boekjaar 2023. U wordt hierover middels het UPO geïnformeerd.
Wij beoordelen, meten en monitoren de duurzaamheid ook. In onze duurzaamheidsinformatie beschrijven we welke methoden, gegevensbronnen en selectiecriteria we gebruiken.
De beschikbare premieregelingen van a.s.r. worden belegd. De beleggingen hebben (indirect) impact op de mens, maatschappij en milieu. Zo kan er worden gekozen om in meer duurzame sectoren en bedrijven te beleggen. Als wij spreken over duurzaamheidsinformatie gaat het dan ook voornamelijk over de manier waarop wij onze beleggingen inzetten om mogelijk een positieve bijdrage te leveren aan mens, maatschappij en milieu.
De pensioenpremies worden belegd in verschillende fondsen door a.s.r. Vermogensbeheer. Deze beleggingen hebben invloed op mens, maatschappij en milieu. Om te voorkomen dat deze groepen worden geschaad stelt a.s.r. duurzaamheidseisen aan haar beleggingen. Hiervoor gebruiken we al sinds 2007 ons Socially Responsible Investment (SRI)-beleid gebruikt.
Landen en bedrijven die niet aan onze criteria voldoen, sluiten we uit van onze beleggingsportefeuille. Onze focus ligt bij het investeren in landen en ondernemingen die bijdragen aan een duurzame maatschappij. Hoe we dat doen? Op basis van positieve selectiecriteria (PDF) maken we een rankschikking van bedrijven en landen die vooroplopen op het gebied van duurzaamheid. Dit zijn landen en bedrijven die inzetten op de energietransitie en het tegengaan van risico’s van klimaatverandering. Maar ook gezondheidszorg en onderwijs zijn belangrijke thema’s voor ons.
Wat doen we dan bijvoorbeeld? We investeren niet in tabak en de gokindustrie. Of in bedrijven die een groot deel van hun omzet halen uit nucleaire energie, olie schalie en steenkolen. We eisen dat bedrijven voldoen aan internationale afspraken op het gebied van mensen- en arbeidsrechten en milieu. We hanteren criteria voor de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, leefbaar loon, vakbondsvrijheid en uitsluiting van kinderarbeid. Voor beleggingen in staatsleningen kijken we onder andere naar de mate van democratische vrijheid en corruptie. En we gaan het gesprek aan met de bedrijven en (overheden van) landen waarin we beleggen. Op die manier geloven we meer waarde te kunnen creëren, zowel financieel als maatschappelijk.
De financiële sector speelt een belangrijke rol in een groenere en duurzamere economie. Op Europees niveau is er nu een actieplan opgesteld: het Sustainable Finance Action Plan. Dit plan moet de financiële sector er toe bewegen om meer te beleggen in activiteiten die zich richten op de langere termijn en op duurzaamheid.
Eén van de Europese wetten die voortvloeit uit het actieplan is de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). De SFDR heeft als doel om informatieverschaffing over duurzame beleggingen binnen de financiële sector te verbeteren. We geven graag inzicht in hoe we beleggen en waarom.
Naast ons Socially Responsible Investment-beleid geven we ook meer inzicht over duurzaamheid via een Principles Adverse Impact Statement (PAI-Satement). Bij beleggen bestaat de kans dat er een mogelijk negatieve impact is. Dit worden ook wel de ongunstige effecten (van de beleggingen) genoemd. De wijze waarop wij met ongunstige effecten omgaan staat beschreven in het ‘PAI-Statement’. Daarnaast maken we kwartaalberichten waarin we de acties beschrijven die we nemen op het gebied van duurzaamheid. Die berichten vind je op de pagina Duurzame belegger. Op deze pagina vind je ook ons stembeleid en onze gedragscodes. Lees meer over ons beloningsbeleid.
Binnen de beleggingen van de premieregelingen houden wij ons ook bezig met verschillende duurzaamheidskenmerken. We kijken dan naar sociale en ecologische kenmerken. In onderstaande documenten lees je onder andere hoe wij omgaan met duurzaamheidsrisico’s. En hoe deze risico’s worden meegenomen in de wijze waarop wij beslissingen maken. De samenstelling van de beleggingen ontwikkelt mee met de leeftijd van de werknemer, dat noemen we ook wel de ‘lifecycle’. Daarom geven wij de informatie voor twee verschillende leeftijdscategorieën:
Deze informatie is ook terug te vinden in laag 3 van de Pensioen1-2-3.
Onze beleggingsfondsen promoten duurzaamheid of hebben duurzaamheid als doel. Wij geven graag inzicht in hoe onze beleggingen presteren op het gebied van duurzaamheid. De informatie over hoe de onderliggende fondsen van de premieregelingen hebben gepresteerd vind je in de fondsjaarverslagen vanaf 2021. Deze worden in de loop van het jaar gepubliceerd op de betreffende fondspagina onder ‘Documenten’. De periodieke informatie over de lifecycles voor de leeftijdscategorie 45 en 60 jaar zal beschikbaar worden vanaf het boekjaar 2023. U wordt hierover middels het UPO geïnformeerd.
Wij beoordelen, meten en monitoren de duurzaamheid ook. In onderstaande documenten beschrijven we welke methoden, gegevensbronnen en selectiecriteria we gebruiken: