Ga naar de hoofdinhoud
Energie besparen met je thermostaat: je huis energiezuinig verwarmen doe je zo
thermostaat energie besparen

Energie besparen met je thermostaat: je huis energiezuinig verwarmen doe je zo

17 juni 2022
Een lekker warm huis is natuurlijk fijn. Maar door alle klimaatvraagstukken én de verhoogde gas- en energieprijzen is het niet meer vanzelfsprekend om er zo warmpjes bij te zitten. Door de warmte binnenshuis slim te reguleren blijft de temperatuur comfortabel én bespaar je energie. Benieuwd hoe je duurzaam omgaat met je thermostaat? Wij zetten het voor je op een rij.
Draai je thermostaat standaard een graadje omlaag

Veel mensen zijn gewend aan een vaste temperatuur in huis. In de meeste woningen staat de thermostaat op 20 graden Celsius of hoger. Daag jezelf eens uit en probeer te wennen aan een graadje minder! Als je in huis bezig bent, is een temperatuur van 19 graden voldoende. Heb je het toch koud? Trek dan een lekkere warme trui uit de kast.

Zet je verwarming ‘s nachts lager

Je verwarming uitzetten wanneer je ‘s avonds naar bed gaat of overdag de deur uit bent: is dat nou duurzaam of juist niet? Het is logisch om te denken dat je niks verbruikt wanneer je de thermostaat omlaag zet, en dat je zo dus energie bespaart. Toch is het niet zo simpel. 

Hoeveel warmte er ‘s nachts in je huis blijft hangen is afhankelijk van onder andere de isolatie van het huis en de buitentemperatuur. Heb je een slecht geïsoleerd huis? Dan is de kans groot dat er veel warmte weglekt, zeker wanneer het buiten koud is. Je verwarming moet dan ‘s ochtends extra hard werken om je huis weer te verwarmen. Dit kost veel energie! Bovendien vergroot je zo de kans dat je CV-ketel sneller schade oploopt.

Draai je thermostaat dus niet helemaal terug, maar zet hem op 15 of 16 graden Celsius. Zo koelt je huis ‘s nachts niet te veel af en hoeft je kachel ‘s ochtends minder hard te werken. Doe dit een uurtje voordat je naar bed gaat. Dat scheelt weer!

Hoe zit dat met vloerverwarming

Heb je vloerverwarming? Dan is het verstandig om je huis niet teveel te laten afkoelen. Het kost je vloerverwarming namelijk extra veel energie om het huis weer op te warmen. Zet je thermostaat ‘s avonds dus niet te laag. 17 of 18 graden Celsius is een goede temperatuur.

Bespaar energie met een slimme thermostaat

Ooit al aan een slimme thermostaat gedacht? Deze helpt je om de temperatuur in huis te reguleren. Deze thermostaat is aangepast op jouw huis en dagritme, waardoor de temperatuur in elke ruimte altijd comfortabel aanvoelt. Op deze manier bespaar je energie en verbruik je precies genoeg warmte. Zo hoef je overdag niet veel te stoken, maar kom je ‘s avonds toch thuis in een warm huis. Wel zo fijn!


Meestal is een slimme thermostaat via een app te bedienen, ook op afstand. Daarnaast geeft de app je inzicht in je energieverbruik. Op welke momenten verbruik je meer of juist minder warmte? Doordat je je bewust bent van je verbruik, maak je sneller duurzamere keuzes. Goed voor het klimaat én je portemonnee.

Bespaar op je energierekening met a.s.r. Duurzaam Wonen

Wil je meer weten over energie besparen in huis? Op ons platform Duurzaam Wonen lees je ervaringsverhalen en praktische tips om je huis én tuin te verduurzamen. Waar ga jij mee aan de slag?


Meer verhalen over Duurzaam wonen