Ga naar de hoofdinhoud

Begin je binnenkort aan een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever? Gefeliciteerd! We kunnen ons voorstellen dat je niet precies weet wat je hiervoor allemaal moet regelen. Daarom helpen we je graag goed voorbereid op weg. Met een eenvoudig stappenplan zorg je dat je alles meteen goed geregeld hebt. Zodat jij straks vol positieve energie aan je nieuwe baan kan beginnen!

Goed voorbereid beginnen aan een nieuwe baan in 5 stappen
Bekijk wat mogelijk is met je nieuwe salaris

De kans is groot dat je nieuwe salaris hoger is. Dan is dit een goed moment om inzicht in je financiële situatie te krijgen. Hoe sta je er nu voor? En later? Misschien is het voor jou interessant om maandelijks meer geld opzij te gaan zetten voor latere financiële doelen, zoals eerder stoppen met werken, je woning verbouwen of je kind laten studeren. Wellicht is dit dan ook een goed moment om te beginnen met beleggen. Check ook of eventuele toeslagen waar je recht op hebt (nog) kloppen, zoals kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget. Door zelf je nieuwe salaris door te geven aan de Belastingdienst voorkom je dat je later toeslag terug moet betalen of dat je te weinig ontvangt.

Check de pensioenregeling, want ook dat is salaris

Wist je dat bijna 1 miljoen Nederlanders geen pensioenregeling hebben bij hun werkgever? Vraag dus bij de HR-afdeling na of het bij jouw nieuwe werkgever goed is geregeld. Onderschat het belang van een pensioenregeling niet, het gaat uiteindelijk ook om een flink stuk inkomen – maar dan voor later.

Geen pensioenregeling? Je kunt zelf iets doen

Je kunt ook zelf iets regelen voor je pensioen door geld opzij te zetten via een lijfrente. Dat is doorgaans aantrekkelijker dan ‘gewoon’ sparen of beleggen omdat je kunt profiteren van belastingvoordeel. Je betaalt pas belasting zodra je met pensioen gaat. Zelf pensioen opbouwen kan bijvoorbeeld met Persoonlijk Pensioen, waarbij je belegt via een lijfrentebeleggingsrekening. Denk je eraan om zelf pensioen op te bouwen? Je kunt dan zelf online een rekening openen. Wel is het goed om te weten dat je inleg geblokkeerd is tot je met pensioen gaat, wat meteen een goede stok achter de deur is – je kunt het pensioenkapitaal niet ergens anders voor gebruiken. Als je meer wil weten over wat handig is in jouw situatie, kun je natuurlijk altijd eerst met een financieel adviseur overleggen.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Ga je bij een kleine werkgever of een start-up aan de slag?

Kleine werkgevers en start-ups bieden vaak (nog) geen pensioenregeling. Meestal omdat ze denken dat een pensioenregeling erg duur is en veel administratieve rompslomp geeft. Of omdat ze denken dat je hiervoor veel mensen in dienst moet hebben. Doenpensioen van a.s.r. past bij ieder budget, is heel flexibel en is al geschikt voor 1 werknemer. Je kunt je werkgever dus attenderen op deze mogelijkheid, want pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Niet alleen om bestaand personeel aan je te binden, maar ook om nieuw personeel mee aan te trekken. 

Wil je weten waar én hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd? Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl

Je oude pensioen overdragen naar je nieuwe werkgever

Als je nieuwe werkgever een pensioenregeling heeft, dan kun je meestal de waarde van het pensioen dat je al hebt opgebouwd bij je vorige werkgever ook meenemen naar je nieuwe werkgever. Dit noemen we ‘waardeoverdracht’. Of waardeoverdracht voor jou gunstig is, hangt af van je persoonlijke situatie. Mocht je waardeoverdracht overwegen, dan kun je altijd vrijblijvend een offerte aanvragen bij je nieuwe pensioenfonds. Samen met een adviseur kun je bekijken of dit wel of niet financieel interessant voor je is.  Waardeoverdracht hoeft namelijk niet als je dit niet wil, je kunt dit ‘oude’ pensioen ook gewoon laten staan. In deze eerdere regeling bouw je vervolgens geen nieuw pensioen meer op. Zodra je met pensioen gaat, krijg je dan ook vanuit deze eerdere regeling nog maandelijks een uitkering.

Lees het verhaal van Arjan, Marleen en Luuc in deze blog.

Rogier heeft een nieuwe baan

In de video Verhuisverhalen met Shelly gaat Shelly langs bij Rogier die een nieuwe baan heeft en duurzamer wil wonen.

Vergeet je verzekeringen niet

Check of je werkgever een collectieve zorgverzekering aanbiedt en of het voor jou interessant is om hiervan gebruik te maken. Vergelijk hierbij niet alleen de premies, maar ook welke soorten zorg de verschillende zorgverzekeringen voor jou vergoeden. Je kunt bij de start van een nieuwe baan alleen overstappen naar een andere zorgverzekering als zowel je oude als je nieuwe werkgever een collectieve zorgverzekering aanbieden. Dit moet wel binnen 1 maand doorgegeven worden en aansluitend zijn. 

En hoewel dit misschien niet iets waar je meteen aan denkt, kan er misschien ook ooit een moment komen dat je baan op de tocht komt te staan. Bijvoorbeeld door een reorganisatie of een conflict. In zo’n geval is het goed om een rechtsbijstandsverzekering te hebben waarop je kunt terugvallen.  

Regel je vervoer goed

Als je woon-werk verkeer verandert, is dit ook een goed moment om eens te kijken naar je huidige vervoer. Bestaat er voor je nieuwe situatie een efficiënter en duurzamer alternatief? Is je nieuwe werkplek bijvoorbeeld goed bereikbaar met het openbaar vervoer? Of is dit wellicht een mooie kans om over te stappen op elektrisch rijden? Zo bespaar je niet alleen op brandstof, maar spaar je ook het milieu. Als je overstapt naar elektrisch rijden, bedenk dan dat je ook je laadpaal kan verzekeren. Heb je een vaste oplaadunit, dan valt deze bij a.s.r. automatisch onder je woonhuisverzekering.

Zorg voor een gezonde werk-privé balans

Een nieuwe baan geeft je vaak positieve energie. Je ontmoet nieuwe collega’s en krijgt te maken met nieuwe uitdagingen. Hiermee komt er tegelijkertijd ook veel op je af. Want die nieuwe mensen wil je natuurlijk allemaal leren kennen, en je nieuwe werkzaamheden wil je ook meteen goed uitvoeren. 

Zorg daarom meteen vanaf het begin voor een gezonde werk-privé balans. Houd werkdruk binnen de perken en besteed ook voldoende tijd aan je eigen vitaliteit. En onthoud: een gezonde werk- privé balans geeft jou ook meer werkplezier! 


We wensen je alvast heel veel werkgeluk in je nieuwe baan!

De producten van a.s.r.
Over a.s.r.

a.s.r. is een maatschappelijk betrokken financiële dienstverlener, die een bijdrage wil leveren aan een duurzame, leefbare en werkbare samenleving. Dat proberen we op een zo transparant mogelijke manier te doen, onder andere door eerlijke voorlichting. Ook jou helpen we graag!

Lees meer over het onderwerp nieuwe baan