Ga naar de hoofdinhoud
Makkelijke gezonde recepten Avond4daagse
man schept spaghetti vanuit een grote bak in vier schaaltjes

Makkelijke en gezonde recepten voor tijdens de Avond4daagse

24 april 2025

Voor veel ouders is het al een uitdaging om elke dag iets lekkers en gezonds op tafel te zetten, en dat geldt zeker tijdens een evenement als de Avond4daagse. Als trotse hoofdsponsor van de Avond4daagse helpen we ouders graag om het wandelfeest leuker en makkelijker te maken. Daarom delen we graag deze 5 eenvoudige en gezonde recepten die perfect zijn voor tijdens de Avond4daagse.

Maak je keuze uit onderstaande makkelijke en gezonde recepten

1. Spaghetti bolognese - 30 minuten bereiden (daarna 30 minuten wachten)

Eenvoudig, maar altijd een feest. De saus met fijngesneden groenten kun je heel goed het weekend voorafgaand aan de Avond4daagse maken. De spaghetti kun je ook vervangen voor een andere pasta en is ook lekker in een vegetarische variant. Een goed begin van de wandeling, toch?

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 middelgrote ui
  • 250 gram winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 500 gram (vegetarisch) gehakt of rode linzen
  • 90 ml runderbouillon
  • 800 gram tomatenblokjes in blik
  • 300 gram spaghetti

Volg deze stappen:

  1. Snipper de ui. Schil de winterpeen en snijd in plakjes. Snijd de bleekselderij in boogjes.
  2. Verhit de olie met de boter in een pan, voeg de ui, peen en bleekselderij toe en bak 5 min. op middelhoog vuur.
  3. Voeg de tomatenpuree en het (vegetarisch) gehakt of de linzen toe en bak 5 minuten mee.
  4. Voeg de bouillon en tomatenblokjes toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Breng aan de kook en laat de saus met de deksel op de pan 30 min. op laag vuur sudderen. Roer af en toe.
  6. Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  7. Verdeel de spaghetti over de borden en schep de saus erover.

Je kunt de saus een dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

2. Courgettesoep - 20 minuten bereiden

Deze maaltijdsoep zit boordevol groenten van het seizoen. Het handige van soep is dat je het van tevoren kunt maken en in porties invriezen. Deze soep is lekker met zelfgemaakte croutons, brood of rauwkost erbij. Een perfecte manier om je energie op peil te houden tijdens de Avond4daagse!

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 courgettes (ca. 700 gram)
  • 1 theelepel tijm
  • 1 groentebouillonblokje (voor 500 ml)
  • 500 ml water
  • 150 ml kookroom (evt. plantaardig)
  • olie, peper en zout

Volg deze stappen:

  1. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. En snij de courgettes in blokjes.
  2. Verhit een beetje olie in een ruime (soep)pan met dikke bodem en fruit de uit en de knoflook even aan tot deze glazig zijn.
  3. Voeg de courgette toe samen met de tijm en bak een paar minuten mee.
  4. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg het water toe.
  5. Breng het geheel aan de kook en laat dit nu 10 minuten zachtjes koken.
  6. Zet het vuur dan uit en pureer met de staafmixer tot een gladde soep.
  7. Voeg de (plantaardige) kookroom toe, meng dit door de soep en breng verder op smaak met peper en zout.
  8. Kook de soep eventueel nog iets in als je de soep iets te dun is of voeg wat extra water of kookroom toe als je hem juist iets te dik vindt.
  9. Serveer warm met (zelfgemaakte) croutons, brood of rauwkost erbij.

3. Spaanse tortilla - 20 minuten

Deze Spaanse tortilla met aardappel en groenten is een simpele, vegetarische maaltijd waar iedereen van geniet. Helemaal handig als je nog aardappelen van de vorige dag over hebt. Van oudsher is dit de ideale manier om restjes groente op te maken. Heb je nog andere groenten over, dan kun je die vervangen voor de paprika of mais.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 500 gram aardappelen
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 200 gram mais
  • 1 ui
  • 6 eieren (middelgroot)
  • olijfolie, peper, zout, paprikapoeder

Volg deze stappen:

  1. Kook de aardappelen en snij in kleine blokjes of plakjes
  2. Snipper de ui, snij de paprika's in blokjes en laat de mais uitlekken.
  3. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de aardappelen 5-7 minuten op hoog vuur.
  4. Kluts de eieren los in een ruime kom met peper, zout en paprikapoeder naar smaak.
  5. Doe de aardappels bij het eiermengsel.
  6. Bak nu de ui en de paprika stukjes kort gaar in de pan en voeg de laatste minuten de mais toe.
  7. Voeg dit toe aan de aardappels en eieren. Meng alles goed door elkaar.
  8. Giet de helft van het eiermengsel terug in de koekenpan. Het mengsel is teveel om in een keer te bakken. Hou de eerste tortilla warm op een bord met deksel of geef vast aan je kind(eren). Je kunt het ook in twee pannen bakken, dan zij ze tegelijkertijd klaar.
  9. Doe de deksel op de pan en bak de aardappeltortilla in ongeveer 8 minuten gaar op laag/ middellaag vuur. Op te hoog vuur kan de onderkant  aanbranden.
  10. Als het ei gestold is en je de pan goed heen en weer kunt schudden, leg je een groot bord op de pan, draai je de pan om en laat je de tortilla op het bord vallen. Leg de tortilla terug in de pan en bak de andere kant nu nog 5 minuten goud en lichtbruin.
  11. Serveer met brood, een frisse salade of rauwkost.

Wandelen met een volle buik is niet fijn. Extra belangrijk dus dat er wat tijd zit tussen de maaltijd en de start van de Avond4daagse. Wat wel een uitdaging is omdat de start meestal vroeg in de avond is. Kies daarom voor een licht verteerbare maaltijd die snel klaar is, maar bij voorkeur wel gezond. Wij zochten 4 makkelijke en gezonde maaltijden voor je uit. Sommige kun je ook nog eens goed van te voren bereiden.

4. Rijst met broccoli en kip in teriyakisaus - 25 minuten

Broccoli bevat veel vitamines, mineralen en vezels. Een echte vitaminebom die de kinderen wel in beweging houdt. Het voordeel van dit recept is dat het ook nog snel klaar is. Zo zorg je ervoor dat iedereen klaar is voor de volgende stap tijdens de Avond4daagse! Voor een verrassende twist kun je de kip vervangen door zalm.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 300 gram rijst
  • 1 kilo broccoli in roosjes
  • 350 gram kippendijfilet in blokjes
  • 250 gram champignons in plakjes
  • olijfolie
  • eventueel: lente-uitjes en sesamzaadjes als garnering

Voor de saus

  • 60 ml sojasaus 
  • 3 eetlepels honing
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 2 theelepels maïzena
  • 2 tenen knoflook geperst

Volg deze stappen:

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snij de champignons in plakjes en de broccoli in kleine roosjes.
  3. Kook of stoom de broccoli gaar in een andere pan.
  4. Maak de teriyakisaus. Pers de knoflook, rasp de gember en meet de rest van de ingrediënten af en roer alles door elkaar.
  5. Verhit de olie in een koekenpan, bak de blokjes kip hier rondom in aan. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Doe de plakjes champignon bij de kip en bak deze nog 8-10 minuten mee tot de champignons mooi bruin zijn en de kip gaar is.
  7. Doe de teriyakisaus bij de kip en verwarm deze 2 minuten mee.
  8. Roer hierna de broccoli door de saus met de kip. Serveer de kip teriyaki met de gekookte rijst.
  9. Garneer eventueel met lente-uitjes en sesamzaadjes.

5. Pasta pesto salade - 15 minuten

Deze frisse, koude pastasalade met mozzarella is lekker als lichte maaltijd en ook voedzaam. Ideaal voor de Avond4daagse. Een pastasalade kun je heel goed van tevoren maken, maar omdat dit recept zo makkelijk is, zet je het ook op de dag zelf snel op tafel. Je kunt de salade ook eventueel warm eten.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 250 gr pasta
  • 6 eetlepels pesto
  • 400 gr cherrytomaatjes
  • 100 gr rucola
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 2 zakjes mozzarella balletjes ( of 1 grote bol )

Volg deze stappen:

  1. Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking.
  2. Giet hem daarna af en spoel af met koud water. Hierdoor gaat hij minder plakken en gaart hij niet verder door.
  3. Snijd de tomaatjes doormidden.
  4. Meng de pesto met de pasta en voeg vervolgens ook de tomaatjes en mozzarella toe.
  5. Schep als laatste de rucola erdoor en bestrooi met pijnboompitten.

Noodrecept

Boterham

Heb je helemaal geen tijd of te weinig in huis: maak dan een boterham met pindakaas. Een volkoren boterham met 100% pindakaas levert een gezonde mix van vezels, eiwitten, diverse B-vitamines, vitamine E en magnesium.

Gezonde, voedzame smoothie

Heb je gekozen voor een andere snelle maaltijd met iets minder groenten? Geen nood, we hebben nog een lekkere voedzame smoothie voor je. Perfect voor na een wandelavond. De smoothie is ontwikkeld door de Vitality HealthyFood Studio.

Dit heb je nodig:

  • 1 geraspte appel
  • 200 gram aardbeien
  • 1 banaan
  • 1 eetlepel amandel- of pindakaas (zonder zout of suiker)
  • 3 eetlepels haverzemelen
  • 200 ml magere yoghurt
  • 100 ml magere melk
  • 1 theelepel honing

Volg deze stappen:

Mix met een blender de yoghurt, melk, haverzemelen en notenboter in 2 minuten glad. Voeg fruit en honing toe, mix nog eens 3 minuten. Tip: Gebruik bevroren fruit voor een extra koude smoothie.


Meer verhalen over Wandelen