Met het isoleren van je huis draag je bij aan het klimaat en bespaar je geld. Start bijvoorbeeld met spouwmuurisolatie. Via de muren van je huis ontsnapt veel warmte en dat is zonde. Spouwmuurisolatie is de meest eenvoudige en goedkope manier om op je energiekosten te besparen. En je hebt gelijk een warmer huis. Kies wel voor een bedrijf dat werkt volgens de principes van natuurvriendelijk isoleren.
Is je huis tussen 1920 en nu gebouwd? Dan hebben de muren hoogstwaarschijnlijk een spouw. Dit is een ruimte van een paar centimeter tussen de binnen- en buitenmuur. Is deze ruimte niet geïsoleerd? Dan verdwijnt er veel warmte naar buiten in de koude maanden of komt er juist in de zomer veel warmte naar binnen. Om de muren van je huis beter te isoleren, vul je de spouwruimte op met spouwmuurisolatie. Huizen gebouwd tussen 1975 en 1991 hebben vaak al een spouwisolatie. Maar soms is het nodig om de spouw bij te vullen. Dit kun je controleren met een warmtescan. Is je huis gebouwd na 1991? Dan is de spouwmuur al goed geïsoleerd.
Wil je meer tips over het verduurzamen van je woning? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.
Onder daken en in spouwmuren van woningen leven allerlei kleine vogels en vleermuizen, vaak zonder dat je dat als hoofdbewoner weet. Bij het isoleren van de spouwmuur overleven deze dieren het vaak niet én verdwijnen hun verblijfplaatsen. Dat is in strijd met de Wet Natuurbescherming. Natuurvriendelijk isoleren maakt het mogelijk om de biodiversiteit én het klimaat te beschermen. Door natuurvriendelijk te werken, krijgen vogels en vleermuizen de kans om te ontsnappen vóórdat er wordt geïsoleerd. Misschien kun je niet direct beginnen met isoleren omdat je afhankelijk bent van de natuurkalender. Kies voor een isolatiebedrijf dat werkt volgende de werkwijze Natuurvriendelijk isoleren. Zij weten wanneer het broed- of winterslaapseizoen klaar is. In elke woning blijven verblijfplaatsen voor de dieren over of er komen vervangende nestkasten. De isolatiebedrijven maken ook de verplichte melding bij de provincie. Als bewoner hoef je zelf verder niets te doen.
Huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben vaak alleen enkelsteens muren. Die kun je ook isoleren, maar dan met voorzetwanden aan de binnenkant of isolatie tegen de buitenkant. Een voorzetwand is een geschikte manier van isoleren als je woning geen spouwmuren heeft of het buitenaanzicht niet mag veranderen. Tussen de voorzetwand en de muur kun je isolatiemateriaal of warmtereflecterende folie plaatsen. Bij isolatie tegen de buitenkant plaatst een isolatiebedrijf het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muren. Daaroverheen komen dan gevelplaten, hout, steenstrips of stucwerk. Deze manier van isoleren maakt je huis nog energiezuiniger dan alleen met spouwmuurisolatie.
Voor spouwmuurisolatie moet je altijd een professioneel isolatiebedrijf inhuren. De vakmensen zijn maximaal één dag aan het werk en hoeven niet eens je huis in. Ze spuiten het isolatiemateriaal vanaf de buitenkant in de gevel. Glaswol, steenwol of EPS-parels (bolletjes van piepschuim) zijn de meest gebruikte en minst milieubelastende isolatiematerialen. En gaan zo’n 75 tot 100 jaar mee. Daarnaast kun je ook kiezen voor vlasisolatie, kurk en UF-schuim. Bij nieuwbouw of gevelrenovatie kun je ook kiezen voor Métisse, isolatiemateriaal gemaakt van afgekeurde katoenen kleding, zoals bijvoorbeeld spijkerbroeken.
Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. leen je een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van het energielabel van de woning die je koopt. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt of wat dat precies kost. Het bedrag zetten we voor je klaar. Let op: met het geld van de Verduurzamingshypotheek kun je alleen bepaalde energiebesparende maatregelen betalen. Omdat we verduurzaming belangrijk vinden, heeft de Verduurzamingshypotheek de laagste rente van al onze hypotheken.
Met spouwmuurisolatie bespaar je energie en dus ook op je maandlasten. Daarom is spouwmuurisolatie de meest eenvoudige en goedkope manier om op je energiekosten te besparen. Je kunt voor spouwmuurisolatie ook subsidie aanvragen. Om je te helpen de juiste vragen te stellen aan het isolatiebedrijf en offertes te kunnen vergelijken heeft Milieu Centraal een checklist.