Ga naar de hoofdinhoud

Erfbelasting en successiesplitsing

Betaal je als verzekerde zelf de premie voor de overlijdensrisicoverzekering uit je eigen vermogen? Dan betaalt degene die na jouw overlijden de uitkering krijgt erfbelasting. Niet altijd, maar wel als de totale erfenis boven de vrijstelling uitkomt. Om dit te voorkomen kun je de premie bij het afsluiten van de verzekering laten splitsen. Dat noemen wij successiesplitsing (ook wel premiesplitsing).

Wat zijn de voorwaarden voor successiesplitsing

Je kunt de premie van je verzekering laten splitsen als er aan een aantal voorwaarden is voldaan:

  • De manier waarop je getrouwd bent of samenwoont bepaalt of successiesplitsing wel of niet mogelijk is. Meer daarover lees je verderop op deze pagina.
  • Uit de polis blijkt dat de premie tijdens de looptijd van de verzekering door een ander dan de verzekerde aan de verzekeraar verschuldigd is.
  • Beide verzekeringnemers gaan ermee akkoord dat de volledige premie wordt afgeschreven van de rekening van de eerste verzekeringnemer. Let op! om te voorkomen dat je premie schenkt, is het belangrijk om de premies ook echt onderling met elkaar te verrekenen.
Kun je erfbelasting altijd voorkomen?

Je kunt erfbelasting niet altijd voorkomen. Hieronder lees je daar meer over.

Aan de informatie op deze pagina kun je geen rechten ontlenen. Wil je precies weten wat er voor jouw situatie geldt? Neem dan contact op met je adviseur of notaris.