Alles over het spoor 2 traject
Kun je vanwege gezondheidsredenen je eigen werk niet meer uitvoeren? In een spoor 2 traject - ook wel bekend als tweedespoortraject - ga je dan op zoek naar ander werk bij een andere werkgever. In dit traject ga je onder begeleiding van een coach op zoek naar jouw talenten, kracht, mogelijkheden en wensen. Actief ondersteund door jouw coach ga je vervolgens zelf aan de slag met solliciteren. Tijdens je re-integratie ben je verplicht mee te werken aan het spoor 2 traject.
Wat je wilt weten over het spoor 2 traject
Je bent verplicht om mee te werken aan een spoor 2 traject wanneer een terugkeer in je eigen werk niet meer zeker is. Vaak heb je dan eerst een arbeidsdeskundig onderzoek. Hierbij kijkt een arbeidsdeskundige wat voor werk je kunt doen bij je eigen of andere werkgevers.
Kun je hier niet (volledig) aan het werk, dan wordt spoor 2 ingezet. Het doel is dat je zo goed mogelijk mee blijft draaien in de maatschappij en jezelf blijft ontwikkelen. Zo voorkom je aan het einde van het tweede ziektejaar een terugval in inkomsten. Meer over een terugval in inkomsten vind je onder 'Wat gebeurt er met mijn inkomen na 2 jaar?'.Jouw werkgever werkt samen met a.s.r. Wij zoeken voor jou een passend spoor 2 bedrijf. Met deze bedrijven hebben wij afspraken gemaakt.
Een spoor 2 bedrijf werkt met verschillende coaches. Samen:
- bekijk je waar je goed in bent.
- ontdek je alles rondom solliciteren.
- kijk je waar je hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het schrijven van een brief of je voorbereiden op gesprekken.
- bekijk je mogelijkheden om te re-integreren bij een andere werkgever.
- zoek je naar een passende baan bij een andere werkgever.
Nadat het spoor 2 traject is aangevraagd neemt een coach contact met je op. Samen plan je een intakegesprek in. In dit intakegesprek maak je kennis met je coach en worden verwachtingen besproken.
Op zoek naar je kwaliteiten en mogelijkheden
In deze afspraak en vervolgafspraken leg je vervolgens enkele testen af. Zo ontdek je waar je passies en kwaliteiten liggen. Afhankelijk van je ervaring kan een coach trainingen of aanvullende tests aanbieden.
Op zoek naar passend werk
We richten ons op de kortst mogelijke weg naar passend werk. Om dit te bepalen brengt de bedrijfsarts jouw mogelijkheden in kaart. Daarna kijkt je coach naar jouw ervaring, mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt. Samen met de coach bepaal je aan de hand hiervan een zoekrichting. Vervolgens ga je aan de slag met solliciteren. Jouw coach begeleidt je hierin, bijvoorbeeld bij het opstellen van je cv en sollicitatiebrief.
Vanuit de wet is een spoor 2 traject meestal verplicht in het tweede ziektejaar. Dit kan eventueel ook al eerder ingezet worden. Als er mogelijkheden voor je zijn om weer aan het werk te gaan, dan verwacht het UWV dat die worden gebruikt. Een spoor 2 traject is de manier om je daarbij te helpen.
Er wordt een actieve houding van je verwacht bij het zoeken naar geschikt werk. Spoor 2 begeleiders denken met je mee en geven je tips voor je sollicitatiebrief en sollicitatie.
Terugkeren naar je eigen werkgever via spoor 1 blijft een optie. Vaak kun je voor een gedeelte re-integreren bij je eigen werkgever. Dit moet dan wel passend zijn bij wat je op dat moment kunt.
Om je kansen op werk volledig te benutten, starten we ook een spoor 2 traject. Wanneer je mogelijkheden toenemen, dan wordt er altijd gekeken of je weer kunt werken bij je eigen werkgever. Als je volledig gere-integreerd bent bij je eigen werkgever (via spoor 1) sluiten we het spoor 2 traject af.Gefeliciteerd! Op het moment dat je ander werk vindt bij je oude of een nieuwe werkgever, begeleidt je coach je ook. Je maakt dan afspraken met je nieuwe en/of oude werkgever over een overgangsperiode. Vaak kun je in je nieuwe functie je uren eerst nog opbouwen. Afhankelijk van de situatie worden daarna verdere afspraken gemaakt met jou, je coach en je oude en/of nieuwe werkgever. Ook hier helpt je coach bij.
Dit zijn de voordelen van het spoor 2 traject volgens onze casemanagers:
- Je krijgt hulp van een coach bij het zoeken naar werk dat past bij wat je kunt. Je hoeft het dus niet alleen te doen. De coach kijkt hierbij ook naar mogelijkheden bij andere werkgevers.
- Spoor 2 is een kans om te ontdekken welke werkmogelijkheden er nog meer zijn. Het is een mooie kans om je loopbaan en wensen nog eens te bekijken. En te onderzoeken en ontdekken wat bij je past. Soms vind je zelfs een baan die beter bij je past en misschien meer inkomen oplevert!
- Heb je moeite om uit te leggen waarom je in deze situatie zit? Tijdens het spoor 2 traject helpt jouw coach je om jouw situatie in een sollicitatiegesprek goed uit te leggen.
- Door een spoor 2 traject krijg je - met hulp van jouw coach - meer grip op je eigen re-integratieproces.
- Tijdens een spoor 2 traject krijg je de begeleiding over hoe de huidige arbeidsmarkt werkt en hoe je jezelf kunt onderscheiden.
- Het spoor 2 traject zorgt ervoor dat je mee blijft doen in het werkende leven. En dat je straks weer een inkomstenbron hebt wanneer het niet lukt om terug te gaan naar je eigen werk.
- Je kan met een coach ook afspraken maken als het even niet gaat.
- Het spoor 2 traject gaat niet alleen om het zoeken naar ander werk. Ook kijken jij en je coach hoe je de komende tijd verder kunt terug keren naar je eigen werk. Of werk dat beter bij je past. En hoe je verder gaat na ziekte.
Na 2 jaar ziekte krijg je mogelijk een WIA-uitkering. Een arts van UWV beoordeelt of je deze uitkering krijgt. Als je hiervoor in aanmerking komt, bepaalt UWV de hoogte van de uitkering en hoe lang je hier recht op hebt.
Wanneer je van het UWV een WIA-uitkering ontvangt, dan heb je hier maximaal 2 jaar recht op. Na deze 2 jaar verandert de hoogte van je uitkering. UWV bekijkt dan bij het bepalen van de uitkeringshoogte of je weer inkomsten uit werk hebt. Wanneer je niet of onvoldoende aan het werk bent, kan je uitkering dalen tot onder bijstandsniveau. Wij willen je graag helpen dit te voorkomen door je te ondersteunen in een spoor 2 traject naar ander werk.