
5 misverstanden duurzamere uitvaarten
Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun impact op de wereld. Ze proberen zo duurzaam mogelijk te leven, met oog voor het milieu en de maatschappij. Bij a.s.r. merken we dat klanten ook steeds vaker op een duurzamere manier afscheid willen nemen. Maar omdat niet iedereen hiermee bekend is, bestaan er nog best wat misverstanden over duurzamere mogelijkheden bij uitvaarten. In dit blog hebben we de 5 belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
Misverstand 1: duurzamere alternatieven voor een uitvaart zijn altijd duur
Veel mensen denken dat een duurzamere uitvaart altijd duurder is. Maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Sterker nog, er zijn genoeg alternatieven die juist goedkoper kunnen zijn! Denk hierbij aan zelfgeplukte bloemen uit de pluktuin. Of aan een uitvaartfiets in plaats van een rouwstoet met auto’s. Of kies voor veganistische catering. Door het ontbreken van vlees en vis zijn de kosten hiervan mogelijk ook lager.
Mocht je interesse hebben in een graf op een natuurbegraafplaats, dan is het goed om er rekening mee te houden dat de kosten hiervan vaak wat hoger zijn dan bij reguliere begraafplaatsen. Als je vooraf een plek wilt reserveren, betaal je een deel van de kosten bij de reservering.
Misverstand 2: een duurzamere uitvaart regelen is lastig en de keuzes zijn beperkt
Het idee dat een duurzamere uitvaart lastig te regelen is, is inmiddels achterhaald. Veel uitvaartverzorgers bieden tegenwoordig uitgebreide ondersteuning en advies om een duurzamere uitvaart eenvoudig en stressvrij te maken. En inmiddels kun je ook kiezen uit vele milieuvriendelijke manieren om een uitvaart persoonlijk en uniek te maken. Bijvoorbeeld het gebruik van een biologisch afbreekbare kist voor een natuurbegrafenis, of het planten van een herinneringsboom. Er is meer mogelijk dan je denkt. En je hoeft natuurlijk niet meteen alles te kiezen, je kunt ook voor een paar dingen gaan die voor jou belangrijk zijn. Alle beetjes helpen.
Misverstand 3: duurzamere uitvaarten zijn alleen voor milieubewuste mensen
Het is waar dat duurzamere uitvaarten vaak worden gekozen door mensen die tijdens hun leven vaker milieubewuste keuzes maakten. Maar dat betekent niet dat ze ook echt alleen voor milieubewuste mensen bedoeld zijn. Integendeel, duurzamere uitvaarten kunnen voor iedereen een mooie en betekenisvolle keuze zijn. Niet alleen voor de overledene, maar juist ook voor de nabestaanden. Ze bieden een manier om op een respectvolle manier afscheid te nemen, met aandacht voor de natuur en de samenleving. Kies je bijvoorbeeld voor een natuurbegrafenis als alternatief voor een traditionele begrafenis, dan draag je hiermee ook bij aan een zo beperkt mogelijke belasting van het milieu, de economie en de werkomgeving.
Misverstand 4: een duurzamere uitvaart betekent géén traditionele elementen, bloemen of decoraties
Sommige mensen denken dat een duurzamere uitvaart geen ruimte laat voor traditionele elementen zoals een kerkelijke ceremonie of een klassieke kist. Dit is een misverstand. Een kerkelijke ceremonie kan gewoon en veel traditionele elementen zijn er ook in een milieuvriendelijke uitvoering. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een GreenLeave approved kist. Zo’n kist kan erg lijken op een traditionele kist, maar is gemaakt van biologisch afbreekbare materialen en zonder gebruik van chemische stoffen, zoals lak en lijm. En ook voor de verdere aankleding zijn er veel milieuvriendelijke alternatieven, zoals bloemen uit lokale tuinen of herbruikbare decoraties.
Misverstand 5: duurzamere uitvaarten kunnen alleen bij begrafenissen en nieuwe technieken zijn niet mogelijk
Nóg een hardnekkig misverstand is dat duurzamere uitvaarten alleen mogelijk zouden zijn bij begrafenissen, en niet bij crematies. Maar ook bij crematies kun je voor duurzamere opties kiezen, zoals een crematorium met een lage CO2-voetafdruk of een milieuvriendelijke urn. Er zijn uitvaartverzorgers die speciale pakketten aanbieden voor zowel crematies als begrafenissen.
Nieuwe technieken
Dat nieuwe technieken zoals resomeren niet mogelijk zouden zijn, is maar gedeeltelijk waar. Ze zijn simpelweg nog niet beschikbaar of toegestaan in Nederland. Wel is er bij de Tweede Kamer een voorstel gedaan om de wet op de lijkbezorging aan te passen, zodat deze technieken toegepast kunnen worden. Omdat de verwachting is dat zulke alternatieven op termijn ook in Nederland mogelijk zijn, kan het geen kwaad om hier alvast over alvast over na te denken.
Hierbij kun je naast resomeren, waarbij het lichaam in vloeistof oplost, ook denken aan:
- Cryomeren, ook wel vriesdrogen genoemd.
- Humaan composteren, ook wel veraarden genoemd, waarbij het lichaam wordt teruggegeven aan de aarde als voedingsstoffen voor planten.
Dit zijn stuk voor stuk technieken die duurzamer kunnen zijn dan de huidige mogelijkheden zoals cremeren en begraven.