Via deze deze pagina lees je wanneer je een machtiging moet aanvragen en hoe dat aanvragen werkt.
Vragen over je GGZ declaratie? Bekijk hier veel voorkomende vragen rondom afgewezen GGZ declaraties en lees wat je kunt doen.
Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) ondersteunt bij psychische problemen. Op deze pagina vind je hoe je een zorgverlener kiest en wat je vergoed krijgt. Ook lees je wat je kunt doen bij een wachtlijst.
GGZ wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeringen van a.s.r. maakt het wel uit of je naar welke zorgverlener je gaat voor de hoogte van je vergoeding. Via onderstaande knop lees je de regels per verzekering.
Voor de meeste zorgverzekeringen van a.s.r. zijn er verschillen tussen zorgverleners waar wij wel en geen contract mee hebben afgesloten. Dit zijn de verschillen:
*Bekijk bij Vergoedingen GGZ of dit geldt voor jouw verzekering.
Verblijf je langer dan 365 dagen in een GGZ instelling? Of ga je naar een instelling zonder contract voor behandeling óf voor diagnostiek van meer dan 300 minuten? Dan vraag je vooraf toestemming via een machtiging. Als je naar een vrijgevestigde zorgverlener gaat dat hoef je geen machtiging aan te vragen.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je niet het (hele) bedrag van je declaratie vergoed hebt gekregen. In je declaratieoverzicht vind je altijd de reden waarom je declaratie niet volledig is vergoed of is afgewezen.
In onderstaand overzicht vind je wat meestal de reden voor afwijzing is. Je ziet per reden een uitleg en leest wat je eventueel kunt doen.
Bij bepaalde zorgverzekeringen van a.s.r. gelden er maximale vergoedingen als je naar een zorgverlener gaat waar wij geen contract mee hebben. Dat betekent dat je zelf mogelijk een gedeelte van de kosten betaalt. Op onze pagina over maximale vergoedingen bekijk je of dit geldt voor de verzekering die jij hebt.
Over zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering betaal je eigen risico. Omdat GGZ wordt vergoed vanuit de basisverzekering betaal je hierover eigen risico. Op onze pagina over het eigen risico vind je meer informatie en bekijk je de stand van jouw eigen risico per jaar dat je bij a.s.r. verzekerd was.
Soms bevatten declaraties niet de juiste informatie, of gaat er iets mis met het indienen ervan. In de meeste gevallen is het verstandig om met je zorgverlener contact op te nemen en te bespreken waarom de declaratie is afgewezen. De reden van afwijzing communiceren wij altijd met je. Samen kun je besluiten of de zorgverlener de declaratie opnieuw indient.
Er zijn er bij enkele aanvullende verzekeringen vergoedingen voor bijvoorbeeld Mindfulness, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en werk- of relatietherapie. Bekijk de vergoedingen.
De gemeente is verantwoordelijk voor jeugd-GGZ. Ook het beschermd wonen. Dit staat in de Jeugdwet. Als ouder kun je kiezen uit zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb vraag je aan bij je gemeente. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt dan de zorgverlener uit.
Op Rijksoverheid.nl vind meer informatie over het aanvragen van een pgb.
Heb je een rekening van een zorgverlener gekregen? Bijvoorbeeld omdat de zorgverlener geen contract met ons heeft? Je declareert je nota snel en gemakkelijk online.
Een online behandeling werkt vrijwel hetzelfde als een reguliere behandeling. Je hebt direct contact met je behandelaar, maar dan via een camera. Je hebt bij online GGZ geen wachtlijsten en wordt 100% vergoed met je a.s.r. verzekering. Lees meer over online GGZ.
Heb je een vraag of hulp nodig? Neem contact met ons op via één van onze contactmogelijkheden. Wij helpen je graag verder.