Ga naar de hoofdinhoud
Home Rookmelders verplicht
Rookmelders verplicht

Rookmelders verplicht: lees wat dit voor jou betekent

14 juli 2022

Sinds 1 juli 2022 is in elke woning een rookmelder verplicht. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar geldt nu ook voor bestaande woningen. Koop- of huurhuis, nieuwbouw of bestaande bouw: je moet op iedere verdieping een rookmelder hebben. Wij vertellen je waarom het zo belangrijk is om een rookmelder in huis te hebben.

Waarom zijn rookmelders verplicht?

Rookmelders zijn verplicht omdat hiermee het aantal slachtoffers bij een woningbrand sterk verminderd kan worden. Bij een woningbrand telt namelijk elke seconde. De meeste slachtoffers vallen in de nacht door het inademen van rook. Wanneer je slaapt word je niet wakker van gekke geuren, je reuk is namelijk uitgeschakeld. Maar je gehoor werkt wel! Heb je een rookmelder in huis, dan slaat deze op tijd alarm en kan jij gelijk actie ondernemen. Je moet dan ook op elke verdieping waar geleefd wordt rookmelders plaatsen. Daarnaast zijn rookmelders verplicht in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Heb je werkende rookmelders thuis, die ook nog op de juiste plek zijn opgehangen? Dan heb je een stuk meer kans om een woningbrand te overleven.

Heb je een Inboedel- of Woonhuisverzekering van a.s.r. of van Ditzo (een merk van a.s.r.)? En blijkt er na een brand(schade) dat je geen rookmelder hebt? Dan heeft dit op dit moment nog geen gevolgen voor de uit te keren schadevergoeding. Natuurlijk raden we iedereen aan om de wetgeving te volgen en een rookmelder te plaatsen op elke verdieping. Voor je eigen veiligheid en de veiligheid van je naasten.

Rookmelders plaatsen: zo doe je dat

Rookmelders worden dus verplicht. Een terechte vraag is dan: wat is de beste plek om die rookmelders te plaatsen? Veel mensen hebben namelijk wel rookmelders in huis, maar plaatsen ze op de verkeerde plek. 

Omdat rook warm is, stijgt deze op. Daarom hang je rookmelders bij voorkeur aan het plafond. Zo word je snel gewaarschuwd als er gevaar is. Hang je rookmelders in ieder geval op aan het plafond van elke ruimte waarop slaapkamers uitkomen. Bijvoorbeeld in de hal, in het trapgat, in de gang of op de overloop. Heb je een zolderverdieping die als opslag dient? Daar hoef je niets op te hangen. Meer weten? Lees hier alles over waar je rookmelders plaatst.

Zo investeer je in brandveiligheid

Rookmelders kopen hoeft helemaal geen grote investering te zijn. Voor een paar tientjes heb je al hele goede op de markt. Let er bij je aankoop op dat de rookmelder het CE-keurmerk heeft. Heb je een rookmelder op batterijen? Dan moet deze voldoen aan de NEN 14604. Dit is een Europese norm waaraan rookmelders producttechnisch moeten voldoen. Daaronder vallen eisen zoals dat het lampje gaat branden wanneer de rookmelder in werking en dat het alarmsignaal een minimale geluidssterkte van 85 dB heeft. 

Er zijn ook rookmelders die met elkaar gekoppeld zijn, waardoor ze allemaal tegelijk afgaan wanneer er gevaar dreigt. En tegenwoordig heb je zelfs slimme rookmelders. Deze sturen een seintje naar je mobiele telefoon; handig als je niet thuis bent.

Zo onderhoud je je rookmelders

Hangen je rookmelders op hun plek? Dat is een stap in de juiste richting! Belangrijk is nu dat je ze onderhoudt voor een optimale werking. Test de rookmelders maandelijks door de testknop in te drukken en houd ze stofvrij. Verder is het belangrijk om de batterijen op tijd te vervangen. Wacht hier niet mee tot ze helemaal leeg zijn, maar kies een vast (jaarlijks) moment uit. Zo weet je zeker dat je rookmelder het altijd doet!

Je hoopt natuurlijk nooit zoiets ingrijpends mee te maken als een woningbrand. Maar gebeurt het je toch, dan is een goede verzekering zeker geen overbodige luxe. Lees alles over onze schadeverzekeringen en de schadeverzekeringen van Ditzo. En kijk hier wat je moet doen na brand.

Meer tips van a.s.r. duurzaam wonen

Wil je zelf aan de slag om je huis veiliger te maken, of je wil je bijvoorbeeld je energierekening verlagen? Op a.s.r. duurzaam wonen lees je ervaringsverhalen en praktische tips om je huis en tuin te verduurzamen. Waar ga jij mee aan de slag?

Wil je meer lezen over hoe je duurzaam kunt wonen? Bekijk platform Duurzaam Wonen voor inspiratie en tips.


Meer verhalen over Preventie brand