Ga naar de hoofdinhoud
diy regenton aansluiten
regenton buiten naast een regenpijp

Zelf een regenton aansluiten in 5 stappen

15 november 2021

Een regenton is duurzaam en goed voor het milieu. Met een regenton bespaar je al snel 7000 liter water per jaar!  Dat is niet alleen fijn voor de aarde, maar ook voor je portemonnee. In deze blog lees je wat je nodig hebt om zelf een regenton aan te sluiten  en geven we je stap voor stap uitleg om een goed werkende regenton te maken. Bekijk de video, lees de blog en doe-het-zelf!

Dit heb je nodig om een regenton aan te sluiten

Benodigdheden om zelf een regenton aan te sluiten in je tuin: 

  • Regenton
  • Pvc-vulstuk
  • Pvc-lijm
  • Zaag
  • Meetlint
  • Schuurpapier
  • Stift

Platform Duurzaam Wonen

Wil jij je energierekening verlagen? Wat kost het verduurzamen van je huis? Hoe pak je dat aan? Wat levert het op? En waar betaal je het van? Het antwoord op deze vragen en meer vind je op Platform Duurzaam Wonen.

In 5 stappen een regenton aansluiten

Een regenton aansluiten doe je gemakkelijk en snel met deze 5 stappen:

Stap 1: kies een geschikte regenton

Kies een regenton die geschikt is voor jouw tuin. Heb je een kleine tuin? Kies dan voor een bescheiden formaat. Dat scheelt weer in ruimte. Controleer ook even of de regenton waterdicht is.

Stap 2: zorg dat je regenton waterpas op de juiste plek staat

Zorg voor een vlakke en stabiele ondergrond. Is er in de buurt van je regenbuis geen tegelvloer? Plaats dan een paar tegels onder de regenton, zodat hij altijd waterpas staat en niet omvalt. 

Stap 3: markeer de regenpijp op de juiste hoogte

Meet vanaf de grond hoe hoog je regenton komt te staan en markeer dit op je regenpijp. Om het vulstuk te plaatsen, zaag je een stuk van ongeveer 5 cm uit de regenpijp: 2,5 cm onder het markeerpunt en 2,5 cm boven het markeerpunt. De afmetingen kunnen per vulstuk afwijken! Controleer goed of je misschien meer of minder centimeter moet zagen. In de opening plaats je straks het vulstuk.

Stap 4: plaats het vulstuk tussen de regenpijp

Nu is het tijd om het vulstuk te plaatsen. Je kan hiervoor de beugels waarmee de regenpijp is bevestigd tijdelijk losmaken.

Stap 5: lijm het vulstuk aan de regenton

Verbind nu de vulautomaat aan je regenton. Lijm alles vast en controleer of het water goed afloopt en netjes in de regenton valt. 

Je hebt nu je eigen regenton aangesloten!

Meer tips over duurzaam wonen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief ontvang je elke maand praktische tips en inspiratie over het verduurzamen van je huis en tuin. Denk aan andere handige tips voor een duurzame tuin, goede manieren om je huis te isoleren of tips over welke zonnepanelen het beste bij jouw dak passen. Op naar een duurzaam huis!

Moestuin tips
Tips om opgevangen regenwater optimaal te gebruiken

Regenwater kun je voor talloze dingen gebruiken. We zetten een aantal tips voor je op een rij:

  • Planten water geven: tijdens een warme en droge zomer komt een regenton goed van pas. Met het water in je regenton kan je gemakkelijk de planten in je tuin besproeien. In regenwater zitten ook mineralen die je niet in kraanwater vindt. Dat is beter voor je planten.
  • Auto wassen: je kunt regenwater goed gebruiken om je auto te wassen.
  • Ramen wassen: ook je buitenramen wassen kan gemakkelijk met regenwater. In regenwater zit minder kalk dan kraanwater, waardoor je minder snel strepen ziet. 

Annebel Wouters

Meer verhalen over Duurzaam wonen