Je hebt via je werkgever een pensioenkapitaal opgebouwd. Als je met pensioen gaat, koop je met dit pensioenkapitaal een levenslang pensioen aan. Bij a.s.r. regel je met een Direct Ingaand Pensioen een vast of een variabel pensioen per maand. Regel hier het pensioen dat bij jou past.
Wil je een gegarandeerd pensioen? Dat heet een 'vast pensioen'. Of kies je een pensioen waarmee je blijft beleggen? Dat heet een 'variabel pensioen'. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij. Daarna kun je eenvoudig een offerte opvragen.
Een goede vraag. Je kunt het hier eenvoudig berekenen. Je vult de hoogte van je pensioenkapitaal in. Dit vind je op je Uniform Pensioenoverzicht, of op je persoonlijke pagina van je pensioenuitvoerder. Bij a.s.r. is dat ‘Mijn pensioen’. Kapitaal ingevuld? Voer je geboortedatum in en eventueel die van je partner. In een paar stappen stel je het pensioen samen dat bij je past en zie je hoeveel pensioen je kunt krijgen.
Je kunt het direct ingaandpensioen van a.s.r. zelf afsluiten, of via een adviseur. Doe je het zelf? Begin dan met het maken van een berekening.
Stap 1: Bekijk de mogelijkheden en maak een berekening
Om een berekening te maken, heb je deze gegevens nodig:
- Je totaal opgebouwde pensioenkapitaal
- De ingangsdatum van je pensioen
- Je geboortedatum
- Eventueel de gegevens van je partner
Stap 2: Akkoord? Vraag een offerte aan.
Berekening gemaakt en tevreden? Je kunt je pensioen zelf afsluiten via de knop ‘Offerte aanvragen’. We stellen je dan online een paar vragen om je kennis en ervaring te toetsen. Je kunt alleen zelf een offerte aanvragen als je hiervoor voldoende punten scoort. Natuurlijk kun je ook je berekening uitdraaien en een adviseur vragen het pensioen voor je af te sluiten.
Stap 3: Je krijgt een offerte
Op basis van jouw wensen en mogelijkheden krijg je een offerte. Hierin staat natuurlijk de hoogte van je pensioen. Je leest ook wat je moet doen om je pensioen aan te kopen bij a.s.r.
Stap 4: Je beslist of je akkoord gaat
Ga je akkoord met de offerte? Onderteken dan het akkoordformulier dat je bij de offerte krijgt. Heb je je pensioenkapitaal opgebouwd bij een andere verzekeraar? Dan moet je de andere verzekeraar vragen dit pensioenkapitaal naar ons over te maken.
Stap 5: Je pensioen gaat in!
Op de pensioendatum stellen we definitief vast hoe hoog je pensioenbedrag wordt. Krijgen wij het pensioenkapitaal later binnen? Of is het kapitaal hoger of lager? Dan maken we een nieuwe berekening. Het pensioen kan daardoor afwijken van het bedrag in de offerte.
Bekijk ook hier de infographic over het aankopen van pensioen bij a.s.r.
We willen graag duidelijk zijn over de kosten die we rekenen. We rekenen voor uw pensioen altijd administratiekosten. Bij een variabel pensioen zijn er ook nog beleggingskosten. De administratie- en beleggingskosten zitten verwerkt in de hoogte van uw maandelijks pensioen. U hoeft ze niet apart te betalen.
- Administratiekosten
Administratiekosten hoeft u niet zelf aan ons over te maken. Deze kosten zijn al verwerkt in de (verwachte) pensioenbijdragen die je in de offerte ziet. Administratiekosten zijn kosten die we maken als je je pensioen bij ons koopt. Bijvoorbeeld het versturen van pensioenoverzichten. Maar ook voor het beantwoorden van vragen, het bijhouden van nieuwe wetgeving of het technisch beheer van ons administratiesysteem. We rekenen hiervoor een vast bedrag. Dat is maximaal € 700.
Ook rekenen we kosten voor het maandelijks beheren en uitbetalen van je pensioen. Deze kosten zijn (maximaal) € 5,50 per maand. Overigens zijn deze kosten wel afhankelijk van het pensioen dat je kiest. Zo is een pensioen voor jezelf én je partner duurder dan een pensioen alleen voor jezelf.
- Kosten beleggingsfondsen
Kies je voor een variabel pensioen? Dan betaal je ook beleggingskosten. Een overzicht van de kosten van de beleggingsfondsen vind je in de beleggingsbrochure.
Het is belangrijk dat je het pensioen kiest dat bij je past. Zo voorkom je teleurstellingen in de toekomst. Voordat je een offerte aanvraagt, kun je met de keuzehulp bepalen welk pensioen het beste bij je past. De keuzehulp kom je vanzelf tegen als je een berekening maakt.
Om een juiste keuze te kunnen maken is het ook belangrijk dat je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn ná je pensioendatum. En ook hoe de financiële situatie is, als jij of je partner overlijdt. Het is belangrijk dat je in een slecht weer scenario voldoende inkomen hebt om je uitgaven te kunnen betalen. Kijk dus niet alleen naar de hoogte van het pensioen, maar bedenk ook hoeveel geld je nodig hebt in verschillende situaties.
Heb je meerdere pensioenkapitalen? Dan kun je die samenvoegen. Het grote voordeel is dat je dan maar één keer kosten betaalt. Dat betekent dat je een hoger pensioen krijgt per maand!
Natuurlijk mag je pensioenkapitalen samenvoegen als je ze allebei bij a.s.r hebt. Maar je mag ook pensioenkapitalen bij verschillende verzekeraars samenvoegen. ‘Shoppen’ heet dat. Meer informatie over het samenvoegen van pensioenkapitalen vind je op deze pagina.
Let op!
Je kunt alleen pensioenkapitalen samenvoegen. Heb je een pensioen opgebouwd in een middelloon- of eindloonregeling? Die pensioenen worden altijd uitbetaald door de pensioenuitvoerder waar je het hebt opgebouwd. Vaak zijn dit pensioenfondsen. Pensioen dat je hebt opgebouwd bij een pensioenfonds kun je meestal niet samenvoegen met een pensioen bij ons.
Je hebt best wat te kiezen als je met pensioen wilt. Dat begint met de datum waarop je met pensioen wilt gaan. Het is logisch om dat te doen als je stopt met werken. Je pensioen moet ingaan binnen 10 jaar vóór of 5 jaar ná je AOW-leeftijd. Ook mag je kiezen of je je pensioen helemaal, of voor een deel laat ingaan. Dat heet ‘deeltijdpensioen’. Verder mag je kiezen wie je pensioen betaalt. Je kan dus meerdere offertes opvragen. Bij het aanvragen van een offerte geef je bovendien aan of je een partnerpensioen voor je partner wilt. En of je kiest voor een vast of een variabel pensioen.
Het lijkt een heleboel. Start daarom een voorbeeldberekening. We helpen je stap voor stap door de keuzes heen. Gewoon doen!
Over je pensioen betaal je belasting. Wij vermelden in onze communicatie altijd de bruto pensioenbedragen. Het pensioenbedrag dat je op je bankrekening ontvangt is lager. Dat komt omdat we loonbelasting en premies op dit bedrag inhouden. In januari krijg je van ons een jaaropgave over het afgelopen jaar. Deze kun je gebruiken bij je aangifte inkomstenbelasting.
Loonheffingskorting
Wij houden bij het inhouden van de belasting geen rekening met de 'loonheffingskorting’. Dit is een belastingvermindering waar iedereen recht op heeft. De kans is groot dat je niet alleen van ons een inkomen of pensioen ontvangt. Als iedere verzekeraar of instantie rekening houdt met heffingskorting, moet je na je belastingaangifte mogelijk geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Wil je dat wij de loonheffingskorting wél toepassen op je pensioenbedrag? Bijvoorbeeld omdat je (nog) geen AOW krijgt? Geef dit dan bij je aanvraag aan ons door.
Met een Direct Ingaand Pensioen van a.s.r. regel jij je inkomen voor later. Wil je zekerheid? Kies dan voor een gegarandeerd bedrag met een vast pensioen. Wil jij liever een bedrag dat kan groeien? Kies dan voor een variabel pensioen. Maar let op, dit pensioen kan ook dalen. Wat je ook kiest, bij ons regel je eenvoudig het pensioen dat bij jouw leven past. Zo kun je zorgeloos van je oude dag genieten.
Zo werkt het vaste pensioen van a.s.r.
Zo werkt het variabele pensioen