Ga naar de hoofdinhoud
Home Hoe isoleer ik mijn vloer?
BLote voeten op de vloer

Hoe isoleer ik mijn vloer?

04 oktober 2020

Een goed geïsoleerde vloer zorgt niet alleen voor warmere voeten, maar bespaart je ook jaarlijks zo’n €200 aan energiekosten. Bij slecht geïsoleerde vloeren ontsnapt de warmte in je huis via de kruipruimte. Wat doe je hieraan? 

Vloerisolatie via de kruipruimte

De makkelijkste manier om je vloer te verwarmen is via de kruipruimte. In de kruipruimte plaatst een isolatiebedrijf, of jijzelf, het isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer. Je kruipruimte dient hiervoor minimaal 35 centimeter hoog te zijn en een ingang te hebben. Is je kruipruimte te klein? Graaf hem dan, als dat mogelijk is, uit.

Thermokussens, kurk-, hout-, vlas-, EPS, schuim-, glas- of steenwolplaten zijn allemaal materialen die jouw vloer goed isoleren. Een isolatie met PUR-schuim is ook mogelijk. Je kruipruimte dient dan minimaal 50 cm hoog te zijn. Let er wel op dat je kiest voor PUR-schuim met HFO’s of water als blaasmiddel. Deze zijn beter voor het milieu.

Wil je meer tips over het verduurzamen van je woning? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.

Bodemisolatie

Is jouw kruipruimte te laag? En is het niet mogelijk om de kruipruimte uit te graven? Kies dan voor bodemisolatie. Een isolatiebedrijf spuit EPS-parels (bolletjes piepschuim) of EPS-stukjes in de kruipruimte. Deze manier van isoleren is minder effectief dan vloerisolatie.

Budget voor isolatie

Met muurisolatie bespaar je energie en bespaar je dus ook op je maandlasten. Ga je een huis kopen of je hypotheek oversluiten? Bij je hypotheek kun je meteen een extra potje regelen voor energiebesparende maatregelen in en om je huis. Bijvoorbeeld met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

Offertes vergelijken en aanvragen?

Je bent enthousiast over vloerisolatie en je wilt de stap nemen om je vloer te laten isoleren. Wat bespreek je met een bedrijf en hoe beoordeel je offertes? Bekijk de checklist. Deze checklist helpt je om de juiste vragen te stellen en offertes goed te vergelijken. 

Annebel Wouters

Meer verhalen over Duurzaam wonen