Het tekort aan personeel loopt in vrijwel alle sectoren steeds verder op. Een belangrijke reden waarom personeelstekort oploopt is vergrijzing; de grootste generatie van Nederland gaat - of is inmiddels - met pensioen. En de vraag naar personeel blijft groot. In zo'n krappe arbeidsmarkt is het daarom lastig om eruit te springen. Daarvoor moet je meer bieden dan alleen een goed salaris; denk bijvoorbeeld ook aan ontwikkelingsmogelijkheden en secundaire arbeidsvoorwaarden. Hieronder geven we je 7 tips om je personeelstekort op te lossen.
‘Wat is referral recruitment?’ denk je nu waarschijnlijk. Het klinkt ingewikkelder dan het feitelijk is: referral recruitment is simpelweg een manier om je eigen medewerkers in te zetten om personeel te werven. Je personeel is als het ware een ambassadeur van je bedrijf. Je kan bijvoorbeeld een beloning aan een medewerker geven als deze een geschikte kandidaat aanlevert. Ook kan je aan je medewerkers vragen of zij nieuwe vacatures via LinkedIn willen delen. Het grote voordeel is dat via-via reclame je geen geld kost en dat je op deze manier van 'adverteren' een hele grote doelgroep bereikt. Een win-win situatie dus!
Het is goed om na te denken over wat jouw bedrijf onderscheidt van andere bedrijven. Misschien hebben jullie een prachtig pand, goede secundaire arbeidsvoorwaarden of een mooi (minstens marktconform) salaris. Denk daarbij wel goed na over de doelgroep die je wilt bereiken! Als je bijvoorbeeld als bedrijf veel starters aanneemt kan je in de vacature tekst noemen dat jullie een jaarlijkse skivakantie hebben. Als je meer mikt op een iets oudere doelgroep (bijvoorbeeld personeel met kinderen), dan is het goed om in te zetten op de mogelijkheid tot thuiswerken en flexibele werkuren.
Als je een open vacature hebt, kijk dan ook eens naar je huidige personeelsbestand. Misschien is er wel een medewerker die zich om kan laten scholen voor die functie. Dit stimuleert medewerkers zich verder te ontwikkelen én het lost je personeelstekort (deels) op. Lees meer op onze pagina Omscholing.
Als je voor een openstaande functie iemand zoekt met meer dan 5 jaar relevante werkervaring (senior) dan is het soms lastig om een geschikte kandidaat te vinden. Je kan er dan voor kiezen om je selectiecriteria iets bij te stellen. Misschien volstaat voor deze functie een medior (2-5 jaar relevante werkervaring) of een junior (0-2 jaar relevante werkervaring). Het voordeel is dat deze nieuwe medewerker vanzelf doorgroeit naar een senior-rol en dat je kan volstaan met een minder hoog salaris.
Je kan ook de selectiecriteria van bijvoorbeeld het opleidingsniveau naar beneden bijstellen van bijvoorbeeld WO naar HBO. Op deze manier is de vijver waar je uit vist gelijk een stuk groter!
Naast de arbeidsovereenkomst spelen een hoop andere factoren een rol bij het aannemen van personeel. Bijvoorbeeld de werving van personeel, jouw imago als werkgever (employer branding), het sollicitatiegesprek en het salaris. In onze whitepaper over personeel aannemen lees je waar je rekening mee moet houden.
Persoonlijke ontwikkeling is voor veel mensen heel belangrijk. Zet daarom tijdens een sollicitatiegesprek en in een vacaturetekst in op persoonlijke ontwikkeling! Geef bijvoorbeeld aan dat er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn binnen je bedrijf als een potentieel nieuwe medewerker zijn werk goed doet. Mensen hebben meer interesse om te werken voor jouw bedrijf als je ook echt toekomstperspectief biedt. Kijk ook eens naar de mogelijkheden van het STAP-opleidingsbudget voor jouw werknemers.
Het is aan te raden om eerst de 5 voorgaande tips te proberen. Maar als je er al alles aan hebt gedaan om een geschikte kandidaat te werven, maar het is nog steeds niet gelukt? Dan is het goed om na te gaan of het salaris dat bij de vacature hoort marktconform is. Als je bijvoorbeeld een laag salaris biedt voor een zware functie, dan kan het zijn dat sollicitanten afhaken.
Wil of kan je het salaris niet verhogen? Dan kun je er ook voor kiezen om de secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Veel werknemers vinden gedeeltelijk thuiswerken bijvoorbeeld aantrekkelijk. En bied je voor je werknemers bijvoorbeeld al pensioen aan?
Wanneer jouw werknemer onverhoopt arbeidsongeschikt raakt, dan wil je een forse terugval in inkomen van je medewerker tegengaan. Met een WIA-verzekering van a.s.r. zorg je ervoor dat je werknemers tot wel 70% van het laatstverdiende loon uitgekeerd krijgen. Op die manier toon je goed werkgeverschap.