Bij de dingen die we doen, kijken we altijd vooruit. En stellen we ons de vraag: "Is wat we doen houdbaar op de lange termijn?" Zo kiezen we ervoor om te beleggen in initiatieven die een positieve impact hebben op o.a. klimaat, mensenrechten en gezondheid. Dankzij het duurzaam beleggingsbeleid van a.s.r. staan we in de Eerlijke Verzekeringswijzer 2022 van Eerlijke Geldwijzer (een initiatief van o.a. Oxfam Novib, Milieudefensie) bovenaan op het gebied van duurzaamheid.
Daarnaast heeft ook Sustainalytics ons opnieuw uitgeroepen tot meest duurzame verzekeraar ter wereld (uit een lijst van 293 verzekeraars!) Met deze score horen we zelfs bij de 1% meest duurzame ondernemingen op aarde. We zijn al goed op weg, maar er is meer wat we kunnen doen. Daarom blijven we ons inzetten voor een duurzame toekomst.
Duurzaamheid is een breed thema. We willen niet alleen goed voor de aarde zorgen, maar ook voor elkaar. We willen bijdragen aan een leefbare en goed werkende samenleving voor de lange termijn.
Om zoveel mogelijk impact te maken, richten we ons op drie kernthema’s:
Om van onze eigen gezondheid te kunnen genieten, hebben we óók een gezonde wereld nodig. Door minder CO2 en afval te produceren, houden we onze planeet een stuk gezonder!
In de Zorgzoeker van a.s.r. zoek je naar zorgverleners in je buurt. Ook kun je in onze Zorgzoeker kiezen voor een duurzamere zorgaanbieder. Deze zorgaanbieders voldoen aan één of meerdere voorwaarden rondom duurzaamheid. De duurzamere keuze is er om jou te helpen bij het kiezen van een zorgverlener. Je kunt gewoon naar de zorgverlener toe, het heeft geen invloed op de hoogte van je vergoeding.
Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n 2,3 miljard euro verspild door het weggooien en vernietigen van overtollige en ongebruikte zorgartikelen als absorberende incontinentiematerialen. Zowel bij het maken als de vernietiging van deze materialen is er sprake van een enorme CO2-uitstoot. Stichting CareCycle, a.s.r. en een vijftal apotheek zorggroepen slaan de handen ineen om de strijd aan te gaan tegen de verspilling van deze ongebruikte incontinentiematerialen.
Deze samenwerking is uniek in Nederland. November 2022 is er een innovatieve pilot gestart om ongebruikte incontinentiemateriaal een tweede leven te geven. Meer hierover lees je in onze blog over een tweede leven voor gebruikte zorgartikelen.
Wist je dat je met jouw oude hoortoestel een verschil kan maken op het gebied van duurzaamheid? a.s.r. is namelijk - in samenwerking met een aantal audiciens - een initiatief gestart om recycling én hergebruik te stimuleren. Wat dit precies voor jou betekent? Vanaf nu kun je je oude batterijen inwisselen voor nieuwe batterijen tegen 25% korting. En je oude hoortoestel? Die lever je in bij een van de verzamelpunten voor recycling. Is het hoortoestel nog bruikbaar, dan wordt deze gedoneerd aan het goede doel. Zo dragen we samen bij aan een duurzame toekomst voor mens en milieu! Lees meer over recycling en hergebruik van hoortoestellen en batterijen.
De zorgsector is verantwoordelijk voor 7% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Ook is 4% van het afval afkomstig uit de zorg. In 2022 tekenden – samen met steeds meer partijen in de zorg – de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Hiermee spreken we gezamenlijk de intentie uit om de CO2-uitstoot terug te dringen, met extra aandacht voor hergebruik van grondstoffen en materialen. Eén ding is zeker: samen staan we sterker. Dat we onze krachten bundelen is daarom een flinke stap in de juiste richting. Lees meer over de Green Deal 3.0.
Duurzame inzetbaarheid, wat is dat eigenlijk? Simpel gezegd betekent het dat je de dingen die je doet – zoals je werk – op de lange termijn kunt blijven doen. We hebben natuurlijk allemaal wel eens een dag dat we even geen zin hebben om te werken. Maar als je gedwongen langdurig thuis komt te zitten, kan dat grote negatieve gevolgen hebben voor jezelf en je omgeving.
Een gezonde leefstijl draagt bij aan een duurzame toekomst. Hoe minder zorg we nodig hebben, hoe lager de kosten kunnen blijven en hoe toegankelijker zorg wordt. Daarom vinden wij het belangrijk om mensen bewust te maken van de impact van gezonde keuzes op de lange termijn. Op Zorg voor jezelf vind je gratis gezondheidsprogramma’s gezondheidsprogramma’s op het gebied van bewegen, eten, slapen en ontspannen. Met welke gewoonte ga jij aan de slag?
Heb je net als 40.000 andere Nederlanders een stoma, en wil je graag zelfverzekerder en vrijer in het leven staan? Sterk met Stoma helpt je hierbij. Na een persoonlijk intakegesprek met je coach krijg je toegang tot inspirerende video's, webinars en podcasts van andere stomadragers. Hierna ga je zelf aan de slag met praktische oefeningen om jouw veerkracht te vergroten. Want ook met een stoma kun je fit blijven en je leven leiden zoals jíj dat wilt!
Heb je extra begeleiding nodig? Naast het Sterk met Stoma programma* vergoedt a.s.r. ook drie extra sessies met een veerkrachtcoach en ontvang je een gratis lidmaatschap van de stomavereniging t.w.v. € 35 per jaar.
*Sterk met Stoma inclusief coaching is een preventieve cursus die vergoed wordt voor alle verzekerden met de aanvullende verzekeringen Extra, Uitgebreid en Optimaal.
De basis van een zorgverzekering is het solidariteitsbeginsel. Dit betekent dat we samen de kosten dragen voor elkaars zorg. Daar werken we aan in onze producten en diensten, en dit doen we ook via andere maatschappelijke initiatieven.
De a.s.r. foundation is er om a.s.r. medewerkers aan te moedigen zich vrijwillig in te zetten voor maatschappelijke doelen. Voor alle medewerkers zijn er ieder jaar uren én financiële middelen beschikbaar om te helpen door te doen. De eerste keer is dat even spannend. Een helpende hand bieden aan een ander geeft voldoening, en dát motiveert. Via de foundation ondersteunen we maatschappelijke organisaties en helpen we in het onderwijs. Lees meer over de initiatieven zoals de Geldweek, Financieel Vrijwilliger Thuis en Voorlezen via de Voorleesexpres.
Je wilt zelf goede financiële keuzes kunnen maken. Voor sommige mensen is dat niet vanzelfsprekend. In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens (risicovolle) schulden. Grote schulden gaan vaak samen met veel schaamte en stress. Dat kan gezondheidsklachten veroorzaken. Hulp vragen is dan niet altijd even gemakkelijk. Daarom werken we samen met Geldfit. Zo helpen we klanten met betalingsproblemen eerder in contact met de juiste hulpverleners.
Al ruim 100.000 mensen hebben hulp gezocht via de Geldfit-test. Ruim 27.000 van deze mensen hebben een passend hulpaanbod ontvangen van bijvoorbeeld vrijwilligersorganisaties of professionele schuldhulp via de gemeente. Het grootste deel van de hulpvragers had genoeg aan tips en tools. Lees hier meer handige tips om geld te besparen.
De a.s.r. foundation organiseert het hele jaar door activiteiten. Maar sinds 2016 is er één week per jaar volledig gewijd aan een samenwerking tussen onze zorgmedewerkers en de foundation: de a.s.r. zorgweek. Tijdens deze week spant iedereen van het bedrijfsonderdeel zorg zich in voor verschillende maatschappelijke organisaties: