Ga naar de hoofdinhoud
Fietsplan: uitleg, voorbeelden en informatie voor werkgevers op een rij

Fietsplan: uitleg, voorbeelden en informatie voor werkgevers op een rij

05 september 2023

Steeds meer werkgevers stimuleren werknemers om vaker op de fiets naar werk te komen met een fietsplan. Het is dan ook een goede manier om de vitaliteit van werknemers extra te stimuleren. Wil je als werkgever meer weten over hoe een fietsplan werkt? In deze blog vertellen we je meer over de fietsregeling en laten we je alle voordelen van een fietsplan voor werkgever én werknemer zien. 

Wat is een fietsplan

Met een fietsplan stimuleer je werknemers om op de fiets naar werk te komen. Hoe? Door het fiscaal aantrekkelijker te maken voor medewerkers om een fiets te kopen. Met verschillende belastingvoordelen en regelingen betaalt je werknemer indirect al snel honderden euro’s minder voor een fiets. Dit geldt ook voor elektrische fietsen, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om de auto te laten staan. Hierdoor staan veel werknemers te trappelen om op het zadel te springen. 

Hoe werkt een fietsplan in 2023?

Een fietsregeling werkt in 2023 anders dan voorheen. Vóór 2015 was het bij een fietsplan gebruikelijk voor werknemers om een ‘fiets van de zaak’ aan te schaffen en het bonnetje bij de werkgever in te leveren. Tegenwoordig zijn er twee opties voor werknemers om een fiets via het bedrijf te regelen. Dit zijn de opties:

 

Optie 1. Werkkostenregeling (wkr)

Elke werkgever mag via de werkkostenregeling over de fiscale loon tot en met 400.000 euro 3 procent besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Over het bedrag van de loonsom boven 400.000 euro is de vrije ruimte in 2023 1,18 procent. Denk bijvoorbeeld aan kerstpakketten, personeelsuitjes of een fiets. 

Optie 2. Nationale Fietsplan 

Met het Nationale Fietsplan mag een werknemer een keer in de drie jaar een nieuwe fiets met belastingvoordeel aanschaffen. Je werknemer betaalt in dit geval een fiets van zijn brutoloon. Omdat je werknemer de fiets met het brutoloon betaalt, hoeft hij hierover geen inkomstenbelasting te betalen. Dit voordeel loopt op tot gemiddeld 40 procent.  

Twee voorbeelden van een fietsplan: 

Fietsplan en wkr: klinkt dat allemaal nog wat abstract? Hieronder leggen we je beide mogelijkheden uit aan de hand van een voorbeeld. 

Voorbeeld 1: fiets via wkr

Via de wkr kan een werkgever onbelaste vergoedingen aan een werknemer geven. Hoeveel je daar als werkgever aan kan besteden, hangt af van de totale loonsom van alle werknemers samen. Voor de eerste 400.000 euro van de loonsom geldt hiervoor in 2023 een percentage van 3 procent. 

Is de totale loonsom van je bedrijf dus 400.000 euro? 3 procent van 400.000 = 12.000 euro. Dit bedrag mag je dus onbelast schenken aan werknemers. Waar je dit bedrag aan spendeert is helemaal aan de werkgever. Dit kan je dus ook uitgeven aan middelen om de vitaliteit van werknemers te verbeteren. Denk aan activity trackers, sportabonnementen of een fiets!

Voorbeeld 2: fiets via het Nationale Fietsplan

Via het Nationale Fietsplan koopt een werknemer van zijn brutosalaris een fiets van 1000 euro. Gemiddeld betaalt een werknemer 40 procent belasting. Aangezien de fiets met het brutosalaris is aangeschaft, betaalt hij hierover geen belasting. 40 procent over 1000 euro is 400 euro. Hierdoor kost de fiets nu nog maar 600 euro voor werknemers. 

3 voordelen van een fietsplan voor werkgevers
Voordeel 1. Vitalere werknemers

Werknemers die fietsend naar werk gaan, zijn vitaler dan medewerkers die de auto pakken. Bovendien zorgen vitale medewerkers voor hogere productiviteit. Wil je dus meer bevlogen werknemers? Dan kan je dit extra stimuleren door middel van een fietsplan. 

Voordeel 2. Minder verzuim

Werknemers die regelmatig naar werk fietsen, zijn minder vaak ziek. Ze verzuimen zelfs gemiddeld ruim één dag per jaar minder blijkt uit onderzoek van TNO. Dat scheelt je op jaarbasis flink wat verzuimuren.

Voordeel 3. Maakt jouw bedrijf aantrekkelijker

In de huidige arbeidsmarkt is het lastig om voldoende personeel te vinden. Werknemers hebben het voor het kiezen. Daarom zijn goede secundaire arbeidsvoorwaarden extra belangrijk. Met een fietsplan onderscheid je jezelf van andere bedrijven en trek je dus makkelijker nieuwe werknemers aan.

Stimuleer fietsen op de werkvloer samen met a.s.r. Vitality

Wil jij vitalere werknemers? Dan kan a.s.r. Vitality natuurlijk niet ontbreken! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat dagelijkse beweging bij medewerkers stimuleert. Hoe? Door bewegen aantrekkelijker te maken. Wij helpen werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. Zo stappen werknemers met nog meer plezier op de fiets. 


Meer weten?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality