Ga naar de hoofdinhoud
Avond4daagse survivalgids ouders

Avond4daagse survivalgids voor ouders

24 april 2025

De Avond4daagse komt eraan! Dit leuke wandelfeest is voor jong en oud. Het is een avontuur voor je kinderen, maar kan ook stressvol zijn voor jou als ouder. Wat ga je eten? Hoe kom je snel bij de start? Wat als je kind een blaar krijgt of het regent? Als hoofdsponsor helpen we ouders graag met deze Avond4daagse Survivalgids.

Zo bereid je je voor op de Avond4daagse

Plan je dagen

Blok alvast de hele week in je agenda en spreek op je werk af dat je op tijd naar huis kunt. Of werk die dag thuis. Maak onderling afspraken of je als ouders samen meeloopt of de loopdagen verdeelt. Je kunt ook afspraken maken met andere ouders als begeleiding. Heb je een kind dat nog niet mee kan lopen, vraag dan een opa, oma of buurvrouw om op te passen. En ook belangrijk, zorg dat je kinderen voldoende uitgerust zijn voordat de wandeldagen beginnen.

Tip: Doe de quiz hoe (on)georganiseerd ben jij?

Avond4daagse Home edition

Wordt er in jouw woonplaats geen Avond4daagse georganiseerd of heeft jouw kind een gevoeligheid voor prikkels of een beperking waardoor je kind niet in groepen kan lopen? Dan is er de Avond4daagse Home edition. Die kun je zelf lopen waar en wanneer je wilt. Deze deelnemers ontvangen ook de officiële Avond4daagse medaille. Lees er meer over.

Wat zet je op tafel?

Het is vaak rennen en vliegen in de week van de Avond4daagse, dus denk van tevoren na over wat je op de loopavonden wilt eten. Je bent in de week zelf druk genoeg, goed om in het weekend voor de start alle boodschappen al in huis te halen.

Tip: Ben je een echte ‘maaltijdprepper’ maak dan van tevoren wat maaltijden klaar en vries ze in. Lees ook 4 makkelijke en gezonde recepten om tijdens de Avond4daagse te maken.

Bedenk een thema of afleiding

Halverwege de Avond4daagse kan bij de kinderen de motivatie wat opraken. Bedenk van tevoren een thema. Ga bijvoorbeeld met je kind één avond in een superhelden t-shirt of als dino verkleed. Of kleed je van top tot teen in de kleuren van de Avond4daagse. Geen verkleedpartij? Vraag een opa of oma om een van de dagen met wat lekkers langs te route te staan.

Tip: Kom samen met je kind een paar dagen van tevoren al in de stemming en kleur een Fiero-kleurplaat, oefen het Avond4daagse lied en het dansje of bedenk spelletjes om onderweg te doen. Wie telt de meeste blauwe auto’s, ziet een bruine vogel, een oranje bloem of een dikke hommel?

Snelste route naar de start

Check het adres van de start en kijk of je er op de fiets naar toe kunt. Wandelen kan natuurlijk als het niet te ver weg is, maar je maakt de tocht er wel langer door. Is het te ver met kleine kinderen? Vraag of iemand jullie wil brengen. Houd rekening met wegomleidingen in verband met de wandelroute.

Hier moet je aan denken voor onderweg

Wat doen jullie aan?

Geef je kind laagjes aan en dunne katoenen sokken en smeer de huid bij zonnig weer in met zonnebrand. Zorg ook voor schoenen die goed zijn ingelopen, dan is er minder kans op blaren.

Tip: Leg de kleding en schoenen de avond ervoor al klaar. De tijd tussen het uit school komen en het verzamelen is kort en die wil je goed besteden.

Handig voor onderweg

  • Regenkleding/poncho
  • Drinkfles gevuld met water
  • (Gezonde) snacks
  • Blarenpleisters
  • Zonnebrandcrème
  • Muggenstift
  • EHBO-kit
  • Paar vochtige doekjes
  • Afvalzakjes

Check het weer

Hou rekening met alle weertypen en check voor vertrek de websites van bijvoorbeeld het KNMI voor de weersverwachting. Let vooral ook op de berichten van je lokale Avond4daagse organisatie. Zij laten weten als er vanwege het weer maatregelen genomen moeten worden. 

Tip: Kijk voor meer informatie over het weer op de site van de Avond4daagse.

Eten en drinken voor onderweg

Gebruik een rugzak voor eten en drinken. Voor jezelf of ook voor je kind. Neem voldoende water mee. Zeker als het warm weer is. Het is om de dorst te lessen, sportdrank en vruchtensap zijn niet echt nodig en bevatten vaak suiker die pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Als een gezonde snack voor onderweg kun je kiezen voor stukken appel of komkommer of wat noten. Een paar snoepjes kunnen natuurlijk ook.

Heb je de Avond4daagse vroeger zelf gelopen dan ken je vast wel de halve sinaasappel of citroen met een paar pepermuntjes erop, met een zakdoek er omheen geknoopt. Lekker om onderweg op te sabbelen. Maar wel slecht voor de tanden. Wil je dit meegeven, beperk het dan tot één avond. Bijvoorbeeld de derde avond, die meestal het zwaarst is.

Zorg voor afleiding

De Avond4daagse is een mooie gelegenheid voor kinderen om actief te zijn en hun doorzettingsvermogen te laten zien. En natuurlijk om plezier te hebben. Het is niet erg als ze toch even een dip hebben. Moedig ze aan of speel een spelletje dat je van tevoren hebt bedacht. En ook belangrijk: ken je klassiekers, zoals het Potje met Vet of het speciale Avond4daagse lied.

Tip: Zoek van tevoren samen een leuke Avond4daagse playlist op en kom vast in de stemming.

Gebruik je a.s.r. Vitality? Vergeet dan niet om je work-out aan te zetten zodat je beloond wordt voor je wandeling.

Afval mee naar huis

Alles wat uit de rugzak komt, gaat er ook weer in, leeg of niet. Dus snoeppapiertjes, plastic zakjes of verpakkingen van een pakje drinken gaan allemaal weer mee terug in de rugzak. Zo houden we de straat schoon. Heb je een regenbui over je heen gekregen? Neem de poncho ook weer mee naar huis. Het mooiste is een herbruikbare poncho, zodat je er meerdere avonden plezier van hebt.

Dit doe je bij thuiskomt

Eerste hulp bij blaren en teken

Heeft je kind een of meerdere blaren opgelopen? Een tweedehuid-pleister (zoals o.a. compeed) aanbrengen kan al onderweg. Voor alle blaren geldt, bij voorkeur prik je een blaar niet door. Een blaar droogt vanzelf in en door de blaar dicht te laten is er minder risico op een infectie.

Tip: Loopt de route door het bos? Controleer je kind ’s avonds op teken.

Opfrissen en naar bed

Zorg bij thuiskomst voor een lekkere douche of bad. Heeft je kind geen blaren maar wel vermoeide voeten? Een voetenbadje kan heel ontspannend zijn. Smeer de voeten daarna lekker in en breng je kind naar bed. Het is een vermoeiende week, goed om je kind niet onnodig lang op te laten blijven.

Tip: Kijk samen nog naar de verrassingsvideo van Fiero die voor je kind klaar staat en stuur een leuke Fiero giphy naar opa of oma. Zorg ook voor een rustmoment voor jezelf als je kinderen in bed liggen. Neem ook een voetenbadje of luister naar een ontspannende playlist om te ‘ontprikkelen’.

Laatste avond?

Gefeliciteerd! Jullie hebben de finish gehaald! Beloon je kind op de laatste avond met een bosje bloemen of iets lekkers. En vergeet zelf ook niet te genieten van je succes. Je hebt het toch mooi allemaal in goede banen geleid!

Tip: Schrijf de leukste anekdote of ervaring van de week op voor later en haal de Checklist van koelkast, die mag in de la tot volgend jaar.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Wandelen