
5 mythes en misverstanden over 10.000 stappen
Veel mensen zien 10.000 stappen als de gouden standaard voor voldoende bewegen op een dag. Waar komt dit idee vandaan? En wat als je minder, meer of anders beweegt? We delen 5 mythes en misverstanden en zetten daar wetenschappelijke inzichten tegenover.
1. 10.000 stappen is wetenschappelijk bewezen
Het aantal van 10.000 stappen is niet ontstaan na wetenschappelijk onderzoek, maar bij een marketingactie vlak na de Olympische spelen in Tokio in 1964. Een Japanse klokkenmaker introduceert in 1965 de eerste stappenteller met de naam ‘Manpo-kei’ (letterlijk ‘10.000-stappen-meter’). Het bedrijf kiest voor 10.000 stappen omdat het Japanse karakter voor 10.000 stappen iets weg heeft van een rennend mannetje (万). Vanaf dat moment zijn de 10.000 stappen een eigen leven gaan leiden. Zonder wetenschappelijke basis voor specifieke gezondheidsvoordelen.
2. 10.000 stappen per dag is nodig voor een goede gezondheid
Is 10.000 stappen voor jou een doel op zich geworden? Uit onderzoek van het Raboudumc (2023) blijkt dat minder stappen ook al goed zijn voor je gezondheid. Die gezondheidsvoordelen beginnen al bij 2.500 stappen. De kans op vroeg overlijden neemt niet verder af vanaf ongeveer 8.800 stappen per dag. En voor hart- en vaatziekten geldt dit al vanaf 7.100 stappen.
3. Meer dan 10.000 stappen per dag geeft extra gezondheidsvoordelen
Ook deze stelling is niet wetenschappelijk aangetoond. Meer bewegen is beter, maar de voordelen voor je levensverwachting en hart- en bloedvaten nemen op een gegeven moment af. Extra stappen zijn dan vooral goed voor je conditie en verbranden van extra calorieën.
Jouw persoonlijke piek hangt af van je leeftijd. Mensen jonger dan 60 jaar die 8.000 tot 10.000 stappen zetten, maken optimaal gebruik van de gezondheidsvoordelen. Voor mensen ouder dan 60 jaar ligt dit tussen de 6.000 en 8.000 stappen (EOS Wetenschap, 2023). Oudere mensen gebruiken per stap meer energie en hebben daardoor minder stappen nodig voor dezelfde gezondheidsvoordelen.
4. 10.000 stappen per dag is voldoende beweging voor iedereen
Of 10.000 stappen voldoende beweging is, hangt af van de persoon en hoe inspannend die stappen zijn. Volgens de beweegrichtlijnen in Nederland moeten volwassenen elke week minstens 2,5 uur matig intensief bewegen. Deze richtlijn kun je ook halen als je fietst of zwemt. Aan de andere kant kun je ook 10.000 stappen halen, zonder matig intensief te bewegen. De stappen van de bank naar de koelkast zijn minder inspannend, dan die van een stevige wandeling. Bij flink doorstappen stijgt je hartslag en ga je sneller ademhalen.
5. Stappen tellen is belangrijker dan andere manieren van bewegen
Stappen tellen is maar 1 manier om je fysieke activiteit te meten. Andere manieren van bewegen geven misschien 0 stappen op de teller, maar dragen ook bij aan je conditie en gezondheid. Sterker nog: de beweegrichtlijnen adviseren om minimaal 2 keer per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen. Bijvoorbeeld met dans, krachttraining of hardlopen. Voor ouderen is het goed dit aan te vullen met balansoefeningen (Alles over sport, 2024).
Stappen tellen helpt lang zitten te doorbreken. Én je motiveert jezelf zo om meer te bewegen. Toch is afwisselen van stappen, sportieve activiteiten en spierversterkende oefeningen belangrijk. Zo houd je bewegen leuk en verklein je de kans op blessures.
Kom in beweging met a.s.r. Vitality
Als partner van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) willen we mensen het hele jaar door actief stimuleren om vaker te wandelen. Elke extra stap draagt namelijk bij aan een vitaler leven. Hier dragen we aan bij met ons programma a.s.r. Vitality. Ontdek hoe a.s.r. Vitality je leven positief kan veranderen, gewoon door regelmatig te bewegen.