Ga naar de hoofdinhoud
Ongebruikte zorgartikelen verdienen een tweede leven
Vrouw en oudere man in rolstoel bij de apotheek

a.s.r. geeft ongebruikte zorgartikelen en medicijnen een tweede leven

12 november 2024

Ieder jaar wordt er in Nederland zo’n 2,3 miljard euro aan zorgartikelen verspild. Hoe dat kan? Omdat ongebruikte verpleegartikelen, incontinentiematerialen en medicatie vaak simpelweg vernietigd of weggegooid worden... Zo bestaat het afval van de ouderenzorg bijna voor de helft uit ongebruikt incontinentiemateriaal, dat zorgt voor een enorme CO2 uitstoot. Niet alleen bij het produceren, maar óók bij het onnodig vernietigen ervan. En dat is zonde, vinden ook veel professionele verzorgenden en mantelzorgers. Daarom zet a.s.r. zich in om ongebruikte zorgmaterialen een tweede leven te geven. Dat doen we samen met betrokken partners als CareCycle en PharmaSwap.

Ontdek de zorgverzekeringen van a.s.r.

Met persoonlijk advies van onze zorg professionals.

Onze zorgverzekeringen Ontdek de Zorg voor jezelf-app
Stichting CareCycle voor ongebruikte verpleeg- en verzorgartikelen

Stichting CareCycle stelt ongebruikte verpleeg- en verzorgartikelen beschikbaar voor heruitgifte in binnen- en buitenland. Deze materialen zouden anders worden weggegooid, en uiteindelijk onnodig worden vernietigd. Veel mantelzorgers zullen bijvoorbeeld herkennen dat incontinentiemateriaal vaak voor drie of zes maanden tegelijk wordt geleverd. Maar als dan blijkt dat de patiënt iets anders nodig heeft, de klachten veranderen of iemand overlijdt, dan blijft er vaak heel veel over. CareCycle zamelt deze overtollige materialen in bij gebruikers of hun mantelzorgers. En dankzij de samenwerking tussen CareCycle en a.s.r. kunnen absorberende incontinentiematerialen dan alsnog worden gebruikt voor verzekerden van a.s.r. Het gaat hierbij uitsluitend om nieuwe materialen, die voldoen aan alle kwaliteitseisen.

PharmaSwap voor ongebruikte medicijnen

PharmaSwap is een soort marktplaats voor ongebruikte medicijnen, met name bedoeld voor apothekers. Het gaat hierbij alleen om overgebleven medicijnen uit de apotheekvoorraad die niet op naam zijn gesteld. Apothekers kunnen deze via PharmaSwap aanbieden aan andere apothekers, die deze nog wél kunnen gebruiken. Zo hoeven deze medicijnen niet onnodig weggegooid of vernietigd te worden. Door hierover afspraken te maken met zorgverleners, willen we deelname aan PharmaSwap graag zoveel mogelijk stimuleren. Hiermee stimuleren we het tegengaan van verspilling, waarmee we ook weer bijdragen aan duurzamere zorg.

Wat merken verzekerden van a.s.r. hiervan?

Verzekerden van a.s.r. die gebruik maken van de betreffende zorgmaterialen, merken hier verder niets van. Al deze materialen zijn nog nieuw, niet uit de verpakking geweest en ze voldoen aan alle kwaliteitseisen. Onze verzekerden ontvangen deze materialen gewoon vanuit hun eigen vertrouwde apotheek, precies zoals ze gewend zijn. Voor de incontinentiematerialen vragen we de verzekerden wel actief om deel te nemen. Maar ook al merken verzekerden en mantelzorgers hier verder niets van, ze dragen hiermee wél direct bij aan het beperken van milieuschade en verspilling.

Samen gaan we de strijd aan

Door onnodige vernietiging én extra productie van zorgmaterialen tegen te gaan, dragen we bij aan een lagere CO2 uitstoot van de zorgsector. Het terugbrengen van deze CO2 uitstoot is één van de vijf pijlers van de Green Deal die a.s.r. als betrokken verzekeraar heeft ondertekend. Door hier als eerste mee aan de slag te gaan, heeft a.s.r. onder verzekeraars een positieve beweging in gang gezet. Samen met andere partijen is a.s.r. inmiddels ook met de overheid in gesprek om deze beweging verder te ondersteunen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met wettelijke regels, die verspilling van zorgmaterialen tegengaan.

Samen duurzamere keuzes maken

Als betrokken verzekeraar vinden we het belangrijk om een rol van betekenis te spelen in het verduurzamen van de samenleving. Ben je benieuwd hoe wij binnen zorg duurzame keuzes maken? Kijk dan eens op onze pagina over duurzaamheid. Wil je zelf ook duurzame keuzes maken? Bekijk dan onze 10 tips voor een duurzaam leven.


Meer verhalen over Zorg