Ga naar de hoofdinhoud

Belastingregels

Voor alle levensverzekeringen gelden belastingregels. De regels gelden zowel tijdens de looptijd van de verzekering als op de einddatum van de verzekering.

In je a.s.r. account vind je alles over jouw levensverzekering:

  • Informatie over de dekking
  • Je persoonlijke gegevens
  • De belastingregels die gelden
  • De fiscale waarde

Fiscale jaaropgave

Heb je een verzekering waarvan de waarde moet worden opgegeven bij de aangifte inkomstenbelasting? Dan sturen wij je jaarlijks vóór eind februari een fiscale jaaropgave. Hierin staat de fiscale waarde die je nodig hebt voor je aangifte inkomstenbelasting. Wij geven deze waarde ook door aan de Belastingdienst. Zij kijken of deze waarde overeenkomt met jouw aangifte. Je ontvangt de fiscale jaaropgave via de post of in je a.s.r. account.

Als je een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) of een lijfrenteverzekering hebt, ontvang je geen fiscale jaaropgave. Deze verzekeringen vallen in box 1 en de waarde per 1 januari heb je niet nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. In je a.s.r. account zie je of we voor jouw verzekering(en) een fiscale jaaropgave verstrekken.

Beleggingsjaaroverzicht

Heb je een beleggingsverzekering? Dan sturen we je jaarlijks rond eind maart een overzicht van je beleggingsverzekering (het Beleggingsjaaroverzicht). In dat overzicht zie je wat de waarde van je beleggingsverzekering is, hoe de waarde zich in de toekomst kan ontwikkelen en welke kosten en premies je in het afgelopen jaar hebt betaald. Het beleggingsjaaroverzicht is bedoeld om zicht te houden op je verzekering. Zodat je kunt bepalen of de verzekering nog aan jouw verwachtingen voldoet.

Let op!

Je gebruikt het beleggingsjaaroverzicht niet voor je belastingaangifte. Heb je de fiscale waarde per 1 januari van je verzekering nodig voor je belastingaangifte? Dan gebruik je daarvoor de fiscale jaaropgave.

Let op: Woon je in het buitenland? Geef dan door waar je fiscaal inwoner bent. Dat doe je met het formulier bepalen Belastingstatus. Of lees eerst meer over het bepalen van je belastingstatus.

Kapitaalverzekeringen

Een kapitaalverzekering heb je gesloten om een bedrag te sparen voor een financieel doel, zoals de studie van je kind of een dure aankoop. Vaak is de kapitaalverzekering gekoppeld aan je hypotheek en gebruik je het bedrag op de einddatum om je hypotheeklening af te lossen. 

Vrijstelling belasting

Soms hoef je over de waarde van je kapitaalverzekering geen belasting te betalen. Dit is afhankelijk van: 

  • De ingangsdatum van je verzekering. De waarde van je verzekering kan vrijgesteld zijn. Dit staat op je jaaropgave. De waarde telt dan ook niet mee met de totale bezittingen in box 3. 
  • De waarde van je totale bezittingen. Tot een bepaald vermogen heb je belastingvrijstelling: het heffingsvrij vermogen. Je hoeft geen bezittingen aan te geven als de totale waarde hiervan lager is dan het heffingsvrij vermogen. 

Welke belastingregels op jouw verzekering van toepassing zijn, hangt af van de datum waarop je jouw verzekering hebt afgesloten. Er zijn verschillende belastingregimes (met regels) die recht op extra vrijstelling geven.

Lijfrenteverzekeringen

Met een lijfrenteverzekering bouw je een bedrag op waarmee je een lijfrente kunt aankopen. Een lijfrente is een aanvulling op je pensioen of je AOW.  

Je mag de premie of koopsom die je betaalt voor de lijfrenteverzekering bij je belastingaangifte in mindering brengen op je inkomen. De waarde van de verzekering wordt tijdens de looptijd van de verzekering niet belast. Hoeveel je in mindering mag brengen is afhankelijk van je jaarruimte. Je kunt je jaarruimte berekenen op de website van de Belastingdienst.  

Als je de lijfrenteverzekering laat uitkeren, moet je dit bedrag bij je belastingaangifte opgeven als inkomen. Je betaalt dan belasting over de uitkering. De belastingregels voor je lijfrenteverzekering vallen onder het oude of het nieuwe regime.  

Gouden handdrukverzekeringen

In het verleden heb je een ontslagvergoeding ontvangen die je destijds belastingvrij hebt gestort bij een verzekeraar of een bank.

Tijdens de looptijd

De waarde van de verzekering of bankrekening hoef je niet op te geven bij je jaarlijkse belastingaangifte.

Op de einddatum

Zodra je een uitkering ontvangt uit de verzekering of de bankrekening moet je belasting betalen over de uitkering. Lees meer over de mogelijkheden op de einddatum van je verzekering.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering heb je gesloten om de financiële risico’s voor je nabestaanden op te vangen. 

Inkomstenbelasting

De overlijdensrisicoverzekering valt in box3. Als de waarde van de verzekering lager is dan de vrijstelling die geldt dan hoef je deze verzekering niet aan te geven. Is de waarde meer dan het vrijgestelde bedrag per verzekerde? Dan moet je dit wel aangeven bij je bezittingen in box 3. Lees meer over de vrijstelling op belastingdienst.nl.

Erfbelasting

Na overlijden is in sommige gevallen erfbelasting verschuldigd. Er geldt een vrijstelling voor erfbelasting. Deze vrijstelling bepaalt tot welk bedrag een erfgenaam geen belasting hoeft te betalen over de ontvangen erfenis. De hoogte van de vrijstelling is afhankelijk van de relatie tussen de overledene en de erfgenaam. Lees meer over de vrijstelling voor erfbelasting op belastingdienst.nl.

Erfbelasting voorkomen

Betaal je als verzekerde zelf de premie voor de overlijdensrisicoverzekering uit je eigen vermogen? Dan betaalt degene die na jouw overlijden de uitkering krijgt erfbelasting. Niet altijd, maar wel als de totale erfenis boven de vrijstelling uitkomt. Om dit te voorkomen kun je de premie bij het afsluiten van de verzekering laten splitsen. Dat noemen wij successiesplitsing (ook wel premiesplitsing). Lees meer over successiesplitsing.