Wist je dat er meer dan 50 verschillende namen voor suiker zijn? Als je de verschillende namen weet, kun je suiker makkelijker herkennen en laten staan. Andere namen voor suiker zijn onder andere: dextrose, maltodextrine, glucosestroop, fructosestroop en maltose. Ook honing, kandijstroop en agavesiroop zijn suikers. Zie je één van deze namen op het etiket staan? Kijk dan of er een alternatief met minder suiker of zelfs zónder suiker is.
Ook zout wordt op verschillende manieren omschreven. Naast gewoon zout bestaat er ook: Himalaya zout, zeezout, Keltisch zout, selderijzout, uienzout, knoflookzout en kruidenzout. Probeer producten te kiezen met geen of zo min mogelijk zout.
Tip: de ingrediënten op het etiket staan altijd op volgorde van gewicht. Zie je suiker of zout aan het begin van de lijst staan? Dan zit er in verhouding veel in.Natuurlijk kun je af en toe best genieten van een zoet of zout tussendoortje, maar het is ook belangrijk om bewuste en gezonde voedingskeuzes te maken. Probeer daarom voor recepten met minder suiker of zout te kiezen. Recepten voor gezonde snacks vind je natuurlijk in onze gezonde snack challenge. Ben je ook op zoek naar gezonde maaltijdrecepten? Schrijf je dan in voor het gezonde recepten programma van a.s.r.!
In kant-en-klare sauzen en kruidenmixen zit vaak veel suiker of zout. Denk bijvoorbeeld aan: pastasaus, appelmoes, satésaus en gehaktkruiden. Deze producten kun je ook zelf maken, maar dan zónder suiker en zout toe te voegen. Je moet er wel wat tijd voor maken, maar moeilijk is het zeker niet!
Heb je niet genoeg tijd en kies je toch voor kant-en-klaarmaaltijden of kant-en-klare producten? Lees dan goed het etiket en kies voor producten met zo min mogelijk suiker en zout. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum dat een kant-en-klaarmaaltijd minimaal 150 gram groente moet hebben.
Als je jouw voedingspatroon wil veranderen moet je eerst inzicht krijgen in wat je eet. Het bijhouden van een eetdagboek is hier perfect voor. Houd dit een paar dagen tot een paar weken vol. Want zodra je ziet wat je eet, weet je wat je valkuilen zijn. Zo krijg je een beter beeld van wat je kunt veranderen aan je voedingspatroon.
Een handig eetdagboek is Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum. Je houdt hier bij hoeveel voedingsstoffen en calorieën je binnenkrijgt. Daarnaast zie je hoe goed je eet volgens de Schijf van Vijf en krijg je direct advies op maat. Goed om te weten: de app is 100% gratis!