Ga naar de hoofdinhoud
Eerste hypotheek? 4 tips voor lage maandlasten
Stel koffie drinken in een kamer met verhuisdozen | a.s.r.

Eerste hypotheek? 4 tips voor lage maandlasten

19 september 2023

Sta je op het punt om je eerste huis te kopen? Wil je niet alleen werken voor je hypotheek, maar ook financiële ruimte overhouden voor andere uitgaven? Denk dan eens aan de volgende tips om je maandlasten betaalbaar te houden.

1. Vergelijk niet alleen de rente, maar ook de voorwaarden

Elke maand betaal je rente over het geleende bedrag en - afhankelijk van de hypotheekvorm – betaal je een deel terug. Als je lage maandlasten wilt is het logisch om te kiezen voor een hypotheek met een scherpe rente. Toch loont het ook de moeite om de andere voorwaarden te vergelijken. Dat kan je nu of op een later moment veel geld schelen. Hoeveel mag je bijvoorbeeld jaarlijks terugbetalen zonder dat je daar extra kosten voor moet betalen? Hoe lang kun je jouw scherpe rente vastzetten? En moet je officieel taxatierapport laten maken om je hypotheek aan te vragen? Of kun je op deze kosten besparen? Tijdens de looptijd betaal je meestal ook terug op de lening. Als je terugbetaalt, kan het zijn dat je hypotheek daardoor in een andere risicoklasse terechtkomt waar een lagere hypotheekrente bij hoort. Bij a.s.r. kijken we elke maand of je hypotheek in een lagere risicoklasse terechtkomt. Als dat zo is, passen we je rente automatisch aan. Lees meer over automatische rentedaling

2. Check of je de rente fiscaal mag aftrekken

Als je kiest voor een hypotheek waarbij je elke maand een deel van je lening terugbetaalt, mag je de rente 30 jaar lang aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt niet voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd niets terug. Je maandlasten bestaan alleen uit rente. Na 30 jaar is je schuld nog wel even hoog. Ook is de rente van nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet fiscaal aftrekbaar. Je loopt dan dus een belastingvoordeel mis. Een hypotheek waarbij je wél elke maand een stukje terugbetaalt, kan dus toch voordeliger zijn als je het belastingvoordeel meerekent.

3. Kies voor een langere looptijd

Heb je al eens nagedacht over een langere looptijd? Een hypotheek heeft meestal een looptijd van 30 jaar. Met een langere looptijd betaal je je lening over een langere periode terug en daardoor worden je maandlasten lager. Op dit moment is de a.s.r. WelThuis Startershypotheek de enige annuïteitenhypotheek in Nederland waarbij je de lening in langer dan 30 jaar kunt terugbetalen. Je kunt kiezen voor een looptijd van 30 tot maximaal 40 jaar. Een voorwaarde voor deze hypotheek is dat je nog recht hebt op 30 jaar renteaftrek. Bij een langere looptijd betaal je ook langer rente. Daardoor zijn je totale kosten over de hele lening wel hoger. Meer informatie vind je op www.asr.nl/startershypotheek.

Kredietwaarschuwing met de tekst: Let op. Geld lenen kost geld
4. Denk aan het verduurzamen van de woning

Als je een woning op het oog hebt, kijk dan niet alleen naar de prijs van de woning, maar ook naar het energielabel. Dit zegt iets over het energieverbruik van de woning. Je energieverbruik vormt een belangrijk onderdeel van je vaste maandlasten. Als de woning een minder gunstig energielabel heeft, hoef je deze niet meteen van je lijstje te schrappen. Je kunt bij je hypotheek bijna altijd een extra bedrag lenen om je woning te verduurzamen. Je mag dit geld alleen gebruiken voor bepaalde energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of zonnepanelen. Deze extra lening kost je elke maand wel extra geld, maar levert je dus ook elke maand een besparing op op je energierekening. De besparing weegt bijna altijd op tegen de extra kosten, waardoor je onder aan de streep lagere maandlasten hebt. 

Maximale hypotheek en extra lenen voor verduurzaming
Wil je de woning verduurzamen? Je kunt bijna altijd een extra bedrag lenen voor verduurzaming bij je hypotheek. Sinds 2024 is het energielabel van de woning ook belangrijk voor het bedrag dat je maximaal mag lenen. Voor een woning met een goed energielabel kun je meer lenen om deze aan te kopen,  dan voor een woning met een slecht energielabel. Maar voor een woning met een slecht energielabel kun je weer meer lenen om je woning energiezuiniger te maken. Lees meer hierover in het blog Hoeveel kun je maximaal lenen voor je huis? 
Onafhankelijk advies

Laat je bij de keuze van je hypotheek goed adviseren door een onafhankelijke adviseur. Hij kan jou helpen met het maken van de beste keuze in jouw situatie. Als je lage maandlasten belangrijk vindt, kun je dit natuurlijk aangeven tijdens je adviesgesprek.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek