Als werkgever wil je dat werknemers optimaal presteren. Maar hybride werken brengt uitdagingen met zich mee. Hoe toon je vitaal leiderschap terwijl je werknemers niet dagelijks ziet? Maaike Thijssen is expert vitaal leiderschap en heeft ervaring als hr-specialist bij bij o.a. Friesland Campina, ASML en Philips. Sinds 2010 is ze gespecialiseerd in thema’s zoals verzuimreductie en duurzame inzetbaarheid. In deze podcast vertelt ze wat goed vitaal leiderschap volgens haar inhoudt en hoe je vitaliteit van medewerkers ook op afstand bevordert.
Een uitgangspunt van de podcastserie Focus op Vitaliteit is het Model van Vitaliteit. Een praktisch model waarmee je alle aspecten van vitaliteit op een leuke en eenvoudige manier faciliteert. Het model bevat 5 belangrijke pijlers: fysieke gezondheid, mentale gezondheid, gezonde voeding, sociale motivatie en werkomgeving. Met de praktische tips en adviezen maak je vitaliteit tastbaar en leuk!
Thijssen: “Goed vitaal leiderschap tonen doe je door oprechte aandacht te schenken. Ga daarom regelmatig in gesprek met werknemers over wat zij nodig hebben om gezond en gelukkig aan het werk te blijven.”
Hierbij is volgens Thijssen oprechtheid het belangrijkst. “Zodra er een cultuur van vertrouwen en psychologische veiligheid ontstaat waarin mensen kunnen uiten waar ze behoefte aan hebben, begint ook de dialoog over vitaliteit.”
“Vitaal leiderschap is maatwerk. Elk persoon heeft andere behoeftes.” Volgens Thijssen zie je dit ook terug in verschillende generaties op de werkvloer. “Een jonge toetreder op de arbeidsmarkt heeft hele andere behoeften als iemand die tegen zijn pensioen aanzit. Dit vraagt om een andere benadering per individu.”
Goed vitaal leiderschap tonen doe je door oprechte aandacht te schenken.
Een goede manier om in kaart te brengen hoe vitaal werknemers zijn, is volgens Thijssen door middel van een nulmeting. “Ik begin bij de basis. Samen kijken we naar de behoefte van werknemers. Wij doen dat met vragenlijstonderzoeken over duurzame inzetbaarheid. Met deze antwoorden onderstrepen we waar het aan schort op het gebied van vitaliteit. Wat maakt dat werknemers wel of juist niet vitaal zijn en waar zijn verbeterpunten?”
Soms komen daar andere dingen uit dan Thijssen vooraf verwacht. “Medewerkers kunnen ook minder vitaal zijn door financiële problemen of omdat ze mantelzorg bieden en het daar niet over hebben met hun werkgever. Als niemand hier vanaf weet, is er ook geen aanbod vanuit de werkgever. Rapportages maken dat heel inzichtelijk.”
Volgens Thijssen is sinds corona onafhankelijkheid belangrijker geworden voor werknemers. “De mate waarin iemand zelf zijn werk indeelt, is door de coronapandemie met sprongen vooruitgegaan. En zelfstandigheid is een groot onderdeel van vitaliteit.”
Hiervoor lag dit anders. “Veel bedrijven waren bang dat we door thuiswerken minder productief zouden worden. Maar in veel gevallen blijkt het tegendeel waar te zijn.”
Door hybride werken is autonomie onder werknemers een belangrijk thema geworden.
Ook hierbij is het belangrijk volgens Thijssen om te beseffen dat we allemaal individuen zijn met andere wensen. “Veel introverte mensen zitten bijvoorbeeld niet te wachten om weer terug te gaan naar de drukke werkvloer. De kracht van vitaal leiderschap is om hierin passende oplossingen te vinden. Dit bereik je met flexibel denken, oplossingen bedenken en maatwerk per individu.”
De kracht van vitaal leiderschap is om passende oplossingen te vinden.
Je kunt wel zeggen dat werknemers meer moeten bewegen, maar hoe krijg je ze zover om het ook écht te doen? Met de app van a.s.r. Vitality komen werknemers daadwerkelijk in beweging! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert. Hoe? Door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Wij helpen je werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?