
9 stressvolle situaties rondom de Avond4daagse die je vast wel herkent
De Avond4daagse vraagt best wat van je tijd: op tijd uit je werk en door het verkeer, snel eten, op tijd op de fiets naar de start en weer terug naar huis. Een hele uitdaging! Met een beetje voorbereiding kun je alles nét wat beter plannen. Daarom geven we je 9 praktische tips voor situaties die iedere ouder vast herkent.
Herkenbare momenten op een rij
- De Avond4daagse combineren met het dagelijkse leven blijkt nogal een ‘uitdaging’
- Je innerlijke Jamie Oliver laat je in de steek in de keuken
- Een blaar bij je kind, daar had je even nét niet op gerekend
- Het kan vriezen, het kan dooien. Maar het kan vooral ook regenen. Of bloedheet zijn
- Je kind speelt Hans Klok, maar dan zónder alle in rook opgegane spullen terug te toveren
- Hoe langer de afstand, hoe korter het lontje
- Je bent letterlijk een lopend buffet
- Je ziet door de bomen je kind niet meer
- Je kind heeft het even he-le-maal gehad
1. De Avond4daagse combineren met het dagelijkse leven blijkt nogal een ‘uitdaging’
Je normale leven is eigenlijk al druk genoeg; werk, huishouden, allerlei andere activiteiten … En dan óók nog de Avond4daagse. Niet één dag, maar -de naam zegt het al- vier op een rij. Al met al best veel voor erbij.
Onze tip: Lees onze Ultieme Avond4daagse Survivalgids voor ouders. Hiermee helpen we je stap voor stap de Avond4daagse door!
2. Je innerlijke Jamie Oliver laat je in de steek in de keuken
In de veel te korte overbruggingstijd tussen een lange dag werken en de start van de Avond4daagse, is het op tafel krijgen van een maaltijd nogal een uitdaging. Zéker als die maaltijd behalve snel ook nog een beetje voedzaam en niet te zwaar op de maag moet zijn.
Onze tip: Dat kan anders! Lees ons blog met 4 perfecte Avond4daagserecepten (en wat je hiervoor -op tijd!- in huis moet halen).
3. Een blaar bij je kind, daar had je even nét niet op gerekend
Zul je net zien: je kind krijgt onderweg een blaar en kan geen stap meer zetten. Je kijkt in je rugzak, maar je hebt helaas de blarenpleisters thuis laten liggen. En je kind is inmiddels net een beetje te zwaar om te dragen. Laat staan een paar kilometer lang.
Onze tip: Voor dit soort dingen hebben we de Ultieme Avond4daagse Checklist gemaakt. Deze kun je downloaden en op je koelkast hangen, zodat je helemaal bent voorbereid. Inclusief een reminder om pleisters in je rugzak te stoppen!
4. Het kan vriezen, het kan dooien. Maar het kan vooral ook regenen. Of bloedheet zijn
De Avond4daagse is natuurlijk niet voor niets in de lente. Dan is het lekker lang licht, én je hebt een redelijke kans op mooi weer. Met de nadruk op kans, want we wonen natuurlijk wel in Nederland. Hoe bereid je je voor op alle Nederlandse weertypen?
Check van tevoren het weerbericht en stem jullie outfits slim af op de voorspellingen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan! Met onze Ultieme Avond4daagse Checklist ben je perfect voorbereid, van poncho tot pleisters.
5. Je kind speelt Hans Klok, maar dan zónder alle in rook opgegane spullen terug te toveren
Waterflessen, jassen, petten. Kinderen lijken een magische gave te hebben om tijdens de Avond4daagse spullen te laten verdwijnen. En even een stukje teruglopen om in de mensenmassa te gaan zoeken, is meestal ook niet echt een optie.
Onze tip: Less is more! Oftewel: wat er niet aan zit, kan er ook niet af. Geef die waterfles alleen bij dorst, die zonnebril alleen bij zon. En houd zulke potentiële verloren voorwerpen gewoon de rest van de tijd zelf bij je. Totale controle!
6. Hoe langer de afstand, hoe korter het lontje
Na een lange dag op school en werk is iedereen moe, wat kan leiden tot prikkelbare momenten onderweg. Je probeert je kind te motiveren, terwijl je stiekem zelf ook het liefst thuis op de bank zou hangen. Hoe houd je de moed erin?
Onze tip: Dit is de speciale Avond4daagse variant van mindfulness; vooral niet blijven hangen in het moment, maar vooruitkijken! Verheug je alvast op de tijd voor jezelf die thuis op je wacht. Op die heerlijk ontspannende douche, op die zalig zachte bank en die Spotify playlist om te ‘ontprikkelen’...
7. Je bent letterlijk een lopend buffet
Kinderen hebben onderweg altijd honger en dorst, dus je tas zit vol met snacks en waterflessen. Die jij vervolgens de hele route lang uit je loodzware rugzak kan gaan lopen vissen. En die altijd nét niet in het hoekje blijken te zitten waar je al de hele tijd op de tast aan het graaien bent. En onderin die zak, daar zit dan na 4 dagen vaak ook nog een hele grote plak. Denk aan gesmolten chocolade, tot pap gedrukte stukken banaan, plakkerige zuurtjes zonder papiertje, en dat alles met een topping van crispy chipskruimels. #zinin?
Onze tip: Bewaar om te beginnen drinken zoveel mogelijk aan de buitenkant van je rugzak, een rugzak met zijvakken heeft dus de voorkeur. Een ouderwetse veldfles met schouderband doet het ook al de hele historie van de Avond4daagse goed. Dan is het gewicht niet allemaal op één plek geconcentreerd. En door verschillende etenswaren in je rugzak in aparte sealbags te bewaren, houd je alles netjes. En vind je alles ook makkelijker terug! Er worden trouwens ook speciale Avond4daagse afvalzakjes uitgedeeld, handig om je afval apart te houden én de route schoon te houden!
8. Je ziet door de bomen je kind niet meer
In de drukte van de Avond4daagse is het een uitdaging om je kind niet uit het oog te verliezen. Veel kinderen lopen met hun vriendjes bijna de dubbele afstand: stukken vooruit rennen, stukken terug rennen, tikkertje, verstoppertje. Hoe zie je dan door de bomen je kind nog?
Onze tip: Kies felgekleurde bovenkleding voor je kind (die je kind zelf ook leuk vindt, dat helpt), dat zoekt een stuk makkelijker. Nóg makkelijker wordt het met een kinderhorloge met gps, waarmee jullie elkaar kunnen bellen. Zo’n horloge is overigens ook handig voor kinderen die voor het eerst zelfstandig gaan buiten spelen. Je hoeft het dus niet alleen voor de Avond4daagse aan te schaffen.
9. Je kind heeft het even he-le-maal gehad
Kinderen gaan bij de Avond4daagse eigenlijk altijd enthousiast van start. Maar met name in de laatste helft kan dat enthousiasme weleens wat minder worden. De route is te lang of te veel van hetzelfde, schoenen zitten niet meer lekker, het weer werkt niet mee. En als je echt pech hebt, is de motivatie uiteindelijk zó ver richting nulpunt gedaald dat je kind weigert verder te lopen. Wat nu?
Onze tip: Motiveren kun je leren! Het is tijd om je innerlijke cheerleader naar boven te halen, want samen zingen onder het wandelen werkt aanstekelijk. Kies hiervoor vrolijke liedjes die iedereen kent, zo houd je de stemming erin. Hebben jullie het Avond4daagse Lied ook al samen geoefend?
a.s.r. is hoofdsponsor van de Avond4daagse
Als trotse hoofdsponsor van de Avond4daagse wil a.s.r. het voor iedereen nóg leuker maken om mee te wandelen. Elke extra stap draagt namelijk bij aan een vitaler leven, waar we ook al jaren aan bijdragen met ons programma a.s.r. Vitality. Zo brengen we samen Nederland steeds meer in beweging.