Resomeren wordt ook wel alkalische hydrolyse, aquameren, biocrematie of watercrematie genoemd. Het is een techniek waarbij een lichaam wordt opgelost in water met een alkalische vloeistof die onder hoge druk en temperatuur wordt gezet.
De locatie waar dit gebeurt, noemen we een resomatorium. Straks zijn er dus drie locaties voor lichaamsbezorging: een begraafplaats, een crematorium en een resomatorium waar overledenen worden geresomeerd. Een resomatorium kun je het beste vergelijken met een crematorium. Vrijwel alle faciliteiten zijn er hetzelfde, behalve de techniek voor de lichaamsbezorging.
De Britse onderneming Resomation Limited heeft de term ‘resomeren’ bedacht en heeft het patent in bezit. Resomeren stamt af van het Griekse woord ‘resoma’ dat ‘hergeboorte van het lichaam’ betekent. Ofwel, het lichaam omzetten in de organische bouwstenen waarmee het is ontworpen en teruggeven aan de natuur.
Het proces zelf is niet heel nieuw. In de Verenigde Staten werd de methode al voor 1900 toegepast om dode boerderijdieren op te ruimen. Later werd resomeren ook ingezet op runderen met gekkekoeienziekte en op kadavers van dieren die voor dierproeven waren gebruikt. Inmiddels is het in delen van de VS en Canada toegestaan om ook mensen te resomeren. De verwachting is dat Nederland snel gaat volgen.
Volgens de Gezondheidsraad voldoet resomeren aan de drie belangrijkste criteria, namelijk: veiligheid, waardigheid en duurzaamheid. Daarnaast heeft resomeren de volgende voordelen:
Begraven, cremeren, resomeren, je kunt natuurlijk kiezen wat je wilt. Hoeveel jouw verzekeraar vergoed, hangt af van je verzekering. Bij de uitvaartverzekering van a.s.r. kunnen je nabestaanden zelf kiezen hoe ze het uitgekeerde bedrag besteden.
Heb je een bestaande natura dienstenpolis, dan kunnen wij de vergoeding uit die verzekering beschikbaar stellen voor resomeren. Omdat we de kosten van resomeren nog niet kennen, weten we nog niet of het bedrag uit de polis voldoende is om de kosten mee te betalen.
Wil je geresomeerd worden? Of heb je juist een andere voorkeur? Deze wensen kun je opslaan in je a.s.r. account.
Heb je aan de hand van dit artikel nog vragen over resomeren, of over je uitvaartverzekering? Een adviseur staat voor je klaar. Neem contact op met je onafhankelijk verzekeringsadviseur, of maak online een afspraak met een van onze klantadviseurs.