Ga naar de hoofdinhoud

Dit zijn de vier positieve gevolgen

De sleutel tot gemotiveerde, betrokken en productieve medewerkers is ontspanning op de werkvloer. Doordat medewerkers voldoende ontspannen tijdens werk, ervaren zij minder stress. Dit versterkt de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Minder verzuim dus. Maar dat is niet alles, lees hieronder meer over de positieve gevolgen van ontspanning op de werkvloer.

Hoe creëer je een gezonde werkomgeving?
Ook op de werkvloer kunnen jouw medewerkers ontspannen. Dat kan dat koffietje zijn in de ochtend of een lunchwandeling. Dat ene momentje van bezinning of rust, waarbij je medewerkers aan andere dingen denken dan werk helpt enorm. Richt de werkomgeving daarom ook zo in, dat je medewerkers een ruimte of plek kunnen opzoeken om te ontspannen. Voor de één is tafeltennis de manier om te ontspannen, een ander is misschien wel gebaat bij een massagestoel. Luister goed naar waar de behoefte ligt en probeer daaraan te voldoen. 
4 voordelen van ontspannen medewerkers
Hoe de dagen van jouw werknemers ook gevuld zijn; het is belangrijk dat ze ontspannen en daar ook bewust de tijd voor nemen. Want wanneer je volledig tot rust komt, ben je vitaler en veerkrachtiger en doet een griepje je niet zo snel de das om. Dit zijn de positieve gevolgen van ontspanning op de werkvloer voor jouw bedrijf.
Voordeel 1: gemotiveerde en goed functionerende medewerkers 

Medewerkers die goed slapen en voldoende ontspannen, zijn uitgeruster en functioneren ze beter. Dat zit zo: je lichaam maakt de stresshormonen adrenaline en cortisol aan om te functioneren. Deze hormonen zorgen voor snelle reacties en prestaties. Alleen je lichaam kan slechts beperkte tijd in deze stress functioneren - daarna moet er ruimte zijn voor rust. Daarom maakt je lichaam serotonine en dopamine aan die zorgen voor herstel. En het activeren van deze hormonen speelt een grote rol in de preventie van overspanning en een burn-out.

Voordeel 2: minder ziekteverzuim
Sta toe dat je medewerkers dat momentje voor zichzelf pakken. Dit is ontzettend belangrijk om op te laden. Of het nu een koffiemomentje in de ochtend is of twee weken vakantie. Wanneer je medewerkers zich volledig kunnen ontspannen, zitten ze lekkerder in hun vel, kunnen ze prikkels beter aan en zijn ze gewoon een leuker mens! Met genoeg ontspanning op de werkvloer zal je daarom met veel minder ziekteverzuim te maken hebben.
Voordeel 3: veerkrachtige medewerkers
Wanneer je medewerkers zich voldoende ontspannen, kunnen ze beter omgaan met tegenslagen en bouwen ze een betere weerstand op. Je medewerkers hebben te maken met werkdruk, ziekte en persoonlijke uitdagingen. Wanneer ze veerkrachtig zijn, kunnen ze hier makkelijker mee omgaan. Vallen, opstaan en weer doorgaan dus.
Voordeel 4: productievere medewerkers

Van negen tot vijf uur op kantoor is al jaren de norm, maar als het aan de Scandinavische landen ligt, wordt dat afgeschaft. Daar experimenteren ze met vier werkdagen en een werkdag van zes uur. Drie dagen weekend is beter voor productiviteit, geluk en gezondheid. Dit stelt David Spencer, professor Economie en Politieke Economie, Universiteit van Leeds in het artikel: ‘Why we should get three-day weekends – all the time’.

Een zes-urige werkdag is nog niet de oplossing in Nederland, wel zijn flexibele werktijden steeds meer in trek. Zet daar dus op in als werkgever. En laat je werknemer zelf zijn of haar werktijden bepalen. Dit geeft een boost aan de productiviteit.

Secundaire arbeidsvoorwaarden voor ontspanning op de werkvloer

Hoe interessant is het, om naast de primaire arbeidsvoorwaarden, ook te pronken met extraatjes als sporten onder werktijd op kosten van de baas of dat er één keer in de maand een masseur langskomt? Jij wilt opvallen in een krappe arbeidsmarkt én gemotiveerde en vitale werknemers hebben. Door in te zetten op voldoende ontspanning op de werkvloer toon je niet alleen goed werkgeverschap, maar val je ook op als bedrijf tussen alle openstaande vacatures. 

Meer weten over goed werkgeverschap?

Wil je meer weten over goed werkgeverschap en hoe je daar mee om kunt gaan binnen je bedrijf? Bekijk dan de pagina over goed werkgeverschap of download onze whitepaper. Daarin vind je handige tips en een interessant praktijkvoorbeeld.

Wij helpen je graag