Ga naar de hoofdinhoud
huis veilig verwarmen
Jonge vrouw zit genietend bij de verwarming. In de vensterbank staan planten | verwarm je huis veilig | a.s.r.

Hoe verwarm je je huis veilig?

02 november 2023

Het wordt weer kouder, maar de verwarming hoog zetten is deze winter kostbaar. Veel mensen zoeken daarom naar alternatieve manieren van verwarmen. Waar moet je aan denken als je je huis veilig lekker warm wil stoken?

Veilige manieren om je huis te verwarmen
  • De gewone (vloer)verwarming: als je de warmte binnenshuis slim reguleert blijft de temperatuur comfortabel én bespaar je energie. Hoe ga je duurzaam om met je thermostaat? Onze tips vind je hier. 
  • De houtkachel: met een houtkachel kun je je huis behaaglijk warm stoken. De lucht wordt bovendien droog, waardoor deze warmer aanvoelt. Laat wel de schoorsteen minstens een keer per jaar vegen: als er roet in het rookkanaal zit, is er een grotere kans op schoorsteenbrand. 
  • Overweeg je een pelletkachel aan te schaffen? Onderschat dan het onderhoud niet. De verbrandingskamer moet bijvoorbeeld elke week worden gestofzuigd, en de kachel moet jaarlijks gecontroleerd worden door een specialist. Bovendien verbruikt een pelletkachel stroom om te kunnen draaien.
  • Verwarmen met de airco: met een airco kun je niet alleen je huis afkoelen, maar ook opwarmen op een rendabele manier. Zekere nieuwere airconditioning-systemen zijn relatief energiezuinig. En als je zonnepanelen hebt, kun je zelf de benodigde stroom opwekken. 
  • Een elektrische kachel: een elektrische kachel is handig, want je kunt ‘m eenvoudig verplaatsen. Hij is niet duur in aanschaf, en je hebt er geen rookkanaal voor nodig. Ook heb je geen vloeibare brandstoffen nodig, dat maakt het gebruik veilig. Een elektrische kachel is vooral praktisch als je warmte nodig hebt op een specifieke plek zonder cv, bijvoorbeeld voor je werkplek op zolder. Let er wel op dat je er geen dingen overheen legt, die kunnen vlam vatten.
  • Infrarood panelen: als je veilig wil verwarmen kun je ook infrarood panelen aanschaffen. Je kunt ze neerzetten, of ophangen aan de muur of aan het plafond. Ze geven stralingswarmte af die je lichaam verwarmen en niet de lucht. Laat ze dus niet aanstaan als je een ruimte niet gebruikt. Ze verbruiken namelijk stroom.
Minder veilige manieren van (binnen) stoken
  • Petroleumkachel: hoewel een petroleumkachel relatief veilig is, hangt dit af van het gebruik. Zo is niet elke petroleumkachel geschikt om binnen te gebruiken. Let er dus goed op, wanneer je deze aanschaft dat deze bijvoorbeeld een zuurstofbeveiliging heeft. Zo voorkom je koolmonoxidevergiftiging. Ventileer daarnaast ook goed. Koop bovendien goede petroleum en vul de kachel niet bij als deze nog warm is. Zo voorkom je brand.
  • Kaarsen: natuurlijk zijn kaarsen sfeervol, maar gebruik ze niet om je hele huis te verwarmen. Als je kaarsen brandt, zet ze dan op een veilige plek, uit de buurt van gordijnen. Ventileer je huis ook goed, en gebruik een koolmonoxidemelder en natuurlijk een rookmelder.
  • Brandpasta of brandgel: in (verplaatsbare) sfeerhaarden of in vuurpotten zit brandgel, ook wel brandpasta genoemd. Dit is een verdikte vorm van spiritus, daar moet je dus voorzichtig mee omgaan. Bij hoge temperaturen kan er een gas ontstaan in de gelpot dat al bij een kleine vonk kan exploderen. Bewaar de brandgel daarom op een koele plaats en vul deze alleen bij als de gelpot helemaal is afgekoeld. 
Brand voorkomen

Brand wil je het liefste voorkomen. Dat kun je doen door rookmelders op te hangen en blusmiddelen in huis te hebben. Bijvoorbeeld een blusdeken en de juiste brandblussers. Denk ook aan CO-melders om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Mocht er tóch brand uitbreken, zetten wij op een rij waar je allemaal aan moet denken.

Verzekerd bij brandschade

Bij a.s.r. ben je verzekerd bij brandschade vanuit je woonhuis- en inboedelverzekering. Wij vergoeden schade veroorzaakt door de schoorsteenbrand aan je woonhuis en je inboedel. Ook rook-, roet- en blusschade is verzekerd. Er mag alleen geen sprake zijn van achterstallig onderhoud. Als het gaat om een woning met een harde dakbedekking (zoals dakpannen of plat dak), dan moet de schoorsteen minimaal één keer per jaar professioneel en van bovenaf geveegd worden. Als het gaat om een woning met een rieten dakbedekking, dan gelden meer onderhoudseisen. En als je je houtkachel dagelijks gebruikt, moet je twee keer per jaar je schoorsteen laten vegen. Neem contact op met jouw adviseur of verzekeraar voor meer informatie over jouw verzekering.

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren