Ga naar de hoofdinhoud
Brandpreventie voor bedrijven: hier let je op
Header Schade Blog brandpreventie voor bedrijven

Brandpreventie voor bedrijven: hier let je op

04 april 2022

Hoe brandveilig is jouw kantoor of bedrijfspand? Het is belangrijk om aandacht te besteden aan brandpreventie. Met deze zeven tips van schade-experts van a.s.r. verbeter je de brandveiligheid van jouw werkplek.

Zo maak je jouw kantoor brandveilig: 7 tips!

Brandpreventie is belangrijk omdat het risico op brandschade zo aanzienlijk wordt verkleind. En dat is nodig: jaarlijks raken 100.000 bedrijven (een deel van) hun omzet kwijt door een brand. Hoe groter de schade, hoe kleiner de kans dat een bedrijf een brand overleeft. Dat komt omdat het vaak enige tijd duurt voordat brandschade hersteld is, en klanten in de tussentijd overstappen naar een concurrent. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Daarom zeven tips om de brandveiligheid van jouw bedrijfspand te verbeteren.

Lees ook: Wat te doen na brand?

1. Periodieke controle van elektrische installatie

Meer dan 50% van de branden bij bedrijven ontstaat in de elektrische installatie. Dat komt omdat veel bedrijven de elektra zelf installeren, wijzigen of uitbreiden. En daarbij gaat er vaak iets mis. Dit voorkomen is heel simpel: laat de elektra aanleggen door een erkend NEN-gecertificeerd installatiebedrijf. Eenmaal goed aangelegd? Zorg dan dat de elektrische installatie van je bedrijf iedere 3 of 5 jaar wordt goedgekeurd volgens de NEN-norm. Dat weet je zeker dat je goed zit en blijft!

2. Goed werkende brandmeldinstallatie

Elk bedrijf moet een goed werkende brandmeldinstallatie hebben. En met het oog op de brandveiligheid moet dit ook aantoonbaar onderhouden worden. Laat alle rookmelders en blusmiddelen daarom elk jaar controleren.

Ook adviseren onze schade-experts om extra rookmelders te plaatsen in de meterkast, bij de server en een eventuele aanwezige droger in het pand. Uit ervaring blijkt namelijk dat er meer risico is dat op deze plekken brand uitbreekt. Nog een slimme tip: indien er een inbraakalarm aanwezig is in je bedrijfspand, sluit dan de rookmelders aan op dit inbraakalarm.

3. Tijdelijke verlengsnoeren

In veel bedrijven liggen er verlengsnoeren op de grond. Handig, want zo kom je makkelijk aan stroom bij een plek zonder stopcontact. In de werkplaats, onder een bureau, bij de koelkast of vriezer... Maar écht handig voor de brandpreventie is het natuurlijk niet! Zeker met aan elkaar gekoppelde verlengsnoeren is de kans op kortsluiting groot. Zorg dat verlengsnoeren alleen tijdelijk worden gebruikt. Lukt dit niet tijdelijk? Maak dan een extra vast stopcontact.

4. Stofdichte meterkast

Bij veel bedrijven ontstaat er brand in de meterkast door stof of ongedierte. En dat is echt onnodig! Sluit de meterkast daarom stofdicht af, bijvoorbeeld met behulp van een glazen kast. Gebruik de meterkast ook niet als een opbergruimte. Zo houd je de kast vrij van eventuele brandbare spullen.

5. Verwijder defecte TL-buizen meteen

Knippert er een TL-buis op kantoor? Of doet een TL-buis het helemaal niet meer? Zorg dat je defecte TL-buizen snel verwijdert. TL-buizen hebben namelijk een starter die blijft proberen de TL-buis aan te krijgen, en wordt daardoor erg warm. Je kan wel raden waar dit toe kan leiden.. brandgevaar! En dat wil je natuurlijk voorkomen. Verwijder defecte TL-buizen daarom direct en vervang deze door LED-lampen. Naast brandveilig is dat ook een stuk duurzamer.

6. Plaatsing afvalcontainers

Wist je dat 1 op de 5 branden door brandstichting veroorzaakt is? Let daarom goed op de plaatsing van de afvalcontainers! Plaats de afvalcontainers niet direct tegen het bedrijfspand aan of onder een afdak. Onze schade-experts adviseren de containers 10 meter van het gebouw vandaan te zetten voor de brandveiligheid.

7. Geen toegang tot afvalcontainers

Naast de plaatsing is het ook goed om aandacht te hebben voor de bereikbaarheid van de afvalcontainers ter brandpreventie. Dit zijn de opties die je hebt:

Aparte buitenopslag: In het best mogelijke geval richt je een aparte buitenopslag in, buiten het bereik van onbevoegden.
Onbrandbare containers: Als dat niet mogelijk is, is het ook een oplossing om onbrandbare (metalen) containers met afsluitbare deksels neer te zetten, die na sluitingstijd worden afgesloten met een cilinderslot.

Ook is het slim om bij de afvalplek voor automatische verlichting te zorgen, bijvoorbeeld met een schemerschakelaar. Verlichting werkt in dit geval ook preventief!

Het zakelijke voordeelpakket van a.s.r.

Wat als je onverhoopt toch te maken krijgt met brand op de werkvloer? En je bedrijf daardoor stil komt te liggen? Onze bedrijfsschadeverzekering vergoedt jouw gemiste nettowinst, al je vaste lasten en al je extra kosten. Wel zo prettig. En de bedrijfsgebouwenverzekering vergoedt kosten om brandschade te voorkomen. Heb je meerdere zakelijke verzekeringen bij ons, dan krijg je tot 10% korting op het gehele pakket.

Lees verder:  ons zakelijk voordeelpakket op Voordeelpakket Bedrijven

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Preventie zakelijk