
Klimaatbestendig wonen: hoe bereid je je het beste voor?
Door klimaatverandering komt extreem weer steeds vaker voor. Denk aan storm, extreme neerslag, overstromingen en de toename van hitte en droogte. Klimaatbestendig wonen wordt daarom steeds belangrijker. We leggen je graag uit wat klimaatbestendig wonen precies is en wat jij hiervoor als huizenbezitter of huurder zelf kunt doen. Zo is jouw directe woonomgeving, zoals fundering, dak en tuin, beter voorbereid op de gevolgen van storm, extreme neerslag, overstroming, hitte en droogte.
Klimaatverandering
Klimaatverandering is een wereldwijd fenomeen en verwijst naar de langdurige veranderingen in temperatuur, neerslag en andere weerspatronen die voornamelijk worden veroorzaakt door menselijke activiteiten, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen en ontbossing. Daardoor komen er steeds meer broeikasgassen in de lucht, stijgt de gemiddelde temperatuur en warmt de aarde op. De gemiddelde temperatuur stijgt de laatste decennia bovendien steeds sneller. Deze veranderingen hebben verstrekkende gevolgen voor onze planeet, waaronder stijging van de zeespiegel, intensere stormen, droogtes en andere extreme weersomstandigheden, en verlies van biodiversiteit. Dit is ook al voelbaar in Nederland.
Gevolgen van klimaatverandering voor onze woonomgeving
Klimaatverandering brengt ook klimaatrisico’s voor onze directe woonomgeving met zich mee. Door de zeespiegelstijging wordt de kans op overstromingen groter. Maar ook storm en hevige regen- en hagelbuien kunnen zorgen voor wateroverlast in en om je huis; van je dak tot aan je fundering en je tuin. Ook hitte en droogte brengen klimaatrisico’s met zich mee. Stuk voor stuk redenen waarom klimaatbestendig wonen steeds belangrijker wordt. Uit onderzoek van a.s.r., uitgevoerd door Motivaction blijkt dat 6 op de 10 Nederlanders zich zorgen maken over klimaatrisico’s en mogelijke schade aan hun woning. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders is zelfs behoorlijk tot zeer bezorgd. Tegelijkertijd weten ze niet precies wat hun woonhuisverzekering wel of niet dekt in het geval van schade.
Wat is klimaatbestendig wonen?
Klimaatbestendig wonen betekent dat je huis en directe woonomgeving beschermd zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het is dus niet hetzelfde als een duurzamer of energiezuiniger huis. Een klimaatbestendig huis kan goed tegen extreme hitte in de zomer en veel regen. Maar een klimaatbestendig huis is niet altijd duurzamer of energiezuiniger. Bijvoorbeeld, een airco helpt tegen de hitte, maar verbruikt veel energie. Meer groen in de tuin helpt tegen hitte en extreme neerslag en draagt tegelijkertijd ook bij aan de verduurzaming van je tuin. Door goed voorbereid te zijn op storm, extreme neerslag, hittegolven en droogte zorg je voor een comfortabelere, veiligere en duurzamere woonomgeving. Ook bij een veranderend klimaat.
Klimaatadaptatie: Wat kun je zelf doen rond je huis?
Klimaatadaptatie betekent aanpassingen doen in je directe omgeving, zodat je minder last hebt van veranderingen in het klimaat. Dit hoeft niet per sé heel ingewikkeld te zijn. Het aanbrengen van goede isolatie en zonwering helpen bijvoorbeeld om je huis energiezuinig te koelen. Zo heb je minder snel last van hitte. En met het aanleggen van een groene tuin zorg je dat de grond en planten een deel van het water opvangen. Dit werkt verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast. Een andere preventieve maatregel is om regenwater op te vangen in een regenton. Dit helpt om je tuin mooi en gezond te houden in drogere periodes, zónder veel drinkwater te gebruiken. Zo verminder je met klimaatadaptatie vaak ook nog je eigen negatieve invloed op het klimaat. Daarnaast krijg je voor deze maatregelen in sommige gemeenten subsidie.
Een duurzamer huis heeft veel voordelen: je woont comfortabeler, betaalt minder energie en helpt het milieu. Het kan beginnen met een tochtstrip en eindigen met een sedumdak of een zonnepark met je buren. Er zijn ook subsidies en leningen om je te helpen verduurzamen.