Bij ons kies je een zorgverzekering van a.s.r. of van Ik kies zelf van a.s.r. Bij beiden heb je keuze uit 2 basisverzekeringen.
Als je gaat zorgen voor een dierbare, kan je jezelf nog wel eens vergeten. Dan kan het fijn zijn om dingen voor jezelf net wat makkelijker te maken. Door hier nu al op te letten, maak je jouw zorgtaken later ook beter te combineren met je dagelijks leven. En draag je altijd iets positiefs bij aan het leven van jouw dierbare. Om je hierbij te helpen, hebben we 7 tips voor je op een rij gezet.
Als beginnend mantelzorger of pre mantelzorger is het fijn als iemand je goed op weg kan helpen met praktische zaken. Maar ook als je al langer voor een dierbare zorgt, kan je soms best wat ondersteuning gebruiken. Bijna iedere gemeente heeft hiervoor een Steunpunt Mantelzorg. Je kan hier terecht voor extra hulp en ondersteuning, maar ook voor een luisterend oor. Ook kan je voor al je vragen over mantelzorg contact opnemen met de Mantelzorglijn. Om geen overbelaste mantelzorger te worden, kan je ook overwegen om professionele thuiszorgondersteuning in te schakelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thuiszorg. Een andere betaalde dienst is een mantelzorgmakelaar. Deze kan je ondersteunen met het uitzoekwerk en alle regeltaken. Bijvoorbeeld het regelen van een zorgindicatie of zaken rondom persoonsgebonden budget.
Bespreek jouw situatie met je familie en vrienden, zodat ze weten wat er speelt. Natuurlijk hoef je het met hen niet alleen over de negatieve kanten van je mantelzorg te hebben. Blijf het vooral ook regelmatig over andere dingen hebben, jouw leven is meer dan alleen mantelzorg! Draag af en toe ook niet-mantelzorgtaken over, zodat jij daar geen tijd in tijd hoeft te steken. Bijvoorbeeld grasmaaien of ramen zemen. Verder kan je overwegen om je aan te sluiten bij lotgenotencontact of een appgroep voor mantelzorgers. In zo’n groep kan je ervaringen delen en steun vinden bij mensen die in een vergelijkbare situatie zitten.
In de video verhuisverhalen met Shelly gaat Shelly langs bij Carla die recent is verhuisd om beter te kunnen mantelzorgen voor haar schoonmoeder.
Denk ook aan je eigen fysieke en mentale gezondheid. Probeer voldoende te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Deze Zorg voor jezelf programma’s kunnen je hierbij helpen. Stel realistische verwachtingen voor jezelf en accepteer dat je niet alles perfect kunt doen. En bewaak je eigen grenzen, het is niet altijd vanzelfsprekend dat jij het doet. Plan ook regelmatig tijd in voor ontspannende activiteiten, juist zo kan je mantelzorgen beter volhouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lezen, wandelen of mediteren, alles wat jou energie geeft! Daarnaast is het belangrijk om veerkrachtig te zijn, zeker met de zorg die jij geeft. Wist je trouwens dat je jouw veerkracht ook stapsgewijs kan trainen? Om je hierbij te helpen, heeft a.s.r. in samenwerking met Team Heartbeats het online Ik veer mee programma opgezet.
Bij mantelzorg denk je misschien aan langdurige zorg voor ernstig zieke familieleden, maar ook tijdelijke hulp aan bijvoorbeeld een buurvrouw met een gebroken arm is mantelzorg. Dit kan veel van je vragen, dus is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Veerkracht-expert Danielle van Gurp-Stiekema van Team Heartbeats geeft 4 tips voor het geven van lichte mantelzorg met veerkracht.
Vertel ook je werkgever en je collega’s dat je mantelzorgt. Als ze weten wat er privé speelt, kunnen ze ook beter rekening met je houden. Mantelzorgers nemen in het begin vaak vakantiedagen op, bijvoorbeeld om mee te gaan naar ziekenhuisafspraken. Maar dat kun je niet vol blijven houden. Bespreek daarom met je werkgever of er mogelijkheden zijn voor flexibele werktijden, thuiswerken of verlofregelingen. Dit kan je helpen om zorgtaken beter te combineren met je werk.
Ondernemer? Hoe je mantelzorg combineert met het ondernemersleven en waar je recht op hebt als mantelzorger, lees je hier.
Hoewel mantelzorg onbetaald is, loont het toch de moeite om te checken of je financiële ondersteuning kunt krijgen. Misschien heb je wel recht op bepaalde subsidies, belastingvoordelen of vergoedingen. Een aantal mogelijke vergoedingen vind je in dit overzicht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.
Reiskosten als mantelzorger
Reiskosten kunnen ongezien enorm oplopen. Helaas bestaat er geen speciale regeling voor vergoeding van reiskosten die je als je mantelzorger maakt. Alleen als je in de bijstand zit, dan betaalt de gemeente soms een deel van de kosten. En degene die de zorg ontvangt, kan deze reiskosten ook als kosten bij de belastingaangifte opgeven. Zo kan je via een omweg mogelijk toch nog wat vergoed krijgen. Om je te helpen bij het besparen op reiskosten, heeft Mantelzorg.nl een aantal tips voor je op een rij gezet.
Jaarlijks wordt in Nederland zo'n 2,3 miljard euro aan zorgartikelen verspild doordat ongebruikte verpleegartikelen, incontinentiematerialen en medicatie vaak worden vernietigd of weggegooid. Dit leidt tot aanzienlijke CO2-uitstoot, vooral bij ongebruikt incontinentiemateriaal. Professionele verzorgenden en mantelzorgers vinden dit zonde. Daarom werkt a.s.r. samen met partners zoals CareCycle en PharmaSwap om ongebruikte zorgmaterialen een tweede leven te geven.
Je verzekeringen checken is misschien niet iets waar je meteen aan denkt als het om mantelzorg gaat. Toch is dit de moeite waard, want misschien heb je wel recht op een vergoeding of hulp vanuit je eigen zorgverzekering. Als je een zorgverzekering van a.s.r. hebt, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een mantelzorgcursus. Ook kan je mogelijk een vervanger regelen als je tijdelijk geen mantelzorg kunt verlenen, bijvoorbeeld door vakantie of omdat je even rust nodig hebt. Voor de kosten van die vervanger kan je met sommige aanvullende verzekeringen bij a.s.r. namelijk een vergoeding krijgen. En bij een reisverzekering van a.s.r. met de keuzedekking Annulering is dringende mantelzorg ook meeverzekerd. Bij reisverzekeringen van andere verzekeraars is dit niet altijd het geval, dus controleer dit goed.
Verdiep jezelf in de aandoening of situatie van de persoon voor wie voor zorgt. Deze kennis kan je helpen om diegene beter te begrijpen. Als je de zorgbehoefte beter begrijpt, kan je er zelf ook makkelijker mee omgaan. En daarnaast samen ook mooie, waardevolle momenten beleven. Want dat is wat mantelzorg óók is: jij brengt een lichtpuntje in het leven van iemand die dit heel goed kan gebruiken!
We hopen dat mantelzorgen voor jou met deze tips nét wat makkelijker wordt en we wensen je veel zorgkracht!
a.s.r. is een maatschappelijk betrokken financiële dienstverlener, die een bijdrage wil leveren aan een duurzame, leefbare en werkbare samenleving. Dat proberen we op een zo transparant mogelijke manier te doen, onder andere door eerlijke voorlichting. Ook jou helpen we graag!