We denken niet vaak na over onze uitvaartwensen terwijl het wel belangrijk is. Of je begraven, gecremeerd of geresomeerd wilt worden, bijvoorbeeld. En ook de muziek die gedraaid wordt op je uitvaart. Het is handig om dit soort uitvaartwensen en ideeën eens vast te leggen, bijvoorbeeld in je a.s.r. account.
Na je overlijden moeten je nabestaanden in een moeilijke periode veel beslissingen nemen over je uitvaart. Ze willen dit doen zoals jij dat had gewild en dan is het fijn als je je uitvaartwensen hebt vastgelegd. Zodat je de uitvaart krijgt die je voor ogen had.
Vroeger viel er niet veel te wensen voor de uitvaart. Zo was begraven de enige optie. Eduard Douwe Dekker, beter bekend als Multatuli, wordt vaak genoemd als de eerste Nederlander die zich liet cremeren. Deze crematie vond in 1887 in Duitsland plaats, omdat het in Nederland nog niet toegestaan was. Het heeft zelfs tot 1955 geduurd voordat er een wetswijziging werd ingevoerd waarna crematie wel werd toegestaan. De katholieke kerk bleef haar gelovigen nog lang verplichten om zich te laten begraven. Deze verplichting werd in 1963 opgeheven.
Bij een islamitische uitvaart is cremeren geen optie. De uitvaartwensen per persoon verschillen toch behoorlijk. Denk bijvoorbeeld aan het wassen volgens bestaande rituelen, waar een belangrijke taak voor de familie is weggelegd. Ook repatriëring, dat is de wens om terug te keren naar het vaderland, en eeuwige grafrust zijn erg belangrijk. Repatriëring en eeuwige grafrust zijn vooral belangrijk voor de eerste generatie, om begraven te kunnen worden in de streek waar zij vandaan komen. Tegenwoordig zijn er ook in Nederland islamitische begraafplaatsen die de mogelijkheid bieden voor eeuwige grafrust. We zien een verschil in uitvaartwensen bij jongere moslims. Zo kiezen zij steeds vaker voor een begrafenis in Nederland, omdat ze hier geboren en opgegroeid zijn.
Uitvaartwensen veranderen. Tegenwoordig worden uitvaartwensen steeds persoonlijker en kiezen mensen voor een uitvaart die goed bij ze past. Wat vinden ze mooi? Waar houden ze van?
Hoe mensen hebben geleefd, zien we vaak terug in hun uitvaartwensen. Het is niet alleen prettig voor je nabestaanden als ze je wensenlijst voor zich hebben. Het is voor jezelf ook fijn om te weten dat het goed wordt geregeld. Aan welke uitvaartwensen je dan moet denken? We geven je graag een paar voorbeelden.
Van alle uitvaartwensen is dit misschien wel de allerbelangrijkste voor je nabestaanden. Er is van alles mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor crematie en de urn laten begraven. En binnenkort is het mogelijk om voor resomeren te kiezen. Een methode waarbij je lichaam wordt opgelost in een alkalische vloeistof. En hou je van de natuur, dan is natuurbegraven misschien iets voor je. Wist je trouwens dat cremeren goedkoper is, maar ook meer belastend voor het milieu? Vind je een duurzame uitvaart belangrijk? Lees dan meer over hoe duurzaam een uitvaart kan zijn.
De traditionele rouwauto staat steeds vaker aan de zijlijn geparkeerd. Mensen kiezen vaker voor andere opties. Een klassiek Volkswagenbusje bijvoorbeeld of een oude Rolls Royce, maar ook limo’s, koetsen en bakfietsen worden ingezet. Of wat dacht je van een motor met zijspan. Niets moet, alles kan maar bedenk wel dat alles een prijskaartje heeft. Waarom niet met z’n allen in een bus bijvoorbeeld? Lees meer over rouwvervoer.
Het was van oudsher standaard aanwezig op elke begrafenis en crematie: de koffietafel met koffie en cake. Tegenwoordig zijn het ook luxe broodjes, tapas, sushi en wordt de koffietafel steeds meer een high tea of een borreltafel met een drankje en lekkere hapjes. Het gaat erom wat je wilt en belangrijk vindt. Moeten ze op je proosten of mag het wat ingetogener? Jij bepaalt je uitvaartwensen. Voor jezelf en de mensen die je dierbaar zijn. Lees meer over de koffietafel.
Misschien wil je graag eens over je uitvaartwensen praten met één of meerdere van je nabestaanden. Met je kind(eren), je partner, je ouders, een vriend of familielid. Dat kan een mooi, emotioneel gesprek worden die jullie band zelfs kan versterken. Vind je het lastig om zo’n gesprek te beginnen, we hebben eerder een aantal tips gedeeld voor het starten van een gesprek over je uitvaartwensen.
Heb je bewuste keuzes gemaakt, dan is het goed om je nabestaanden daarover te informeren. Leg je wensen bijvoorbeeld online vast in je a.s.r. account. Heb je geen a.s.r. account of ben je geen klant van a.s.r. en wil je wel jouw uitvaartwensen vastleggen? Vraag dan hier ons wensenboek aan. Als een van de grootste uitvaartverzekeraars van Nederland ervaren we dagelijks hoe belangrijk het is om uitvaartwensen te delen. a.s.r. helpt je daar graag bij. Bijvoorbeeld met deze slimme tool om je wensen in kaart te brengen. Liever persoonlijk advies? Neem dan contact op met een adviseur.