Ga naar de hoofdinhoud
Home Buitenkraan afsluiten
Buitenkraan wordt afgeschermd voor de vorst met een kapje | a.s.r. | winter | vriespunt

Buitenkraan afsluiten: zo houd je jouw waterkraan vorstvrij

27 november 2023
Zodra de temperatuur het vriespunt bereikt, is het belangrijk om je buitenkraan af te sluiten of te beschermen. Zo voorkom je waterschade in je huis! Ben je benieuwd hoe dat precies werkt, en wil je weten hoe je dit stap voor stap doet? Lees dan snel verder. 

Ga snel naar:

Waarom moet je de buitenkraan afsluiten in de winter?

Je sluit de buitenkraan af in de winter omdat bevroren water uitzet. Hierdoor kunnen de buitenkraan en de waterleiding springen. Zo ontstaat waterschade in je huis. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen door je waterkraan buiten af te sluiten. Zo zit er geen water meer in de leidingen en kan het ook niet bevriezen!

Bij welke temperatuur moet je de buitenkraan afsluiten?

Wanneer het kwik onder de 0 graden Celsius zakt, is het tijd om je buitenkraan af te sluiten. Wil je voorkomen dat je de buitenkraan vergeet af te sluiten na onverwachte nachtvorst? Sluit je buitenkraan dan al in de herfst af. Zo zit je altijd goed, en hoef je niet meer elke dag het weerbericht te controleren.

Zo sluit je de buitenkraan af in 3 stappen
Een buitenkraan afsluiten doe je gemakkelijk zelf. Ontdek hieronder hoe je dat doet. 
Stap 1. Ontdek waar het water vandaan komt

Meestal kun je het water dat naar je buitenkraan stroomt uitzetten via een kraantje in de kelder, kruipluik of onder de gootsteen. Dit heet een afsluitkraan. Ga dus eerst op zoek naar de plek van de afsluitkraan in jouw huis. 

Zo sluit je zelf een regenton aan in 5 stappen

Stap 2. Draai het kraantje dicht

Wanneer je de afsluitkraan hebt gevonden in de kelder, het kruipluik of onder de gootsteen, draai je deze dicht.

Stap 3. Laat het water wegstromen

Nadat je de afsluitkraan hebt dichtgedraaid, blijft er altijd water in de leidingen zitten. Het is belangrijk dat je dit laat wegstromen! Wanneer je dit niet doet, kunnen de leidingen tijdens vorst alsnog uitzetten. Zet daarom de buitenkraan open en laat het water via de aftapkraan uit de leidingen stromen. Komt er geen water meer uit de kraan? Dan ben je klaar!

Is jouw huis waterproof? Doe nu de check

Buitenkraan beschermen

Je kunt ook voorkomen dat vorst en ijs de waterkranen beschadigen met een buitenkraan vorstbeveiliging. De vorstbeschermingskap is makkelijk te bevestigen en los te maken en geeft bescherming tegen plotselinge vorst. Het systeem past op de meeste buitenkranen en is gemaakt van piepschuim.

Woon je in een ouder huis? Zo houd je waterleidingen vorstvrij!

Een oudere woning is meestal minder goed geïsoleerd dan een nieuwbouwwoning. Hierdoor kan ook binnenshuis een waterleiding bevriezen. Je waterleidingen vorstvrij houden is daarom ook binnen in je huis belangrijk. Hieronder geven we 3 tips om een bevroren waterleiding in je huis te voorkomen.

Tip 1. Isoleer je leidingen
Zijn er waterleidingen die je kunt zien, zoals in de kelder of de garage? Hier kan het in de winter ook flink afkoelen. Door deze buizen te voorzien van een isolerende laag voorkom je bevriezing. Dit kan je makkelijk doen met materiaal zoals PE-schuim. Geef je leidingen dus een jasje deze winter!
Tip 2. Gebruik je een kraan niet? Laat hem leeglopen!

Zit er een kraan die je nooit gebruikt in bijvoorbeeld je schuur of garage? Sluit deze kraan dan af en laat de leiding leeglopen. Hierdoor kan het ook niet bevriezen.

Tip 3. Zet de thermostaat nooit volledig uit

Zet de thermostaat ‘s nachts niet volledig uit, maar houd de temperatuur tussen de 10 en 15 graden Celsius. Hierdoor blijven je leidingen op een juiste temperatuur.

Voorkom waterschade met a.s.r. duurzaam wonen
Tips om waterschade te voorkomen, besparen op je energierekening of duurzamer wonen? Op a.s.r. duurzaam wonen lees je ervaringsverhalen en praktische tips om je huis en tuin te verduurzamen. Waar ga jij mee aan de slag?

Meer verhalen over Duurzaam wonen