Wat jouw financiële doel ook is: je hebt een plan nodig om dit te bereiken. In 10 minuten geven we je inzicht in je persoonlijke financiële situatie én wat je nodig hebt om je doel te bereiken.
Geld besparen is slim omgaan met je inkomsten en uitgaven. Handig in deze tijd, want met de hoge energieprijzen en dure boodschappen vliegt het geld de portemonnee uit. Besparen is het makkelijkst op de extraatjes, zoals een coffee-to-go. Bij andere uitgaven bespaar je meer op lange termijn. In 10 stappen met bespaartips helpen we je slim geld besparen én geld over te houden.
Het is moeilijk besparen op uitgaven die elke maand terugkeren, de kosten die ‘moeten’. Je huur moet je betalen. De zorgkosten ook. De extra uitgaven die je door de dag heen doet, daar bezuinig je het snelste op. Door deze uitgaven kun je aan het eind van de maand in de problemen komen. Schrijf op wat je allemaal uitgeeft en waaraan je het uitgeeft. En zet het in een handig (online) huishoudboekje. Met het overzicht in de hand is het makkelijker budgetteren en grip te krijgen op je geldzaken.
Het helpt dus als je overzicht hebt van je vaste lasten. Welke uitgaven móet je betalen? Welke uitgaven kún je betalen?
Met de Geldfit-test krijg je met een korte, anonieme test in 2 minuten inzicht in je financiële situatie.
Het is niet die losse coffee-to-go waardoor je geld zo snel opgaat. Het is de optelsom van al die kleine, losse uitgaven. Besparen begint met lijstjes maken. Het helpt als je ziet hoeveel je iedere maand uitgeeft. Aan lunches, je kopje koffie onderweg of uiteten. Ook is het handig om eens te kijken hoeveel je dagje uit bij elkaar heeft gekost. Het is vast meer dan je denkt.
Soms moet je eerst geld uitgeven om daarna méér te besparen. Hoge energierekening? Zet kun de thermostaat op 19 graden en douche minder vaak. Toch is dat niet de enige manier om je hoge energierekening echt omlaag te krijgen. Laat je woning isoleren en verduurzamen met zonnepanelen en/of een warmtepomp. Steeds meer gemeenten hebben energiecoaches die je met raad en daad helpen.
Energie besparen is goed voor je portemonnee. Het is belangrijk om de warmte binnen en op de juiste plek te houden. Je bespaart al een paar honderd euro per jaar door slim te verwarmen en de tussendeuren te sluiten. Je woning isoleren begint met tochtstrips en isolatie aanbrengen. We hebben voor je op een rij gezet wat verduurzamen kost en hoeveel je bespaart.
Je verlaagt je elektriciteitsrekening door spaarlampen te vervangen door ledlampen. Apparaten zijn steeds zuiniger. Een zuinige wasmachine met energielabel A+++ is in de aanschaf misschien duurder. Dat prijsverschil heb je met het energieverbruik al snel terugverdiend.
Hoe bespaar je op de boodschappen? Met een boodschappenlijstje naar de winkel scheelt je op 2 manieren geld. Je koopt de dingen die je nodig hebt. En je gooit gemiddeld zo’n 9 kilo per jaar minder weg (bron: Voedingscentrum). Andere tips:
Voor een auto ben je al gauw minimaal €340 per maand kwijt (bron: Nibud). Parkeerkosten zijn daar nog niet in meegenomen. De auto inruilen voor een deelauto is een goed alternatief. Mits je minder dan 10.000 km per jaar rijdt. Ook als je niet zonder auto kunt, kun je kosten besparen:
Een scooter is voordeliger in brandstofgebruik dan een stadsautootje. Toch valt er flink te besparen op je uitgaven:
Gemiddeld geven we 45% meer uit voor vakantie dan we van plan zijn. Wat helpt, is voor jezelf een maximumbudget bepalen. Bijvoorbeeld €50 per dag. Met deze handige budgettips houd je je vakantie betaalbaar:
Door bewuster te winkelen en minder spullen te kopen, bespaar je geld. Hetzelfde geldt voor je dagelijkse boodschappen. Duurzaam leven doe je voor de planeet en je portemonnee:
Kijk hier voor 10 tips voor een duurzaam leven. Lees ook: ‘Nu ik groener leef, geef ik minder geld uit’.