Met de direct ingaande pensioenuitkering heb je je opgebouwde pensioenkapitaal gebruikt om een levenslang pensioen aan te kopen. Voor jou én je partner. Je kunt dit product niet meer afsluiten. Je gegevens wijzigen kan uiteraard wel.
Je kunt de direct ingaande pensioenuitkering voor een deel afstemmen op je persoonlijke situatie. Hiervoor moet je een aantal keuzes maken:
Wil je je partner verzorgd achterlaten als jij komt te overlijden? In de meeste pensioenregelingen moet je met je opgebouwde pensioenkapitaal een ouderdomspensioen en partnerpensioen aankopen.
Heb je geen partner? Of heeft je partner zelf een goede pensioenregeling? Dan kun je ervoor kiezen om de direct ingaande pensioenuitkering zonder partnerpensioen af te sluiten. Je ruilt dus het partnerpensioen uit voor een hoger ouderdomspensioen. Je eventuele partner moet hiervoor altijd schriftelijk toestemming geven.
Andersom kan ook. Is het pensioenkapitaal alleen bestemd voor een ouderdomspensioen? Maar is er geen of onvoldoende partnerpensioen voor je partner geregeld als jij komt te overlijden? Dan kun je ervoor kiezen om de direct ingaande pensioenuitkering met partnerpensioen af te sluiten. Je ruilt dan een deel van je ouderdomspensioen uit voor (extra) partnerpensioen.
Wil je de eerste jaren na je pensioen wat meer te besteden hebben? Dan kun je ervoor kiezen om de eerste periode een hoger pensioen en daarna een lager pensioen uit te laten betalen. Dit noemen we een hoog-laagpensioen. Het werkt als volgt:
Lees meer over hoog-laagpensioen
Je kunt je pensioen per maand, kwartaal, halfjaar of jaar uit laten betalen. Kies je voor een andere termijn dan maandelijks? Dan krijg je op jaarbasis iets meer pensioen. Dit komt omdat je bepaalde kosten per termijn betaalt en de uitkering altijd pas aan het eind van de gekozen termijn ontvangt.
Je direct ingaande pensioenuitkering is afhankelijk van drie zaken:
De hoogte van je opgebouwde pensioenkapitaal: hoe hoger het pensioenkapitaal is dat je hebt opgebouwd, hoe hoger je periodieke pensioenuitkering is.
De marktrente en tarieven: hoe hoger de rente op het moment dat je met pensioen gaat, hoe meer pensioen je kunt aankopen met hetzelfde pensioenkapitaal. Omdat de marktrente op dit moment historisch laag is, leidt dit tot een relatief laag pensioen.
De levensverwachting: hoe langer we gemiddeld leven, hoe langer we het pensioen moeten uitbetalen. Hierdoor wordt het pensioen dat je kunt aankopen lager.
Heb je de direct ingaande pensioenuitkering zonder adviseur afgesloten? Dan zijn de distributiekosten € 175. Dit zijn kosten die horen bij deze dienstverlening zoals het maken van de offerte, het afnemen van de Kennis & Ervaringstoets en het verwerken van de aanvraag. Deze kosten betaal je rechtstreeks aan ons.
Heb je de direct ingaande pensioenuitkering samen met een onafhankelijk adviseur afgesloten? Dan betaal je advieskosten. Deze betaal je rechtstreeks aan de adviseur.
Dit zijn kosten die wij maken voor het beheren van je direct ingaande pensioenuitkering en het overmaken van je uitkeringen. Als je kiest voor een maandelijkse uitkering zijn de kosten hoger dan bijvoorbeeld voor een jaarlijkse uitkering. De administratiekosten en beheerkosten halen we voor aanvang van je pensioenuitkering uit je opgebouwde pensioenkapitaal. Deze kosten hoef je dus niet aan ons over te maken.
Over je direct ingaande pensioenuitkering betaal je belasting. In onze brieven staan altijd de bruto pensioenbedragen per jaar vermeld. De pensioenuitkering die je op je bankrekening ontvangt is lager. Dat komt omdat we voor de Belastingdienst inkomstenbelasting en premies van dit bedrag inhouden. Na afloop van elk jaar krijg je van ons een jaaropgave die je kunt gebruiken bij je aangifte inkomstenbelasting. Uiteraard kan je verzekeringsadviseur je hier uitgebreid over informeren.
Let op: koop je een direct ingaande pensioenuitkering vanuit een netto pensioenkapitaal? Dan betaal je uiteraard geen belasting over de pensioenuitkering.
Wij houden bij het inhouden van de belasting geen rekening met de 'heffingskorting’. Dit is een belastingvermindering waar iedereen recht op heeft. De kans is namelijk groot dat je niet alleen van ons een inkomen of pensioenuitkering ontvangt. Als iedere verzekeraar of instantie rekening houdt met heffingskorting, moet je na je belastingaangifte mogelijk geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Wil je dat wij de heffingskorting wel toepassen op je pensioenuitkering? Vul dan het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’ in en stuur deze naar ons toe. Je vindt dit formulier op de website van de Belastingdienst.
Ook met je verzekering kan je een bewuste keuze maken. Zo beleggen we je premie bij a.s.r. zo duurzaam mogelijk. Meer weten over het beleggingsbeleid van a.s.r.?