Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Je gaat een bijzondere tijd tegemoet. Op deze pagina lees je waar je aan moet denken en wat je zorgverzekering vergoed. Bekijk voor je gaat lezen welke verzekering je hebt in je a.s.r. account, dan weet je welke vergoedingen er voor jou gelden.
Een zwangerschap bestaat uit 3 verschillende fases. Die noemen we trimesters. Om het voor jou makkelijk te houden hebben we deze pagina opgedeeld in die trimesters, en tonen we per trimester wat je regelt én wat de vergoedingen zijn die er bij geboortezorg horen.
Zodra je zwanger bent kun je jezelf aanmelden bij een verloskundigenpraktijk en een afspraak maken voor je eerste consult en de eerste controle. Gebruik onze Zorgzoeker om een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt te vinden. Je hoeft niet bij ons te melden dat je zwanger bent.
Consulten en controles tijdens de gehele zwangerschap worden voor je vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico.
Let wel op: heb je de Goede Keuze van a.s.r. Ik kies zelf, de Ruime Keuze van a.s.r. óf de Bewuste Keuze van a.s.r. basisverzekering? Dan kan het zijn dat je rekening niet volledig door ons wordt vergoed als je naar een zorgverlener gaat waar wij geen contract mee hebben. Meer informatie over vind je op onze pagina over maximale vergoedingen. Je checkt in onze Zorgzoeker welke zorgverleners wel of geen contract met ons hebben.
Schrijft je verloskundige, gynaecoloog of huisarts een echo voor? Dan vergoeden we dat uit de basisverzekering. In de meeste gevallen gaat dit om de:
Soms wordt er na 8 weken ook een echo gedaan, de vitaliteitsecho. Deze echo wordt alleen vergoed als je verloskundige, gynaecoloog of huisarts die voorschrijft.
Voor de prenatale screening zijn vergoedingen mogelijk vanuit je zorgverzekering en vanuit de overheid. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.
Voor de gezondheid van de baby, en van jou zelf, is het belangrijk dat je niet rookt tijdens de zwangerschap. Vanuit de basisverzekering kun je hulp krijgen bij het stoppen met roken. Meer informatie vind je op onze pagina over de vergoeding voor stoppen met roken.
Bij urine-incontinentie worden de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed uit je basisverzekering (als je 18 jaar of ouder bent). Je eigen risico is hierbij wel van toepassing.
Heb je meer dan 9 behandelingen nodig of heb je geen urine incontinentie? Kies dan voor een aanvullende verzekering. Bekijk via de onderstaande knop hoeveel behandelingen je krijgt per aanvullende verzekering.
In het tweede trimester vraag je vast de kraamzorg aan die na de bevalling helpt. Het is belangrijk dit te doen voor de 16e week van de zwangerschap.
De kraamverzorgster geeft onder andere tips over de verzorging, bijvoorbeeld over het wassen van de baby. Dat is vaak erg fijn omdat er veel op je afkomt vlak na de geboorte.
Let wel op: heb je de Goede Keuze van a.s.r. Ik kies zelf of de Ruime Keuze van a.s.r. basisverzekering? Dan kan het zijn dat je rekening niet volledig door ons wordt vergoed als je naar een zorgverlener gaat waar wij geen contract mee hebben. Meer informatie daarover vind je op onze pagina over maximale vergoedingen. Je ziet via onderstaande knop ook met wie we wel én geen contract hebben.
Vanuit de basisverzekering heb je recht op kraamzorg vanaf de geboortedag tot maximaal 10 dagen daarna.
Als je alleen een basisverzekering hebt betaal je een eigen bijdrage. Als je een aanvullende verzekering bij ons hebt kan het zijn dat we die eigen bijdrage voor je vergoeden. Op onze pagina over de vergoeding van de eigen bijdrage voor kraamzorg bekijk je de vergoeding per aanvullende verzekering. Je dient de rekening van de eigen bijdrage wel zelf bij ons te declareren.
De eigen bijdrage voor kraamzorg is:
Is er in jouw regio geen kraamzorg beschikbaar? Lees hier wat je zelf kunt doen en wat a.s.r. doet aan het kraamzorg tekort in Nederland.
Voor zwangerschapscursussen zijn er vergoedingen vanuit onze aanvullende verzekeringen.
Er zijn geen vergoedingen voor een geboortecoach of doula.
Zodra je kraamzorg aanvraagt, kun je ook een kraampakket bestellen. Daarin vind je alles wat je nodig hebt voor de bevalling en de eerste dagen erna. Je ontvangt het pakket 3 maanden voor de datum dat je uitgerekend bent.
Heb je een aanvullende verzekering (met uitzondering van ZorgBasis/ZorgBewust/ZorgGoed)? Dan kun je gratis een duurzamer kraampakket aanvragen. Als je geen aanvullende verzekering hebt kun je zelf een kraampakket kopen.
1x handgel | 10x ECO onderlegger 60 x 90 cm |
1x alcohol ketonaat 70% | 1x BEL Nature verbandwatten 100 gram |
1x Cord Ring Non Latex | 1x Abena kraamverband á 15 stuks |
15x wondkompres 10 x 10 cm | 1x Abena inlegverband á 15 stuks |
1x wasbare onderlegger | 1x Abena damesverband á 15 stuks |
1x Bib Silicone Slab Nougat | 2x Natalis wasbaar stretchbroekje |
Wanneer je zwangerschap verloopt zoals je wilt dan kun je in het laatste trimester zelf kiezen waar je wilt bevallen. We adviseren je altijd dit te doen in overleg met je verloskundige.
Belangrijk om te weten: als je een medische indicatie hebt, bijvoorbeeld omdat je verloskundige het nodig vindt, dan noem je dit een klinische bevalling. De kosten hiervoor worden volledig vergoed en je betaalt geen eigen risico of eigen bijdrage.
Als je geen medische indicatie hebt dan spreken we van een poliklinische bevalling.
Je bevalling wordt betaald vanuit de basisverzekering alleen betaal je zelf de eigen bijdrage. Afhankelijk van je aanvullende verzekering betaal je hiervoor wel of niet de eigen bijdrage. Je dient de rekening van de eigen bijdrage wel zelf bij ons te declareren.
De eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling is:
Er zijn geen vergoedingen voor de GeboorteTENS of MammaTENS.
Na de geboorte mag je zelf kiezen of je kindje wordt bijgeschreven bij jouw zorgverzekering of die van je partner. Zodra je een Burgerservicenummer (BSN) ontvangen hebt, kun je je zoon of dochter aanmelden via je a.s.r. account of de Zorg app.
Het is belangrijk om de geboorte binnen 4 maanden aan ons door te geven. Dan gaat de zorgverzekering in vanaf de geboortedatum. Geef je de geboorte na 4 maanden door? Dan gaat de zorgverzekering in per de aanvraag datum. Dat betekent ook dat je zoon of dochter een periode onverzekerd is en dat kosten uit deze periode niet vergoed worden.
Aanmelden kan snel en gemakkelijk via je a.s.r. account of de Zorg app, gebruik daarvoor de onderstaande knop.
Er zijn geen vergoedingen voor een cursus babymassage.
Er zijn geen vergoedingen voor lactatiekundige zorg (bijvoorbeeld een consult met een lactatiekundige of de huur van een borstkolf).
Wil je naar de fysiotherapeut voor je bekken na je bevalling? Alleen bij urine-incontinentie worden de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed uit je basisverzekering (als je 18 jaar of ouder bent). Je eigen risico is hierbij wel van toepassing.
Heb je meer dan 9 behandelingen nodig? Kies dan voor een aanvullende verzekering. Bekijk via de onderstaande knop hoeveel behandelingen je krijgt per aanvullende verzekering.
Vaccinaties kunnen een belangrijke rol spelen in de bescherming van de gezondheid van je kind. In Nederland biedt het Rijksvaccinatieprogramma gratis vaccinaties aan voor kinderen. Je krijgt vanzelf de uitnodiging om deel te nemen.
Deze vaccinaties helpen om je baby te beschermen tegen ernstige ziekten zoals kinkhoest, mazelen en polio. Voor meer informatie kun je terecht op de website van het RIVM over het rijksvaccinatieprogramma. Je vind daar een overzicht met vaccinaties, tegen welke ziekte ze beschermen en informatie over bijwerkingen.
Bekijk dan een van onze gratis 'Zorg voor jezelf' gezondheidsprogramma's.
Heb je een rekening van een zorgverlener gekregen? Bijvoorbeeld omdat de zorgverlener geen contract met ons heeft? Je declareert je nota snel en gemakkelijk online.
Heb je nog geen aanvullende verzekering, maar wil je deze wel afsluiten? Dit regel je gemakkelijk via je a.s.r. account of de Zorg app. Sluit je de aanvullende verzekering na 31 januari af? Dan gaat je verzekering in per 1 januari van het volgende kalenderjaar.
Als je zwangerschap misgaat, dan kan dat een pijnlijke ervaring zijn. Zowel fysiek als emotioneel. Het laatste waar je dan aan wilt denken, zijn de kosten voor alle zorg die je nodig hebt van de verloskundige of gynaecoloog. Gelukkig hoef je je daar niet druk om te maken. Alle zorg, controles en eventuele ziekenhuisopnames of -ingrepen zoals een curettage vergoeden we vanuit je basisverzekering.
Heb je niet alles uit je kraampakket gebruikt? Dan kun je deze overgebleven spullen aanbieden bij Stichting Baby Hope. Die stichting zamelt ongebruikte spullen uit kraampakketten in voor kraamprojecten in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa en draagt zo bij aan meer hygiëne tijdens bevallingen. Er zijn meer dan 120 inzamelingspunten in Nederland. Op de website van Stichting Baby Hope vind je meer informatie.
Een aantal regio’s in Nederland hebben te maken met een kraamzorg tekort. Is dit bij jou het geval? Dan kun je als verzekerde van a.s.r. zorgbemiddeling aanvragen. Meer weten over wat je zelf kan en doen én wat a.s.r. doet om kraamzorg voor jou en je kindje mogelijk te maken? Lees dan ons artikel over kraamzorg tekort.
Als je zwanger bent dan wil je graag goed voorbereid zijn op je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Denk je erover om dit in het buitenland te doen? Op onze pagina over verloskundige hulp in het buitenland vind je informatie over de vergoedingen van verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg in het buitenland.
Wist je dat een kind gemiddeld 17% van je netto inkomen kost? Om goed voorbereid te zijn op de komst van je kindje schreven we 8 tips over financiële keuzes bij kinderen.
Als je een kindje krijgt kan dat van invloed zijn op je verzekeringen. Lees over welke verzekeringen dat precies gaat.
Heb je een vraag of hulp nodig? Neem contact met ons op via één van onze contactmogelijkheden. Wij helpen je graag verder.