Ga naar de hoofdinhoud
Home Uitvaartverzorgers over duurzamere keuzes bij een uitvaart
Boom met hart

Uitvaartverzorgers over duurzamere keuzes bij een uitvaart

11 juli 2024

De Uitvaartverzekering van a.s.r. werkt samen met GreenLeave. GreenLeave is een samenwerkingsverband tussen uitvaartondernemers die streven naar 100% duurzame uitvaarten in Nederland. a.s.r. is de eerste uitvaartverzekeraar die lid is. We zijn dus geen uitvaartverzorger. Wel hebben wij een netwerk van uitvaartverzorgers die we met vertrouwen inschakelen, zodat nabestaanden de uitvaart kunnen regelen zoals zij dat zelf willen. a.s.r. heeft de ambitie om alleen samen te werken met uitvaartverzorgers die volledig duurzame uitvaarten kunnen aanbieden. Zoals je hier kunt lezen, zijn uitvaartverzorgers uit ons netwerk al goed op weg. Met dit artikel willen we mensen inspireren om bewuste keuzes te maken die bijdragen aan een betere wereld. En ook laten zien dat duurzaam niet duur hoeft te zijn.

Duurzame uitvaartmogelijkheden bij uitvaartverzorgers

Minimaal de helft van de uitvaarten dit jaar moet duurzaam zijn. En in 2030 volledig CO2-neutraal ondernemen. Dat zijn twee doelstellingen van uitvaartverzorger PC Uitvaart in Amsterdam. Zij deed in 2019 al onderzoek naar wat klanten belangrijk vinden als het gaat om duurzaamheid bij een uitvaart.

Voor elk onderdeel een duurzame optie
Eveline de Koning van PC Uitvaart: “We hebben na het onderzoek voor elk onderdeel van de uitvaart duurzamere mogelijkheden bedacht. Van opbaren tot aan de kist, het asproduct, een grafmonument en de uitvaartdienst zelf.” Voorbeelden van groenere opties die PC Uitvaart biedt zijn: duurzame kisten van ultralicht, en wel massief vurenhout, rouwkaarten van gerecycled papier, een digitaal condoleanceregister, seizoenbloemen, CO2-compensatie van de uitvaart en vegetarische catering.

Elektrische ovens
Ook Monuta heeft een duurzaamheidsbeleid voor een positieve invloed op mens, milieu en maatschappij. Ze zijn in heel Nederland gevestigd. “Onze nieuwe crematieovens zijn allemaal elektrisch. En we wekken de energie daarvoor zelf op met zonnepanelen op de daken van onze eigen crematoria.”
​ 
Hout uit de regio
Thijs van den Biggelaar van Van der Stappen uitvaartverzorging: “We zijn er trots op dat wij standaard verschillende kisten aanbieden die gemaakt zijn van hout uit onze regio Brabant en Limburg. Van bomen die niet speciaal voor deze kisten gekapt worden. De kisten worden met de hand gemaakt in een CO2-neutrale werkplaats die draait op zonne-energie. Van het restmateriaal wordt een vogelhuisje gemaakt voor nabestaanden. Alle producten die we gebruiken zijn helemaal biologisch.”

Biodiversiteit op begraafplaatsen
Roel Stapper van Zuylen Uitvaartverzorging: “Wij gebruiken de restwarmte van de crematie-installatie voor het verwarmen van onze panden in West-Brabant, planten bomen aan en investeren in biodiversiteit op onze begraafplaatsen. We werken samen met een specialist op het gebied van bijen en insecten. Onze begraafplaatsmedewerkers worden geschoold op het gebied van biodiversiteit.”

Onze begraafplaatsmedewerkers worden geschoold op het gebied van biodiversiteit.

Roel Stapper, Zuylen Uitvaartverzorging

Duurzaamheid als de standaard

“Als je hele leven duurzaam is ingericht, dan is het logisch dat je vertrek van deze wereld dat ook is”, vindt Zuylen Uitvaartverzorging. “Volgens ons vraagt de huidige situatie erom dat de standaard duurzaam moet zijn in de hele maatschappij. Dat de uitvaartbranche hier deel van uitmaakt is duidelijk. Het zal wel nog flinke tijd duren voordat duurzaamheid de standaard is bij uitvaarten. Dat heeft alles te maken met de kracht van het ritueel dat we al zo lange tijd gewend zijn. In zo’n situatie van emoties, is duurzaamheid nog niet een vanzelfsprekendheid.” Van der Stappen uitvaartverzorging voegt eraan toe: “In de toekomst zien we graag dat duurzaamheid vaker automatisch mee wordt genomen bij het maken van keuzes voor een uitvaart. Door duurzame opties aan te bieden naast de bekende opties en deze te noemen zonder dat er speciaal naar gevraagd wordt, komt hier misschien sneller verandering in. We maken ons personeel bewust van de minst duurzame onderdelen bij een uitvaart. Zo kunnen zij klanten hier juist over informeren.”

Steeds meer duurzame uitvaartproducten
Wat anders is in vergelijking met een paar jaar geleden is dat PC Uitvaart standaard met door GreenLeave goedgekeurde producten werkt. En het aanbod van producten wordt steeds groter waardoor je nu duurzame keuzes kunt maken. “Zo bieden we nu wel twintig duurzame kisten aan. Wat wij standaard aanbieden is duurzaam, tenzij de klant echt iets anders wil. De wensen van de overledene staan voorop”, legt PC Uitvaart uit. Monuta vult aan: “Wij hebben een directe samenwerking met Loop Biotech. Zij hebben uitvaartkisten op basis van mycelium ontwikkeld. Na het begraven worden ze één met de natuur binnen 45 dagen en verbeteren dan de bodemkwaliteit. Deze kisten verkopen we steeds vaker. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met een opbaarplank en urn.”

In de blog ‘Waar kan ik aan denken bij uitvaartwensen?’ lees je meer over uitvaartwensen en hoe je ze vast kunt leggen.

Wat wij standaard aanbieden is duurzaam, tenzij de klant echt iets anders wil.

Eveline de Koning, PC Uitvaart

Groene uitvaartpakketten voor begraven en cremeren bij PC Uitvaart

Uitvaartondernemers die aangesloten zijn bij GreenLeave zetten nu meer stappen in de richting naar duurzame uitvaarten. Zo biedt PC Uitvaart twee groene uitvaartpakketten: één pakket voor een duurzame crematie en het andere pakket voor een duurzame begrafenis. Ben je benieuwd of begraven of cremeren bij jou past? Lees in deze blog hoe je tot een keuze komt.

“We hebben met de groene pakketten al keuzes voor de klant gemaakt en bieden een ruim aanbod producten. Bij beide pakketten zetten we de CO2-uitstoot weer recht door bomen te planten met Trees for All. Op die manier compenseren we voor elke uitvaart met het groene pakket de CO2-uitstoot.”

Duurzame opties niet altijd duurder

Klanten staan vaak open voor de duurzame mogelijkheden. Belangrijk vinden ze dat het niet duurder is. PC Uitvaart: “Wij hebben een berekening gemaakt wat een gemiddelde uitvaart kost en onze duurzame mogelijkheden ernaast gezet. Gelukkig is er dan bijna geen verschil. Bij het woord ‘duurzaam’ denken onze klanten vaak aan duur. Natuurlijk kun je altijd andere, duurdere keuzes maken. Maar het hoeft niet."

Voor minder kiezen is niet duurder en wél duurzamer
PC Uitvaart: "De makkelijkste groene keuze voor onze klanten blijken de rouwkaarten en de uitvaartkist. Duurzame keuzes voor de bloemen zijn ook snel te maken. Nodig gasten uit om één bloem mee te nemen of een donatie te doen aan een goed doel in plaats van een grafstuk of rouwboeket mee te brengen. We zijn in gesprek met onze bloemisten, omdat we op zoek zijn naar ruimere keuze.” Door voor minder bloemen, minder of geen volgauto's en bijvoorbeeld alleen digitale rouwkaarten te kiezen, wordt je uitvaart niet duurder en wél duurzamer. Dat bevestigt Van der Stappen uitvaartverzorging: “Sommige onderdelen zijn in de duurzame variant duurder, zoals de handgemaakte kisten van hout uit de regio en biologische producten bij condoleance. Andere onderdelen zoals bloemen uit eigen tuin, verplaatsen met de fiets en het hergebruiken van een monument kunnen zelfs goedkoper zijn. Wij hebben een bloemenband te leen om losse bloemen te gebruiken rondom de kist.” Monuta merkt ook dat de duurzame producten in de uitvaartbranche soms duurder zijn dan de niet duurzame: “De duurzame keuzes zullen pas in prijs dalen zodra het volume groter wordt.”

Onderdelen zoals bloemen uit eigen tuin, verplaatsen met de fiets en het hergebruiken van een monument kunnen zelfs goedkoper zijn.

Van der Stappen uitvaartverzorging

Vervoer heeft veel invloed

CO2-uitstoot verminderen bij een uitvaart kan het beste door te letten op het vervoer van alle aanwezigen. Monuta: “We maken onze gasten op een uitvaart bewust van de impact van hun vervoerskeuze en we promoten het gebruik van openbaar vervoer. We zijn bezig op onze locaties extra fietsenstallingen te plaatsen. Het wagenpark van Monuta zijn we elektrisch aan het maken, te beginnen bij de leaseauto’s van medewerkers.” PC Uitvaart: “Wij adviseren onze klanten om alles op één locatie te houden. Bij Zuylen Uitvaartverzorging worden klanten positief verrast door de uitvaartfiets als duurzame optie: “De mogelijkheid om samen met de overledene op de fiets naar de laatste rustplaats te gaan, wordt omarmd.”

We maken onze gasten op een uitvaart bewust van de impact van hun vervoerskeuze en we promoten het gebruik van openbaar vervoer.

Monuta

De toekomst van de uitvaart

Zuylen Uitvaartverzorging: “We zijn al heel ver in het aanbieden van duurzame mogelijkheden maar moeten nog stappen maken. Denk aan duurzamer vervoer en duurzame grafmonumenten. Het op één plek uitvoeren van de meerdere onderdelen van de afscheidsdienst zal gangbaar worden.”

Digitale aandenkens en op afstand aanwezig
“Ook het juist verminderen of weglaten van fysieke onderdelen is een wenselijke trend. Denk bijvoorbeeld aan een lijkwade in plaats van een uitvaartkist bij begrafenissen. En aan geen bloemen meer, maar digitale aandenkens en op afstand aanwezig zijn. In de toekomst hebben we nieuwe vormen van lijkbezorging die hopelijk duurzamer zijn,” voegt Zuylen Uitvaartverzorging toe.

Resomeren in Nederland
PC Uitvaart blikt vooruit: “Zodra de wet het toestaat, gaan we aan de slag met ons uitvaartcentrum in de Watergraafsmeer in Amsterdam. Daar willen we resomeren aanbieden en deze locatie omtoveren naar het meest duurzame uitvaartcentrum van Amsterdam en omstreken.” Resomeren is een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren. Lees de blog ‘Wat is resomeren?’ om hierover meer te leren.

Ecobegraven voor minder afvalstoffen
In Amsterdam hebben we twee begraafplaatsen. In de toekomst bieden we op Herdenkingspark Westgaarde de mogelijkheid tot ecobegraven. Dat is begraven volgens duurzame regels. Bijvoorbeeld in een onbewerkte kist en dat de overledene kleding van natuurlijk materiaal draagt. Dat zorgt voor minder afvalstoffen”, sluit PC Uitvaart af.​

Benieuwd naar de duurzame mogelijkheden op een rij? Lees het in de blog: ‘Hoe duurzaam kan een uitvaart zijn?


Meer verhalen over Uitvaart

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }