Mantelzorg
Je bent mantelzorger als je voor lange tijd onbetaald zorgt voor een familielid, vriend of kennis. Denk aan het helpen bij dagelijkse taken, persoonlijke verzorging of emotionele steun. Op deze pagina vind je alle informatie over vergoedingen mantelzorg vanuit je a.s.r. zorgverzekering.
Direct naar
Ondersteuning vanuit je gemeente
Nederland telt ongeveer 5 miljoen mantelzorgers, ruim 9% daarvan voelt zich zwaar belast
Inzicht in je taken als mantelzorger
Ben je mantelzorger? En wil je een goed beeld van de verschillende dingen die je doet? Vul de test in en vind praktische tips en andere hulp.
Vergoedingen mantelzorg
Vanuit je a.s.r. zorgverzekering zijn er de volgende mantelzorg vergoedingen. Klik op de afbeelding om per aanvullende verzekering te zien hoe hoog de vergoeding is.
Vervangende mantelzorg
Als je tijdelijk geen mantelzorg kunt verlenen, bijvoorbeeld door vakantie of omdat je even rust nodig hebt, kun je een vervanger regelen. Voor de kosten van die vervanger kun je met sommige aanvullende verzekeringen bij a.s.r. een vergoeding krijgen.
Mantelzorgcoach en/of makelaar
Een mantelzorgcoach biedt je ondersteuning door advies te geven, emotionele steun te bieden en te helpen bij het vinden van passende hulp. Een mantelzorgmakelaar regelt praktische zaken zoals administratie en regelgeving om de zorgtaken te verlichten.
Cursus mantelzorg
Een cursus mantelzorg bied je als mantelzorger praktische vaardigheden, emotionele ondersteuning en tips om effectief te helpen bij het zorgen. Sommige cursussen zijn gratis. Bijvoorbeeld die van het Amsterdam UMC genaamd ‘Werk en mantelzorg’. Die cursus geeft tips over het combineren van mantelzorg en werk.
Veelgestelde vragen over mantelzorg
In je zorgverzekering geldt zowel een eigen bijdrage als een eigen risico. Dit betekent dat je zelf vaak ook iets moet betalen.
Voor zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning of Wet langdurige zorg, wordt de betaling eigen bijdrage geregeld via het Centraal Administratie Kantoor (het CAK). Wat iemand moet betalen is afhankelijk van de leeftijd, de soort zorg, aanpassing of hulpmiddel, maar ook van de hoogte van het inkomen. Met de CAK rekenhulp reken je zelf uit hoe hoog jouw eigen bijdrage wordt.Organisatie Ondersteunt bij Gemeente Jeugdwet en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) MantelzorgNL Spreekuur en juridisch advies Adviespunt Zorgbelang Lokale zorgvragen Mantelzorgpower en Werk & Mantelzorg Combineren van werk en mantelzorg Een pgb is een geldbedrag waarmee iemand zelf zijn zorg kan regelen. Dit kan door zelf zorgverleners aan te nemen en uit te (laten) betalen vanuit het toegekende budget. Lees meer over pgb voor verpleging en verzorging bij a.s.r. of bij Per Saldo.
Heb je een vraag of hulp nodig? Neem contact met ons op via één van onze contactmogelijkheden. Wij helpen je graag verder.