Natuurlijk is het wel van belang dat het vervoer veilig is. Discreet, respectvol en in overeenstemming met de Wegenverkeerswet. Op weg naar het uitvaartcentrum kan er soms worden gestopt, om stil te staan bij plekken die een bijzondere betekenis hadden voor de overledene.
Bedenk ook dat speciale vormen van vervoer speciale aandacht vragen. Zo is het belangrijk dat de kist goed vastgemaakt wordt en niet kan gaan schuiven tijdens de rit. Liggen er bloemen op? Zorg dan dat deze er niet af kunnen glijden. Ook planning van de route telt mee. Het zou zonde zijn als de gasten niets meekrijgen van alle zorg en aandacht die is gegeven aan het vervoer, omdat ze al in de aula of kerk zitten als de kist arriveert. Iets om rekening mee te houden.
Nederlanders van buitenlandse afkomst laten ons vaak weten dat ze in hun geboorteland begraven willen worden. Elk land kent zijn eigen regels, het is goed om je daarin te verdiepen. Zo moet vervoer plaatsvinden in een kist met zinken binnenkist. Wordt er gevlogen, dan krijgt de kist een speciale verpakking.
Ook komen er de nodige papieren kijken bij een begrafenis of crematie in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan documenten voor repatriëring, een bewijs dat het lichaam is gebalsemd, kistdocumenten, internationale akte van overlijden en het paspoort van de overledene. a.s.r. kan je helpen met deze administratie.
Heb je bewuste keuzes gemaakt, dan is het goed om je nabestaanden daarover te informeren. Bij a.s.r. ervaren we dagelijks hoe belangrijk het is om uitvaartwensen te delen en daar helpen we je graag bij. Bijvoorbeeld met deze slimme tool om je wensen in kaart te brengen. Wil je liever persoonlijk advies? Maak dan een afspraak met een adviseur.